Cu acest prilej, Nicoletta Muscinelli, Market Manager la IKEA Timișoara, ne-a povestit mai multe despre noul magazin și ce îl face unic în România și în regiunea Europei de sud-est. IKEA nu reprezintă nici pe departe o noutate pentru Nicoletta, aceasta activând în cadrul companiei de peste 25 de ani, cu funcții de conducere în țări precum Australia, Franța și Regatul Țărilor de Jos. Iar începând cu 1 septembrie 2021, aceasta a acceptat o nouă provocare și a devenit Market Manager la IKEA Timișoara. Înainte de a prelua această funcție Nicoletta a deținut funcția de Home Furnishing & Retail Design Manager pentru din IKEA Europa de Sud-Est (România, Croația, Serbia, Ucraina și Slovenia) și a avut șansa să descopere și să se apropie de oamenii din România.
Pentru început, ce ne puteți spune despre IKEA Timișoara? Care sunt principalele caracteristici ale magazinului?
IKEA Timișoara reprezintă un pas esențial în misiunea noastră de a face produsele IKEA mai accesibile pentru locuitorii Timișoarei și din zonele învecinate, inspirându-i și oferindu-le, în același timp, șansa de a se bucura de o viață mai sănătoasă și mai sustenabilă acasă.
Valoarea totală investită în acest proiect atinge 60 de milioane de euro, magazinul având o suprafață de 26.000 mp. Magazinul IKEA Timișoara va aduce o selecție amplă de aproximativ 8.300 de produse de amenajare a locuinței, cu design, funcționalitate și calitate deosebite, la prețuri accesibile. Iar cu ajutorul experților noștri în design, viitorii clienți ai magazinului IKEA Timișoara vor putea să-și pună în valoare și mai mult locuințele. Acesta va fi deschis 7 zile pe săptămână, de luni până sâmbătă între 10:00 – 21:00, iar duminică între 10:00 – 20:00.
Pentru noi, amenajarea locuinței nu se rezumă doar la produse. De aceea, dorim să inspirăm cât mai mulți oameni să recurgă la schimbări mici, dar de impact, pentru ca viața lor acasă să fie mai bună, mai ușoară, mai plăcută și mai sustenabilă.
Și pentru că ne propunem să oferim experiența IKEA completă, clienții care vizitează IKEA Timișoara vor avea ocazia să ia o pauză de la cumpărături la Restaurantul IKEA și să guste din mâncărurile noastre renumite, cum ar fi chifteluțele din carne, chifteluțele vegetale, somonul și multe alte produse alimentare. Restaurantul are peste 450 de locuri disponibile pentru viitorii noștri clienți.
Acesta este cel de-al treilea magazine IKEA din România. Ce îl face să fie special în comparație cu celelalte din București?
Suntem foarte încântați să le oferim clienților noștri din vestul țării un concept IKEA nou în România, adaptat nevoilor locale, care îmbină e-commerce-ul și experiența clienților în magazin. Practic, magazinul nostru se bucură de o capacitate îmbunătățită de gestionare și pregătire a comenzilor online. De exemplu, nu toate articolele disponibile online vor fi disponibile și în magazin, însă prin servicii dedicate îmbunătățirii experienței clienților le va fi mult mai rapid și mai ușor să aibă acele articole acasă. Avem o gamă largă de servicii, de la Click and Collect sau chiar livrare la domiciliu direct din magazin.
IKEA Timișoara prezintă în sine un concept unic, deoarece combină standardele de sustenabilitate în construcție și în operațiuni cu o funcționalitate de e-commerce extrem de eficientă. Acest lucru asigură eficiența proceselor de onorare a comenzilor, fără a compromite experiența clienților noștri în magazin. Noul magazin va servi drept centru de distribuție locală pentru majoritatea comenzilor online din zona de vest a României. În acest mod, aducem îmbunătățiri pe partea de transport, asigurând mai puține emisii de dioxid de carbon, mai puține mașini folosite pentru transportul mărfurilor și mai puțină aglomerație în trafic.
De ce sunt toate aceste lucruri atât de importante pentru noi? Pentru că ne dorim să fim mai mult decât o companie care vinde produse de amenajare a locuinței. Pentru că noi credem că o companie bună face o afacere să fie și mai bună, astfel că un stil de viață sănătos și sustenabil poate fi convenabil, atractiv și accesibil pentru cât mai mulți oameni.
Când ați anunțat data deschiderii magazinului IKEA Timișoara, ați dezvăluit că acesta este considerat va fi cel mai sustenabil magazin din regiunea Europei de Sud-Est. De ce?
Toate deciziile de afaceri și nu numai pleacă de la viziunea IKEA și anume aceea de a crea o viață de zi cu zi mai bună pentru cât mai mulți oameni. Prin strategia IKEA „Oamenii și Planeta”, ne-am luat angajamentul de a deveni o companie cu impact pozitiv asupra climei până în 2030 de-a lungul întregului lanț valoric. Pentru a atinge acest obiectiv, o parte din acțiuni pe care le întreprindem sunt asigurarea consumului de energie 100% regenerabilă în cadrul operațiunilor noastre și promovarea unui trai în limitele resurselor de care dispune planeta. Noi considerăm că viața este cu adevărat mai bună atunci când este trăită într-un mod sustenabil.
Într-adevăr, IKEA Timișoara va fi cel mai sustenabil magazin IKEA din Europa de Sud-Est din punct de vedere al standardelor de construcție și al operațiunilor. Noul magazinul este construit conform celor mai înalte standarde de sustenabilitate, primind certificatul BREEAM (un sistem internațional care oferă certificare independentă de către o terță parte a evaluării performanței de sustenabilitate a clădirilor individuale, comunităților și proiectelor de infrastructură), precum și certificatul EWind pentru energie verde.
În afară de aceste certificate, care sunt principalele atribute prin care magazinul IKEA Timișoara reușește să fie sustenabil?
Obținerea acestor certificări a fost susținută de un efort constant, la nivel intern, pentru a ne îndeplini obiectivele climatice și sunt, de fapt, cumulul mai multor elemente care țin de modul în care a fost construit și va funcționa magazinul, dar și de operațiunile de zi cu zi.
Astfel, magazinul IKEA Timișoara funcționează doar pe bază de energie regenerabilă la care contribuie și cele 1.750 de panouri fotovoltaice off-grid pe acoperiș, care generează 700 kWh de energie electrică. De asemenea, colectăm apa pluvială și astfel ne asigurăm că 40% din apa necesară pentru alimentarea toaletelor și a sistemului de irigații este furnizată în mod sustenabil. În plus, toate nevoile de răcire, încălzire și ventilație ale magazinului sunt acoperite în totalitate de pompe de căldură. Clădirea nu este conectată, așadar, la rețeaua de gaze, și nici nu folosește gaz pentru a-și acoperi nevoile. Iar datorită tuburilor luminoase plasate pe acoperiș, lumina naturală pătrunde cu ușurință în zona de birouri.
Mai mult, noul nostru magazin respectă practicile sustenabile ale IKEA în ceea ce privește sortarea și reciclarea deșeurilor, de la lemn până la plastic și sticlă, deoarece deșeurile sunt, de fapt, o resursă valoroasă. În prezent, avem 39 de fracții de reciclare și ne propunem să atingem o rată generală de reciclare de cel puțin 90% la IKEA Timișoara.
Pentru că tot suntem la capitolul sustenabilitate, ne puteți spune mai multe despre Grădina Biodiversității de la IKEA Timișoara? Ce este, de fapt, aceasta? Cum a fost creată și care este scopul ei actual?
Grădina biodiversității de la IKEA Timișoara este un proiect unic pentru noi, fiind prima grădină IKEA certificată în acest sens. Mai exact, aceasta reprezintă o grădină naturală de 1600 mp, certificată de INSECT RESPECT.
Cât despre povestea din spatele proiectului, totul a pornit de la eforturile depuse de IKEA pentru a fi o companie mai sustenabilă. Atunci când IKEA construiește un nou loc de întâlnire cu clienții într-o nouă zonă, amprenta sa asupra biodiversității este inevitabilă. De aceea, dorim să oferim un exemplu pozitiv și să atenuăm impactul asupra biodiversității, creând în curtea magazinului nostru un ecosistem prietenos cu plantele și insectele locale, în care acestea să se poată dezvolta.
Acum câteva luni, cu ajutorul colegilor, am transformat 1600m2 de teren viran într-o grădină a biodiversității autosustenabilă. Aceasta include mai multe plante specifice regiunii, care se adaptează bine la solul local și care, atunci când sunt plantate sau semănate împreună, creează un mediu perfect pentru insecte. La rândul lor, insectele vor servi drept hrană pentru păsări și animale mici. În plus, Grădina biodiversității de la IKEA Timișoara este o grădină autonomă, ceea ce înseamnă că este nevoie de un nivel minim de întreținere și irigații pentru a se dezvolta.
(2441)
Citiți principiile noastre de moderare aici!