„Timișoara va avea o nouă și frumoasă maternitate! Așa va arăta noua maternitate, pe care o va construi Primăria Timișoara. Proiectul avansează frumos și sper ca în 2019 să o putem vedea ridicându-se pe teren! Timișoara este un oraș cu foarte mulți tineri, iar tinerii trebuie să-și întemeieze familii și să facă copii. Dacă vă place, apăsați o dată butonul Like! Dacă nu vă place, apăsați de 3 ori butonul Like. În ambele situații, dați Share”, a scris Robu în descrierea imaginilor postate pe rețeaua lui preferată de socializare.
Noua maternitate se află în proiectare încă din vara acestui an. Contractul pentru „Servicii de proiectare și asistență tehnică din partea proiectantului ST+PT+DDE+AC maternitate SCMU Timișoara și corp administrativ str. Balta Verde nr. 17” a fost atribuit firmei Hospital Project&Consulting SRL din București, de altfel singura care s-a înscris la licitația primăriei. Valoarea contractului încheiat în 6 iulie 2018 este de 430.395 lei cu tot cu TVA, echivalentul a puțin peste 92.000 de euro.
Clădirea va avea mai multe etaje și se va întinde pe un teren de 4.500 mp pe strada Balta Verde nr. 17, lângă Liceul Alimentar. Primele estimări spuneau că este nevoie de peste 20 de milioane de euro pentru ridicarea clădirii, însă o estimare mai clară o vom avea abia când va fi gata proiectul cu indicatorii tehnico-economici. Toată documentația trebuie să ajungă la primărie în termen de cinci luni de la semnarea contractului.
Potrivit viceprimarului Dan Diaconu, investiția ar urma să fie una multianuală, dacă nu se identifică fonduri externe.
„Calculele noastre, ca valoare estimată, duc către o sumă destul de mare, undeva între 22 și 25 de milioane de euro, proiectantul va decide. Este o clădire destul de mare și înseamnă un efort financiar important, însă este absolut necesar. Pe fonduri europene nu putem, pentru că pe programul România – Ungaria a aplicat Spitalul Județean”, a declarat, pentru Tion.ro, viceprimarul Dan Diaconu, încă din luna februarie a acestui an.
Conform temei de proiectare, viitoarea maternitate a orașului va fi, de fapt, o construcție în regim maxim de înălțime D+P+6E, cu funcții mixte pentru spital prevăzut cu zece lifturi (două pentru transport cu targa, două pentru transport persoane, unul pentru transportul personalului, unul pentru transport alimente, unul pentru transport lenjerie pat și rufe, unul ISU, unul pentru deșeuri și unul dublu instrumentar) și cu un corp pentru birouri și spații administrative cu înălțimea de P+3E.
În Secțiile Clinice de Obstretică și Ginecologie vor fi 150 de paturi (Obstretică Patologică cu patru paturi, Medicină Materno-Fetală cu patru paturi, Fertilizare in Vitro cu patru paturi, Compartiment Gineco-Oncologie cu patru paturi), la ATI II vor fi 16 paturi, iar Neonatologia va avea compartimentele Prematuri și Terapie Intensivă. Noua maternitate va avea și un Bloc Operator, un Bloc de Nașteri, Sterilizare, Laborator Analize Medicale, Laborator Radiologie și Imagistică Medicală, un Serviciu de Anatomie Patologică (Compartiment Citologie, Compartiment Histopatologie, Compartiment Prosectură), Compartiment Primire Urgențe, Farmacia 2, Ambulatoriu de Specialitate, Spitalizare de Zi, Unitate de Transfuzie Sanguină II, Compartiment Evaluare și Statistică Medicală, Spații comerciale (magazin, florărie, coafor, cofetărie), spații arhivă, spații gospodărești și spații pentru servicii tehnico-utilitare.
În noua clădire va fi mutat tot ceea ce ține acum de Maternitatea Odobescu, dar și o parte din zona de ginecologie a Spitalului Municipal. Pentru ca Maternitatea Odobescu să funcționeze încă trei ani în clădirea actuală, Primăria Timișoara plătește peste 200.000 de euro chirie Fundației Caritatea. Contractul a fost renegociat recent și spune că în primul an se va plăti 5.700 euro/lună, în anul al doilea 5.960 euro/lună, iar în al treilea an se va plăti 6.500 euro/lună. Mai mult, în cazul în care este nevoie de reparații în clădire, lucrările vor fi făcute pe banii primăriei.
Rămâne de văzut de unde va găsi municipalitatea bani pentru investiție. Șantierul de la Spitalul de Copii, pentru un nou corp de clădire, a început în urmă cu patru ani și încă nu e gata. Acolo nu s-a lucrat la un moment dat și din cauza faptului că nu au existat fonduri, în condițiile în care primăria mai primește și bani de la guvern pentru acest șantier.
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”2137503″]
[related-post post_id=”2035511″]
[related-post post_id=”2144870″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!