Spălatul pe mâini, neaparat cu săpun, trebuie să dureze cel puţin 30 de secunde şi nu trebuie uitate părţile dintre degete. Apoi, mâinile trebuie şterse cu un şerveţel sau un prosop uscat. Acesta poate fi folosit şi pentru închiderea robinetelor şi deschiderea uşilor toaletelor publice.
Tot pentru a reduce propagarea virusului, persoanele bolnave, care tuşesc ar trebui să îşi acopere gura şi nasul cu braţul, nu cu mâna. Experţii mai recomandă folosirea batistelor de unică folosinţă, atunci când tuşim, sau strănutăm. Batistele trebuie neaparat să fie aruncate după aceea.
De asemenea, în perioada epidemiei, pentru a evita infectarea, este preferabil să fie evitate contactele sociale precum pupatul sau strângerea mâinii. Experţii medicali recomandă ca gest de salut o simplă înclinare a capului, în locul unei strângeri de mână, care poate transmite microbii.
În lipsa unei măşti de protecţie, este recomandată, pe cât posibil, păstrarea unei distanţe minime de doi metri, între persoane. Măştile de protecţie sunt utile, mai ales pentru locuitorii din oraşe, însă acestea, spun experţii, trebuie schimbate o dată la patru ore. De asemenea, aerisirea încăperilor, dezinfectarea regulată a clanţelor, a robinetelor, paharelor, ochelarilor, telefoanelor şi tastaturii calculatoarelor dau rezultate.
Cei care prezintă simptome de gripă (febră, dureri de cap, oboseală, etc.) ar trebui să rămână în casă. De asemenea, ar trebui să poarte o mască de unică folosinţă, pentru a evita să îi infecteze pe cei din jur.
Citiți principiile noastre de moderare aici!