În perioada critică pe care o traversează Ucraina, românii dau dovadă de multă empatie, ajutându-i pe vecinii de la granița de Nord a țării. Și autoritățile județene s-au mobilizat pentru sprijinirea celor veniți din Ucraina. Oamenii din Timiș care doresc să sprijine familiile sau să ajute în orice fel pot trimite intențiile la adresa de e-mail: umanitar.dsu@mai.gov.ro sau cjccitimis@gmail.com. Mesajele sunt colectate și centralizate la nivelul fiecărui județ.
Oamenii continuă să ofere ajutor prin donații și să pună la dispoziție spații de cazare pentru refugiați. Chiar și subprefectul județului Timiș Ovidiu Drăgănescu a primit la el o familie din Ucraina care a ajuns în România: un copil și o mamă.
„Am primit o mamă și un copil în urma apelului de pe grupul Uniți pentru Ucraina, chiar din prima seară, iar ei au ajuns aseară la mine. Nu au nici planuri – dacă vor să plece sau nu – nu știu românește și nici engleză”, a declarat Ovidiu Drăgănescu pentru Tion.
Și primarul Timișoarei, Dominic Fritz, pregătește acțiuni de sprijin umanitar pentru locuitorii orașului Cernăuți. Un comitet local de solidaritate cu victima invaziei rusești a avut loc sâmbătă, 26 februarie, când a demarat campania „Timișoara pentru Ucraina”. Prin intermediul campaniei vor fi sprijiniți refugiații ucraineni care ar putea să ajungă în municipiu. A fost lansată prima strângere de fonduri pentru Cernăuți, pentru ca femeile și copiii care fug din calea războiului să fie găzduiți în condiții bune.
Se văd și primele rezultate ale campaniei. Patru generatoare au ajuns la Cernăuți, s-au strâns aproape 46.000 în mai puțin de două zile, care vor fi folosiți pentru achiziționarea imediată de medicamente și echipamente sanitare de urgență. Cei ce vor să doneze o pot face AICI.
În continuare, este nevoie de medicamente și obiecte sanitare. O acțiune de strângere de donații o face Asociația Look Inside, iar pachetele vor ajunge în comuna Dumbrava din județul Neamț. Aceste lucruri pot fi donate în perioada 1-3 martie, la sediul Academiei Reflexovital Timișoara (str. patriarh Miron Cristea Nr 13 A). Programul este de la 8 – 20.
Federația Caritas Timișoara oferă toate cele 15 camere din județ pentru familiile refugiate, la Pietroasa Mare, Peciu Nou și Timișoara. Detalii la nr. de telefon 0256.499.554 și 0256.499.556.
De asemenea, Asociația Asistenților Sociali din România caută voluntari care să se alăture echipei ASproAS. Este nevoie de asistenți sociali, psihologi și traducători de ucraineană și rusă. Dacă vrei să ajuți completează formularul, AICI.
Centrul Regional de Transfuzie Sanguină din Timișoara cere ajutorul pentru a asigura necesarul de sânge pentru județul Timiș, dar și pentru Ucraina. Programul de recoltare a fost prelungit.
Vă reamintim, cetățenii ucrainieni care ajung în țară nu stau în carantină – este o nouă hotărâre a CNSU.
Pe aceeași temă:
Cum le pot da cei din Timiș o mână de ajutor ucrainenilor care ajung în România
Trimite articolul
Xlol
bravo, ca aia care pun selfie-ul cu maratonul. ce ratat. i-ai cazat pentru imaginea ta, sa inteleg? refugiati ca accesoriu pentru politicieni. sper sa… lasa, ca se va intampla oricum ce sper eu.
Numai sa nu-i cazeze in apartamente racordate la Colterm.
Risca sa se intoarca inapoi….