Impunerea de contribuţii sociale, plus impozit pe clădiri mai mare dacă ai sediul social într-o clădire de locuit, acestea sunt prevederile pe care noul Cod Fiscal le aduce pentru cei care obţin venituri ca şi PFA. Întrebarea care se pune este dacă acest tip de „angajare” mai merită.
Astfel, sistemul de impozitare al proprietăților imobiliare va fi modificat substanțial din 2016, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal. Impozitul pe clădiri se va calcula în funcţie de destinaţia clădirii, adică rezidenţială sau nerezidenţială, şi nu în funcţie de deţinătorul ei (persoană fizică sau persoană juridică), cum se întâmplă în prezent. Schimbarea modului de impozitare va duce la creşterea şi de până la zece ori a taxelor pentru persoanele fizice ale căror locuinţe sunt folosite în scopuri comerciale şi nu pentru locuit. Totodată, PFA vor trebui să plătească contribuţii individuale la pensii mai mari cu 10,5%, plafonate la nivelul de 5 salarii medii pe economie.
Chiar şi aşa, în Timiş acest tip de organizare juridică este preferată de specialiştii în diferite domenii. Există un foarte mare număr de informaticieni şi specialişti IT care au decis să lucreze ca şi PFA, acest sistem fiind mai accesibil fiscal. Se plătea o normă de venit anuală şi toată lumea era fericită. Acum fiscalizarea va creşte şi nu se ştie câţi vor mai prefera să lucreze pe proiecte sub această formulă.
„Va mai merita? Nu cred, o să ne taxeze atât de mult că mai bine renunţi. Mai bine îmi fac firmă mică şi ies mai bine, doar că birocraţia creşte enorm în acest fel”, am aflat de la Andrei, un tânăr programator timişorean care a renunţat la slujba pe care o avea ca şi angajat la o companie IT, pentru a fi propriul său șef. Veniturile i-au crescut, dar, mai important, nu mai are de-a face cu toanele șefului.
„Dacă vreau să lucrez seara sau chiar noaptea puteam să o fac, nu-mi stabilea nimeni un program fix. Nu ştiu ce se va întâmpla”, am mai aflat de la Andrei.
Aproape 50000 de profesionişti independenţi
Datele oficiale arată că în Timiş sunt 48045 de asemenea persoane fizice autorizate. Dinamica arată că numărul celor care vor să fie propriul şef este în creştere. Anul trecut, la finalul lui august, erau 45820 de PFA. De la începutul anului au fost efectuate 999 de asemenea înmatriculări noi de persoane fizice autorizate, numai în Timiş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!