După ce a făcut o gaură serioasă în fondurile Camerei de Comerţ a României, fostul preşedinte Mihail Vlasov a fost schimbat din funcţia pe care o deţinea. În urma sa au fost găsite numeroase probleme, a fost nevoie de aproape şase ani în care acesta a fost „proptit” de tot felul de ajutoare externe pentru a se menţine pe funcţie, în ciuda faptului că au fost lansate permanent semnale legate de problemele existente la nivelul instituţiei. A fost nevoie de şase ani de asemenea sesizări permanente pentru a se rezolva situaţia.
„De şase ani se tot semnalează aceste probleme. Sistemul cameral este alcătuit într-un fel piramidal, iar la vârf se află preşedintele CCIR. În aceste condiţii, era destul de greu ca acesta să fie schimbat”, a spus noul şef al instituţiei, Mihai Daraban, la Timişoara.
De ce atâta vreme în care nimeni nu a făcut nimic? Daraban a vorbit şi despre presiuni asupra unora dintre membrii colegiului de conducere al CCIR, dar şi de „propte” pentru Vlasov: „De ce a fost nevoie de şase ani? De şase ani se tot trag semnale de alarmă, se tot spune, dar nimeni nu făcea nimic. Unele camere au mari probleme financiare, Vlasov a anunţat că va readuce Registrul Comerţului înapoi la Camere, aceşti bani erau vitali pentru supravieţuirea acestor instituţii. În plus, Vlasov întotdeauna a avut ba un ginere ministru, ba vreo judecătoare colocatară, ba mai ştiu eu ce….”, a mai spus Daraban.
Din fericire, Camera din Timişoara e una prea puternică, iar preşedintele acesteia, Georgică Cornu, un om prea potent pentru a fi supuşi unor „sugestii”.
„Ce presiuni să facă asupra mea? Eu am sesizat că în gestiune există tot felul de probleme, că au fost scoase fonduri în direcţii necunoscute. Am tot sesizat, iar când am văzut că nu se face nimic m-am retras”, a spus Cornu.
Marea problemă a CCIR a fost faptul că, în conformitate cu statutul, a fost constituit un fond la dispoziţia preşedintelui. Iar de aici au dispărut numeroşi bani.
„Din fericire, acest fond a devenit istorie, şi aşa va rămâne”, spune noul şef al CCIR. Statutul camerelor a fost adoptat de puţin timp, iar o schimbare radicală este considerată prematură. Cert este că se lucrează deja la un nou statut şi că acesta va fi în final adoptat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!