Din luna septembrie, de când s-a semnat ordinul de începere, și până pe la jumătatea lunii martie s-a lucrat doar 47 de zile în Parcul Alpinet. Șantierul a fost „părăsit” pe timp de iarnă, iar muncitorii ar fi trebuit să revină în forță în primăvară. Revenirea a fost cam grea însă, dar reprezentanții primăriei spun că firma constructoare s-a mobilizat în cele din urmă.
„Unul dintre cele mai frumoase parcuri ale Timișoarei se apropie de finalul reabilitării. Am vizitat șantierul, iar lucrările sunt pe făgașul bun. Locația, valoarea și diversitatea speciilor existente, dar mai ales noile amenajări și plantări vor transforma, sunt convins, Parcul Alpinet în unul dintre cele mai vizitate spații din Timișoara. Micile lacuri, cascada, elementele noi, dar perfect integrate creează deja o nouă perspectivă asupra parcului, iar amenajările de infrastructură îl fac accesibil și aduc posibilitatea întreținerii la un nivel corespunzător”, a declarat viceprimarul Timișoarei.
Lucrările în Alpinet sunt efectuate de aceeași firmă care reabilitează Parcul Central, Lovrintim, societate „abonată” la multe contracte ale primăriei. Ordinul de începere pentru lucrările din părculețul de pe malul Begăi a fost emis în 6 septembrie 2017, cu începere din 11 septembrie. La scurt timp, în 18 septembrie, a fost dat un ordin de sistare a lucrărilor, după furtuna care a făcut ravagii în Timișoara la acea vreme. Au căzut foarte mulți copaci, atât în Alpinet, cât și în Parcul Central, iar firma Lovrintim a avut altele de făcut.
Din septembrie și până la sfârșitul lui martie șantierul din Alpinet a fost efectiv părăsit.
Parcul Alpinet, o capodoperă peisagistică a orașului, ar trebui să arate ca nou după plecarea muncitorilor. Va avea loc de joacă, copaci noi, alei noi, bănci noi, irigare automatizată și dale solare, investiția fiind făcută din bugetul local.
Ce fel de lucrări sunt prevăzute în Parcul Alpinet? Completarea vegetaţiei existente, gazonarea suprafeţelor verzi, refacerea reţelei de alei pietonale din pavele din beton, recondiţionarea şi completarea mobilierului urban, completarea sistemului de iluminat clasic cu „dale decorative fotovoltaice”, instalarea unui sistem de irigare automatizat.
Conform proiectului, ar trebui plantați în Alpinet peste 100 de arbori, arbuști și plante perene și ar trebui montate 56 de dale decorative solare, 34 de bănci noi și 32 de coșuri de gunoi.
Parcul Alpinet este situat pe malul stâng al canalului Bega, fiind unul dintre parcurile tinere ale orașului, amenajat în secolul XX.
„Parcul Alpinet este una din capodoperele peisagistice ale municipiului Timişoara. Iniţial, el se numea «Arboretum» şi a fost creat în anul 1934 de Mihai Demetrovici, cu prilejul unei întâlniri a horticultorilor din România (…) Diverse specii alpine şi subalpine – de aici şi numele de azi – au fost aduse, îngrijite şi aclimatizate, nu numai din România, ci şi din alte locuri”, amintesc reprezentanţii municipalităţii.
Valoarea contractului este de 1,12 milioane de lei, fără TVA.
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”2047585″]
[related-post post_id=”2004421″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!