Lucrările în Parcul Alpinet au început în luna septembrie a anului trecut, când a fost semnat ordinul de începere. S-a lucrat doar câteva zile până când a venit furtuna din 17 septembrie, iar lucrările au fost oprite. Vântul puternic a doborât foarte mulți copaci în oraș, în special în Parcul Central, care este modernizat tot de firma Lovrintim, așa că muncitorii au fost concentrați acolo.
Până la jumătatea lunii martie a acestui an, în Parcul Alpinet s-a lucrat efectiv doar 47 de zile, șantierul fiind părăsit și pe timp de iarnă. Revenirea a fost cam grea în primăvară, dar iată că până la urmă au fost finalizate lucrările.
Reporterul Tion.ro a dat o tură prin Alpinet. Am găsit muncitori care tundeau iarba și făceau ultimele retușuri. Oamenii ne-au spus că nu știu când vor lua efectiv gardul la o parte și glumeau că așteaptă probabil după inaugurarea primarului Robu. De altfel, zilele trecute primarul ne dezvăluia că nu se deschide parcul până când nu vine vremea bună.
La începutul lunii iunie, viceprimarul Dan Diaconu ne spunea că Alpinet este unul dintre cele mai frumoase parcuri din Timișoara și că elementele noi perfect integrate dau o nouă perspectivă asupra parcului.
Conform proiectului, muncitorii Lovrintim pus pavele din beton pe toate aleile, în care au încadrat din loc în loc dale decorative solare. Au fost puse și 34 de bănci noi, dar și 32 de coșuri de gunoi. Acolo a fost amenajată și o zonă japoneză, cu un mic lac și un podeț, dar și elemente japoneze. S-a pus și gazon, pentru care a fost montat un sistem de irigare automat. Tot conform proiectului, în parc ar fi trebuit montați peste 100 de arbori, arbuști și plante perene.
Parcul Alpinet este situat pe malul stâng al canalului Bega, fiind unul dintre parcurile tinere ale orașului, amenajat în secolul XX.
„Parcul Alpinet este una din capodoperele peisagistice ale municipiului Timişoara. Iniţial, el se numea «Arboretum» şi a fost creat în anul 1934 de Mihai Demetrovici, cu prilejul unei întâlniri a horticultorilor din România (…) Diverse specii alpine şi subalpine – de aici şi numele de azi – au fost aduse, îngrijite şi aclimatizate, nu numai din România, ci şi din alte locuri”, amintesc reprezentanţii municipalităţii.
Valoarea contractului încheiat între primărie și firma Lovrintim este de 1,33 de milioane de lei, cu tot cu TVA, deci aproape 300.000 de euro.
UPDATE. Nicolae Robu: Marți vrem să-l deschidem
Primarul Timișoarei spune că Parcul Alpinet ar urma să fie redeschis publicului larg abia marțea viitoare? Explicația? S-au plantat flori și pe spațiile verzi de pe Splaiul Tudor Vladimirescu, așa că Robu a vrut ca toată zona să fie mai… colorată înainte de redeschiderea parcului. El spune că se mai fac oricum „ajustări” în Alpinet și că vrea să arate impecabil atunci când va fi desființat gardul care proteja șantierul.
„N-am făcut încă inaugurarea pentru că am vrut ca tot ansamblul să arate cât mai bine. Am remarcat că pe Splaiul Tudor Vladimirescu, spațiul verde de lângă clădiri, nu arată foarte bine. Am cerut Horticultura să facă aceleași aranjamente de plante cu frunze colorate ca pe partea cu Flora. Luni se vor finaliza lucrările și marți o să ieșim pe teren pentru inaugurare. Nu este gata totul, mai se fac ajustări și la sistemul de irigație. Noi, când facem inaugurarea, dorim să meargă totul foarte bine și să fie făcut impecabil”, a explicat primarul Nicolae Robu.
În septembrie acolo ar trebui să aibă loc Festivalul Bega Bulevard. La fiecare ediție, comercianții care vindeau inclusiv mici în cadrul festivalului își montau mesele și grătarele pe spațiul verde și pe aleile din parc. Robu spune că nu li se va mai permite și că va căuta o altă zonă pentru mâncarea de la festival.
Edilul-șef dă asigurări că, de îndată ce muncitorii firmei Lovrintim predau Parcul Alpinet, se vor muta la șantierul din Parcul Central, pentru ca lucrările să fie gata și acolo până la venirea iernii.
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”2054084″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!