Nepăsarea RADEF se poate observa cu ușurință în cele câteva fotografii făcute publice de Asociația Marele Ecran. Cinefilii Timișoarei spun că au reușit să intre în clădirea în care a funcționat Cinema Studio, pentru a vedea halul în care arată imobilul ridicat în 1930.
„O veste pe care o așteptăm de ani de zile: cinema Studio a reintrat în patrimoniul orașului. La capătul unei încâlcite povești judiciare, Primăria Timișoara a devenit acum proprietara imobilului, intabulat în acte ca atare. Așa am primit acces și noi (împreună cu Nicoleta Ciocov de la Pelicula Culturală, regizorul Florin Iepan și prietenii de la Institutul Francez) astăzi (n.r. miercuri), pentru a vedea în ce stadiu se află clădirea construită în 1930, unde inițial a fost cinema Thalia, apoi Scala, după 1948 – Timpuri Noi și, în fine, Studio. Sala este în paragină, ceea ce era cumva de așteptat după vreo șapte ani de pauză. Evident, urmează o recondiționare a clădirii cu valoare istorică (și sentimentală, pentru cinefili). Sperăm să redevină cât mai curând cinematograf, așa cum ne-au asigurat edilii. Și să prindă și Studio timpurile noi”, transmit reprezentanții Marele Ecran.
Epopeea cinematografelor
Vă reamintim, șapte cinematografe ale RADEF au fost recuperate recent de primărie, după un proces cu adevărat românesc. Municipalitatea s-a judecat cu România Film, care a refuzat să semneze procese verbale de predare-primire, după ce guvernul a decis trecerea cinematografelor în patrimoniul primăriei. Este vorba despre Timiș, Arta, Victoria, Dacia, Freidorf, Unirea și Fratelia.
La Cinema Studio problema a fost una mai complicată, după ce, în 2014, s-a descoperit că imobilul în care a funcționat cinematograful a ajuns în proprietatea unei timișorence care locuia pe strada Polonă. Primăria a aflat asta abia după ce a cerut RADEF să zugrăvească fațada clădirii. Așa-zisa proprietară, Nada Rusimovici, cu domiciliul într-un bloc de pe strada Polonă, ar fi împrumutat România Film cu echivalentul a 200.000 de euro. Cele două părți s-au judecat, iar Nada Rusimovici a primit clădirea Cinema Studio și încă 13.000 de lei. Femeia s-a intabulat din anul 2012 proprietar pe imobilul din centrul Timișoarei.
Reprezentanții Primăriei Timișoara și-au dat seama că ceva este suspect, așa că au decis să recupereze clădirea, la doi ani de când Rusimovici a trecut-o pe numele ei. În aprilie 2016, Curtea de Apel Timișoara a decis că municipalitatea are dreptate.
„Constată nulitatea absolută a contractului de dare în plată autentificat sub nr. 3945/14.12.2012 de BNP Maria Magdalena Ţerovan privind imobilul situat în Timişoara, str. Lenau, nr. 2, înscris în CF nr. 411239 (CF vechi 147437) Timişoara, nr. top 204, reprezentând Cinematograf Studio (fost Thalia). Dispune restabilirea situaţiei anterioară de Carte funciară, prin reînscrierea dreptului de proprietate al Statului Român (…) Obligă pârâţii intimaţi Statul Român, prin Ministerul Culturii şi Cultelor, prin Regia Autonomă a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor «Româniafilm» şi Rusimovici Nada să plătească reclamanţilor suma de 13.125,1 lei, cheltuieli de judecată. Definitivă”, scria în sentința Curții de Apel.
În urmă cu aproape două săptămâni, primarul Nicolae Robu anunța că, în timp ce se afla cu soția la plimbare prin centrul orașului, a observat mișcare în Cinema Studio. Mai exact, a văzut o persoană care scotea lăzi din fostul cinematograf. Robu a dat dispoziții ca încuietorile să fie schimbate. A doua zi după anunțul lui Robu, reporterii tion.ro au surprins un bărbat care scotea marfă din „depozitul” de la Cinema Studio, ziua în amiaza mare, sub privirile polițiștilor locali care patrulează în număr mare prin centru. Era weekend, iar edilul-șef ne dădea asigurări că încuietorile vor fi schimbate cu certitudine în ziua de luni.
În ceea ce privește celelalte cinematografe ale orașului, tot primarul ne dezvăluia, recent, că nu se poate începe prea curând reabilitarea, pentru că în unele clădiri încă își au sediul anumite afaceri. Rămâne de văzut cât de repede vor descâlci reprezentanții primăriei contractele chiriașilor și cât de curând vor fi puse la punct proiectele necesare pentru reabilitarea celor opt cinematografe ale Timișoarei.
Articole pe aceeași temă
http://www.tion.ro/cum-se-respecta-dispozitiile-date-de-primarul-robu-nu-se-respecta-cinema-studio-in-continuare-depozit/2021800
http://www.tion.ro/robu-aplica-tactica-lui-stefan-cel-mare-dupa-ce-primaria-timisoara-a-preluat-cinematografele-radef/2021393
http://www.tion.ro/cinematografele-timisoarei-lovite-de-ghinion-nu-se-poate-incepe-reabilitarea/2017112
Citiți principiile noastre de moderare aici!