Opt amenzi în valoare de 5.500 de lei au dat polițiștii locali săptămâna trecută, pentru cinci firme din Timișoara care aveau terase ilegale, pentru care nu au putut reprezenta acord de funcționare de la primărie.
„Polițiștii locali din cadrul Serviciului Inspecție Comercială au efectuat verificări în zona centrală a orașului în privința existenței acordului de funcționare la terase și a existenței mobilierului neautorizat de tip iglu. Au fost aplicate opt sancțiuni contravenționale în cazul a cinci firme, în valoare de 5.500 lei, conform HCL 43/2011. Verificările vor continua”, au transmis reprezentanții Poliției Locale pentru TION.
Oamenii legii spun că au dat amenzile în baza art. 7 din HCL 43/2011, care spune că e nevoie de acord de funcționare de la primărie pentru terasele de pe domeniul public. Amenzile au fost cuprinse între 200 și 1.500 de lei.
Practic, amenzile nu au fost date în mod special pentru igluuri, ci pentru că terasele respective funcționau fără acord de funcționare. Adică ilegal.
„Se interzice închiderea teraselor”, din 2011
Conform legii, la Timișoara „se interzice închiderea teraselor lateral cu orice fel de material”, spune HCL 43/2011. Un consilier local PSD a vrut să modifice regulamentul de funcționare a teraselor stabilit în 2011, dar spune că n-a avut succes în primărie.
„Îmi pare rău că nu am inițiat un HCL, au trecut aproape două luni de când am făcut o propunere. Atunci m-am consultat și cu consilierul dumneavoastră pe probleme de urbanism. Se părea că se creează ideea de a ajuta HORECA în sensul amplasării acelor igluuri, ca să-i ajutăm să treacă peste iarnă. Am văzut că nu s-a făcut nimic și apropo de pasarea responsabilității între etaje, adică între funcționarii din primărie care confundă amendarea unui regulament vechi de zece ani, care mie mi se pare extrem de neadaptat rigorilor anului de grație 2021, cu situația pandemică. Adică ni se bagă în față tot felul de justificări ale DSP, pe bună dreptate, dar eu cred că discuția despre HCL 43 ar trebui avută în plen și să ne spunem punctul de vedere.
Au apărut ilegal aceste igluuri, au fost amendați agenții economici, dar vedeți ce înseamnă tergiversarea unor probleme care duc agenții economici la aceste gesturi ilegale. Haideți în zona regulamentelor și a pârghiilor care țin de noi să încercăm să le dăm curs cererilor. Ei nu cer lucruri ilegale, cer ceea ce văd la Cluj, Oradea, București, în capitalele civilizate, la Viena șamd. Eu am fost de bună credință și am crezut că Executivul va putea iniția o discuție în acest sens, dar dacă nu se face nimic, împreună cu consilierii PSD voi pune în discuție amendarea HCL 43”, a atras atenția Radu Țoancă în ședința de consiliu local care a avut loc marți.
Pe de altă parte, rata de infectare cu Covid-19 în județul Timiș este cea mai mare din țară, 3,36/1.000 locuitori, iar la Timișoara era, miercuri, 27 ianuarie, 4,07 la mia de locuitori. Cele mai multe cazuri de coronavirus din țară au fost descoperite în județul Timiș, care a făcut, de altfel, și cele mai multe teste. 245 de persoane au fost confirmate cu Covid-19 de marți până miercuri. Cele mai multe cazuri au fost descoperite în Timișoara: 136.
La nivel național s-a discutat mult despre celebrele igluuri, care pot costa și 700 de euro bucata. Secretarul de stat Raed Arafat spunea, odată cu impunerea restricțiilor în pandemie, că „un spațiu închis este cel care are acoperiș și două laturi, indiferent dacă sunt permanente sau nu”, iar fostul premier al României, Ludovic Orban, susținea că terasele trebuie să fie terase ca să rămână deschise.
„Și-au tras tot felul de pereți din diferite materiale, e adevărat, glisante, dar atâta timp cât ele sunt glisante dacă le ții tot timpul închise, ele funcționează ca un spațiu închis. Deci, noi n-am interzis terasele. Să fie foarte clar. Dar să fie terase”, preciza anul trecut fostul premier.
Trimite articolul
XCum naiba mai circula aerul ca intr-un loc deschis intr-un astfel de ambalaj ?…. pentru prevenirea covid
-
Ventilatie deasupra, nu e inchis ermetic
Ca de obicei….gaseste romanul o metoda sa fenteze legea…..pai care ii diferenta ca stai in ambalajul ala sau inauntrul locatiei din punct de vedere al circulatiei aerului….. nici una
-
Astia de la HORECA care nu platesc taxe, TVA si nici nu au autorizatii de functionere pe terenul public fac cea mai mare galagie… La terase este 7lei un pahar de apa plata cu lamaie si 16lei o cafea… .Numai cu munca la negru si fara autorizati sunt un pericol public cu macarea “reancalzita” si facuta din produse expirate!
S-au intanc ca raia peste pot si fac orice pentru bani. -
mare prost…. poate ca in iglu ma duc cu sotia si copii si atat. nu intru in contact cu restul ! daca as sta in restaurant suntem toti la gramada
-
poate tu, nu toti merg cu familia. IN plus, intrii dupa altii…care poate au tusit si respirat aerul ala poate cateva ore.
-
Poate. Dar, mai degraba, poate nu. Poate esti cu 3 prieteni, toti barbati mai in varsta, si politiei ii zici ca sunt sotia si copiii, pe stil nou.
Dar chiar sunt descurcareti unii daca pun igluuri sferice, poate Arafat sa zica pana raguseste de 2 pereti si-un acoperis.
-
Aaha, interdicția presupun ca avea in vedere sa preintampine variante de inchidere a teraselor in mod inestetic. Oricum cata vreme e pandemie nu ar trebui sa existe acele igluu-uri care favorizeaza transmiterea virusilor ca de altfel iesitul la terasa care nu e neaparat necesar.
politia locala = lichele de ultima speta , sper sa se desfiinteze . Sunt doar niste culegatori de taxe cu 8 clase si alea luate pe pile
-
Ești un frustrat. Polițiști locali sunt funcționari publici și cerințele pentru o funcție publica sunt 12clase cu bac.
Ce bine, pe langa porumbei, o sa aduc mancare si celor din Iglu. Cipcirip
Foarte acidulat! Desigur, acidul isi pierde calitatea in timp, chiar daca este creat in mod artificial, devenind apa.
Rabdare si mult tutun!
Cei din Horeca se fac ca nu pricep o lege valabila 365 de zile pe an.In fiecare sezon ei platesc cam 6 luni, in sezonul cald, taxe pentru inchirierea spatiuluil destinar terasei. Acum in pandemie fiind interzisa functionarea in interiorul cladirii isi amplaseaza terasa complet inchisa pe toate laturile in exterior ca sa nu piarda clientii. Bisnitarii -afaceristi fac pe prostii, terasa trebuie sa aiba minim doua laturi deschise si sa nu existe acoperis! Regula valabila si inainte de pandemie. In Complex dintr-o terasa cu 3 mese si umbrele peste noapte shaormarile au turnat beton au ridicat pereti cu acoperis. Totul pe spatiul verde deasupra conductelor de termoficare. Dar Ciuhandu si Robu nu au vazut aceste infractiuni erau mai preocupati de propria imagine
-
sa stii numa ca acolo unde zici tu ii o mica problema cu terenul ca-i cam privat, daca treci pe aleea aia pietonala ai sa vezi un afis pus de primarie cum ca-i teren privat si nu alee pietonala sau ceva de genul asta ca asa i-a obligat judecatoria
-
Poate ar trebui redeschis dosarul privind statutul terenului respectiv. Cum de o alee a studenților din complex a devenit, brusc, proprietatea patronilor unei terase (Pret a…)? Cum de spațiul din fața Cantinei 1 e gestionat ca parcare de 3F? Cum au fost închiriate/privatizate niște spații din cantine și cămine din Complex?
-
Aceste improvizatii numite terase sunt inchise pe toate laturile, acum in pandemie ar trebuii interzise prin lege. Riscul de infectare este acelasi ca in interiorul birtului numit pompos cafenea! Majoritatea patronilor fenteaza Fiscul, la tot ce tine de bar fură pe rupte in primul rand pe client. Coctelurile sunt apa chioara dar la preturi astronomice. Cumpara sticla de suc de 250 ml cu 2 lei si o vand minim cu 10 lei. Pentru unii “intreprinzatori” acesta este capitalismul romanesc!
-
problema nu e neaparat ca ei cer preturi astronomice ci cei care care le si platesc :))) aia sunt adevaratii snobi. Ca asa oricine stie sa ceara. Retine, fara clienti prostanacii astia, lafel ca si messi sau hamilton sau halep ar fi calici si ei lafel ca multi altii. Deci noi ii intretinem pe astia. retine.
Incredibil de botanist si debrautacios romanul. ,,sa moara si capra vecinului,, pe langa mizeria aia dw Miorita, sunt definitorii pentru aceat popor.
Bravoi oilor!! Imi e rusine ca sunt conational cu voi…
mi se par complet improprii aceste iglu-uri si nesigure dpdv al raspandirii virusului. dar de ce din prima amenzi ? trebuiau sa le dea avertismente si sa le spuna clar ca nu e voie conform HCL. si daca vor sa dea amenzi, e plin de maisini parcate in zonele pietonale in fiecare zi ! plus cersetori in tot orasul
-
…si a 2-a zi erau tot acolo sub o numele altei firme :)))) facand pe niznaii
Functionarul public de orice fel merita funia
De ce nu se amendeaza si interzice,vanzarea vechiturilor pe trotuar,in fiecare sambata si duminica,pe str.Lacului????…mizeria de dupa,cine o aduna,politia locala????
Corectati in text, ati scris ”inchirierea”, e de fapt ”inchiderea”!
Păi acolo ești victimă clar! E mai rău ca în restaurant. Dar cum de și-au dat seama după atâtea luni?…. Minune! Chiar mă mir că acum le-au văzut! Mai puțin și venea vara , si le foloseau pe post de incubatoare( de viruși) .
Singura preocupare e sa nenorociti oamenii, ticalosilor. In aplauzele decerebratilor de aici.