Poate cele mai dese dintre ele intervin atunci când apar nemulțumirile legate de împărțirea echitabilă a treburilor casnice. În funcție de fiecare cuplu pot apărea reproșuri sau chiar frustrări care se acumulează pe măsură ce timpul trece și problemele rămân nerezolvate.
Poate, unul dintre voi petrece mai mult timp la serviciu iar cealaltă persoană trebuie să se ocupe mai mult de gătit, curățenie sau creșterea copilului. Sau, poate tu îți dorești să comanzi mai des mâncare și să faci curat mai rar în casă, însă partenerul are alte așteptări de la viața de cuplu.
Cum gestionezi astfel de viziuni diferite în mod eficient? Sau, mai bine spus, cum ajungeți la un numitor comun și cum evitați certurile dese care duc la erodarea relației?
Iată câteva sfaturi care vă pot ajuta să aveți un bun echilibru între viața romantică, cea profesională și treburile casnice.
Nu presupuneți niciodată că aveți dreptate
Într-un cuplu nu există „eu am dreptate”. Nimeni nu deține adevărul general valabil așa cum dragoste cu sila nu se poate. În schimb, există opinii și așteptări diferite de la partenerul de viață și nivelul lui de implicare.
Ceea ce trebuie să înțelegeți este că fiecare dintre voi are un trecut. Proveniți dintr-o familie în care lucrurile decurgeau într-un anume fel. Este și normal ca acum, la maturitate, să împrumutați din acele obiceiuri. Sau, să vă doriți să vă deziceți de ele în cazul în care au avut efecte negative asupra dezvoltării voastre.
Așadar, nu presupuneți niciodată că aveți dreptate și că cel de lângă voi este cel care greșește. Aveți nevoie de un compromis. Să vă găsiți drumul vostru, diferit de ceea ce știați sau de ceea ce ați fost obișnuiți.
Discutați deschis despre ceea ce credeți și simțiți
De aceea este important să discutați deschis despre sentimentele și dorințele voastre. Ori de câte ori este necesar, vorbiți cu calm despre ce face fiecare în casă. Despre cum vă organizați timpul liber și despre cum vă împărțiți între viața profesională și cea de cuplu.
Ascultați cu atenție ce are de zis partenerul. E important să vă spuneți părerea și nu să o impuneți. În acest fel o să vă cunoașteți mai bine. Apoi, veți înțelege ce anume să schimbați pentru ca relația de cuplu să fie una cât mai fericită și lipsită de certuri. Exact la fel cum ar trebui să procedați și în cazul în care apare gelozia în cuplu.
Nu există „eu nu pot să fac asta”
În viața de cuplu fiecare partener se poate ocupa de câte ceva. Curățenia poate fi împărțită la doi. La fel și spălatul rufelor, vaselor sau gătitul zilnic. Nu pleca cu idei preconcepute la drum. Într-o relație vei fi nevoit să le faci pe toate. Și chiar dacă există un lucru care nu îți place sau la care nu te pricepi, dacă este făcut cu dragoste, la final, te vei simți împlinit și nu enervat.
Starea de frustrare apare atunci când ai impresia că totul cade pe umerii tăi. Însă, dacă treburile casnice sunt mereu împărțite, te vei implica activ fără să te gândești că partenerul tău se relaxează mai mult decât tine.
Nu uitați să vă recompensați și să vă relaxați
Chiar dacă viața de cuplu este și dificilă, cu multe provocări zilnice, este important să aveți grijă de voi și de timpul pe care îl petreceți împreună. Oricât de stresantă ar fi o zi, la finalul ei nu vă culcați supărați sau certați. Petreceți serile în familie, faceți lucruri care vă aduc zâmbetul pe buze.
Prețuiți fiecare moment de relaxare și faceți totul pentru a-l petrece în doi. Nu uitați să ieșiți la o cină romantică, la plimbări prin parc sau să evadați spontan într-o vacanță scurtă de un weekend.
Fiecare moment de liniște o să vă reamintească că viața de cuplu are părțile ei unice, cele fără de care nu ați putea să mai trăiți fericiți.
(2033)
Citiți principiile noastre de moderare aici!