Astfel, în prim-plan au ajuns opțiunile oferite de o asigurare de sănătate internațională, care garantează cele mai bune servicii medicale la cele mai înalte standarde, atât în țară, cât și în străinătate.
Cu toate că datele sunt favorabile, iar românii iau decizii care să îi ajute în menținerea unei stări de sănătate bune, statisticile arată faptul că România are cele mai mici investiții în sistemul de sănătate din Uniunea Europeană atât pe cap de locuitor, cât și ca proporție din PIB. Mai mult decât atât, țara noastră a atribuit către sănătate 1,029 EUR pentru fiecare persoană, mai puțin de jumătate din media Uniunii Europene de 2,884
EUR.
Tot mai mulți români au reevaluat încă din 2019 oferta medicală de stat și au optat pentru o asigurare medicală privată, ceea ce a dus la o creștere a pieței asigurărilor private de sănătate cu peste 20% anul trecut. Asigurările private fac parte din planul medical al multor familii, datorită faptului că le oferă certitudinea echilibrului financiar chiar și în contextul unei probleme grave de sănătate, dar și accesul la specialiști de top, fără timpi de așteptare lungi. Avantajele asigurării de sănătate internaționale sunt multiple, accesul la tehnologii și tratamente inovatoare fiind unul dintre ele. În special în contextul actual, nevoia de a avea alături o echipă de medici profesioniști care să trateze cazul ca o prioritate este mai importantă ca niciodată.
Cu toate acestea, procentele în materie de accesarea unei asigurări medicale private sunt cu mult mai mici decât în restul Europei. În România, statisticile arată faptul că aproximativ 30% din populație are o asigurare de sănătate privată, dintre care: 25% prin intermediul companiei, în timp ce 5% prin eforturi personale. Comparativ cu situația din țara noastră, 5 țări din Europa: Franţa, Olanda, Slovenia, Belgia şi Croaţia, au jumătate sau mai bine de jumătate din populație cu asigurare de sănătate privată, potrivit unui studiu realizat în 2018. În Franța, aproximativ 96% din locuitori au o asigurare de sănătate privată complementară pentru acoperirea costurilor în sistemul de securitate socială. De asemenea, Olanda are un procent de 87% din populație prin care asigurarea privată este suplimentară și acoperă îngrijiri stomatologice care nu sunt rambursate public.
Raportat la statele de mai sus, România nu se bucură de un procent atât de mare, însă Barometrul IRES-UNSAR privind Percepția riscului și cultura asigurărilor din România arată faptul că, în contextul pandemiei, 28% dintre români declară că sunt mai interesați de asigurările voluntare de sănătate, iar unul dintre motivele expuse în procent de 58% dintre respondenți este riscul de îmbolnăvire care poate afecta situația financiară. De asemenea, un alt studiu realizat în 2019, înainte de pandemia de COVID-19, a scos la lumină un procent de 36% dintre români care sunt de părere că asigurările voluntare de sănătate sunt soluția pentru a avea acces la servicii medicale de calitate. De asemenea, două treimi dintre respondenți (67%) au susținut că își doresc acces rapid la unele servicii medicale incluse în pachetul de bază, cu plata pentru investigații mai complexe și pentru condiții mai bune. Așadar, acele asigurări de sănătate preferate de români trebuie să furnizeze câteva beneficii esențiale precum calitate, stabilitate și accesibilitate.
În egală măsură, o altă opțiune este asigurarea privată internațională, care garantează accesul la servicii medicale la standarde internaționale, oriunde pe glob, precum cea obținută prin intermediul MediHelp. Beneficiarul unei asigurări de sănătate internaționale are control asupra situației și este informat cu privire la fiecare nouă etapă în investigații și tratament pe care trebuie să o urmeze. Mai mult decât atât, asiguratul are posibilitatea de a alege clinica și specialistul care să îl trateze, din țară sau din străinătate, astfel încât să fie sigur că își maximizează șansele de a beneficia de toată atenția de care are nevoie.
Așadar, asigurarea de sănătate nu mai este un moft, ci o necesitate pentru care tot mai mulți români optează.
(118)
Citiți principiile noastre de moderare aici!