Autor rar jucat în ţara noastră, dramaturgul, romancierul şi poetul Thomas Bernhard a fost unul dintre cei mai controversaţi scriitori ai Austriei, patria sa adoptivă. Opera sa a fost încununată cu numeroase premii. Poate cel mai exemplar portret al scriitorului austriac, citat de secretarul literar al Teatrului Csiky Gergely, îi aparţine lui Miguel Saenz: „un artist al exagerării, profesor al incorigibilului, patriot, sentimental, moralist, mitoman, morbid, venerabil, depresiv, romantic, vesel, galant, satiric”.”Immanuel Kant”, text scris în 1978, este una dintre piesele sale cele mai dificile. ”Este cunoscut faptul – şi piesa o spune – că Immanuel Kant nu a fost niciodată în America, nu şi-a părăsit oraşul, şi nici nu s-a însurat. „Totul e caricatură” – spune Kant al lui Bernhard. Un Kant ameninţat de orbire, care navighează spre Statele Unite ale Americii, ţară căreia îi va transmite ştiinţa sa, în schimbul unei operaţii pentru a-şi recăpăta vederea. Ne aflăm pe un transatlantic populat de pasageri care întruchipează diferite nuanţe ale umanului; figuri groteşti, uneori comice, care, în decursul „călătoriei”, par a fi afectate de aceeaşi condiţie existenţială incurabilă şi dureroasă. Două epoci, o singură corabie de nebuni. Un teatru al ne-adevărului”, dezvăluie promotorii proiectului.
Regizorul Alexandru Colpacci s-a născut la Bucureşti şi a absolvit I.A.T.C. „I.L.Caragiale” din Bucureşti, secţia regie de teatru. Şi-a început cariera la Teatrul din Oradea, dar a montat în numeroase ţări din Europa, stabilindu-se apoi la Paris. În întreaga sa carieră artistică, atât în România, cât şi în străinătate, a fost recompensat cu premii valoroase.
Scenografia spectacolului este semnată de Carmencita Brojboiu, artistă laureată cu numeroase premii şi nominalizată de mai multe ori la premiile UNITER (Uniunea Teatrală din România), membră UAP (Uniunea Artiştilor Plastici din România).
Spectacolul timişorean îi reunește în distribuție pe actorii Bandi András Zsolt, Tar Mónika, Mátyás Zsolt Imre, Tokai Andrea, Borbély B. Emília, Mátray László, Kocsárdi Levente, Dukász Péter, Aszalos Géza, Molnos András Csaba, respectiv László Pecka Péter. Mişcare scenică poartă semnătura coregrafei Baczó Tünde, iar ilustraţia muzicală a fost realizată de actorul Kiss Attila.
Premiera din 11 decembrie va fi urmată de o reprezentaţie în data de 19 decembrie de la ora 19.
Biletele se pot procura de la Casa de bilete a Teatrului (str. Alba Iulia nr. 2, telefon: 0356-450.606, e-mail: ticket@tm-t.ro), deschisă zilnic între orele 16-19 și cu o oră înaintea spectacolului. Preţul maximal al unui bilet este de 16 lei şi 8 lei cu reducere.
Citiți principiile noastre de moderare aici!