Cumpărătorii nu se înghesuie nici ei, deoarece nu au bani, iar dacă au ceva sume nu se încumetă să plătească pentru imobile considerate prea scumpe. Mişcare există totuşi pe piaţă, mai ales că se simte tot mai mult tendinţa băncilor de a scăpa de creditele toxice, făcând executarea silită la case, apartamente şi terenuri pe sume tot mai mici, chiar dacă există o pierdere…
Clasamentul preţurilor la case: Timişoara, sensibil mai scumpa ca Reşiţa
În ceea ce priveşte casele, adică o locuinţă obişnuită, cu două-trei camere, ceva teren, plasată chiar în oraş, mai în centru sau mai la margine, aflată în stare bună, este interesantă situaţia din vestul ţării. Preţurile nu au scăzut foarte mult, însă s-au redus suprafeţele de teren ale curţilor, grădinile fiind vândute separat. În Timişoara, o casă bună, nici prea mare, nici prea mică, cât de cât cochetă, evoluează ca preţ între 110.000 şi 150.000 de euro. La Arad, acelaşi imobil e ceva mai ieftin, putând fi acontat cu sume cuprinse între 100.000 şi 130.000. Sumele cerute de vânzători pentru acelaşi tip de casă la Oradea se plasează în palierul 90.000-120.000 de euro. Reşiţa este oraşul cu cele mai mici preţuri, dar şi cu cele mai multe probleme. Aici, o casă bună poate fi procurată cu sume cuprinse înte 70.000 şi 100.000 de euro.
Apartamente: cea mai mica scădere la preţ, la Timişoara, cea mai mare la Cluj
O mişcare interesantă se observă şi în domeniul apartamentelor. Indicele imobiliare.ro calculat pe baza preţului mediu cerut la nivel naţional a înregistrat o scădere importantă în ultimele treizeci de zile. Valoarea medie, 1.023 euro/mp util, este cu 2,4% mai mică decât cea a înregistrată în septembrie. Cu excepţia Ploieştiului, a fost înregistrată o evoluţie în scădere la nivelul tuturor principalelor oraşe din ţară. Cea mai mai mică diferenţă a fost înregistrată la Timişoara (-0,1%), spre deosebire de Cluj, unde a fost observată cea mai mare diferenţă de preţ (-4%).
Apartamentele scoase la vânzare în Timişoara au avut o evoluţie în uşoară scădere în octombrie, de 0,2%, mult sub media naţională. Valoarea Indicelui imobiliare.ro pentru această lună a ajuns până la 808 euro/mp util, aceasta fiind cea mai mică valoare medie dintre toate oraşele analizate. Situaţia faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut s-a modificat considerabil, astfel încât, în prezent, apartamentele scoase la vânzare în Timişoara sunt cu 0,7% mai scumpe decât în urmă cu 12 luni. Apartamentele noi s-au scumpit în intervalul analizat cu 2,1%, recuperând terenul pierdut în septembrie. Preţul mediu pentru această categorie este de 879 euro/mp util.
În octombrie, preţul cerut de proprietari şi intermediari pentru un metru pătrat de suprafaţă utilă în cazul apartamentelor vechi a fost de 796 euro, cu 0,7% mai puţin decât în septembrie. Situaţia se prezintă însă diferit pe categorii de apartamente. Apartamentele vechi cu trei camere s-au scumpit cu 1,2%, iar preţul unităţilor cu patru camere a înregistrat o creştere de 0,3%. Apartamentele cu două camere s-au ieftinit, în acelaşi timp, cu 0,4%. Garsonierele, pe de altă parte, au înregistrat o scădere de preţ de 2,2%.
Analizând evoluţia la 12 luni, constatăm că preţurile medii cerute în prezent pe toate categoriile sunt foarte apropiate de cele înregistrate cu un an în urmă. Ba mai mult, apartamentele cu trei camere sunt chiar mai scumpe cu 1,2% decât în octombrie anul trecut.
Citiți principiile noastre de moderare aici!