CJ Timiş a intenţionat să ia credit de 200 de milioane de lei, dar comisia interministerială de la Bucureşti, care aprobă astfel de acţiuni, a permis instituţiei judeţene să împrumute doar 165 de milioane de lei. Preşedintele CJ Timiş, Titu Bojin a semnat contractul cu CEC Bank, iar luni s-ar putea ca cei de la comisia interministerială să aprobe şi cererea pentru un alt împrumut, de 35 de milioane de lei, aşa cum vor aleşii judeţeni. Potrivit preşedintelui CJ Timiş, banca este de acord cu creditarea până la 200 de milioane. Joi, Bojin a cerut şi acordul consilierilor judeţeni pentru a mări împrumutul.
Creditul va asigura finanţarea lucrărilor la mai multe drumuri: refacerea podul peste râul Timiş, la Albina, sporirea capacităţii drumului Giroc-Timişoara, reabilitare DJ 692 Periam – DN6, reabilitarea drumului Orţişora-Seceani, modernizarea DJ 694 Dumbrava – Mâtnicu Mic şi DJ 592 D Ohaba Forgaci – Racoviţa. Lucrările la aceste drumuri se vor termina, o parte în 2014 şi o parte în 2015, dar numai dacă se va aproba şi creditul de 35 de milioane de lei, din ce spune directorul Direcţiei de Drumuri din CJ Timiş, Mirel Gheorghe.
Consilierii PDL au avut îndoieli în ceea ce priveşte acest credit suplimentar şi au cerut mai multe lămuriri, de la indicatorii economici până la necesitatea celor 35 de milioane de lei. “Când aţi câştigat preşedinţia nu aţi specificat pe fluturaşe că veţi îndatora acest judeţ”, i-a spus consilierul judeţean PDL Alain Rus liderului CJ Timiş, Titu Bojin (PSD).
“Contractul este semnat pentru 165 de milioane de lei. S-a semnat ieri (n.r. – miercuri). CEC-ul este de acord şi a aprobat cele 200 de milioane, 165 am semnat ieri, iar săptămâna viitoare CEC este de acord să semnăm pe restul de 35 de milioane de lei. Avem aprobarea pentru cele 165 de milioane. Avem aprobarea comisiei interministeriale. Dacă nu vreţi să aprobăm cele 35 de milioane astăzi (joi – n.r.) înseamnă că nu le luăm. E posibilitatea dumneavoastră de a vota sau nu. De aceea vă cer: sunteţi de acord cu completarea anexei pentru lucrările care sunt apobate, sunt trecute pe finanţare locală, judeţeană? Oricare dintre aceste drumuri, dacă mergem pe credit, avem şansa să ne apropiem de finalizarea lui în acest an, dacă nu, avem şansa să îl terminăm în următorii zece. Condiţiile pe care le-am obţinut pentru acest credit nu am sperat să le obţinem. Eu zic că-i în favoarea judeţului. Am obţinut clauze destul de bune pentru judeţ ca să putem discuta şi despre creditul de 35 de milioane. Posibilitatea creditului ne dă şansa ca anumite lucrări să se facă într-un an, doi, trei. Sper că ştiţi toţi, şi nu vreau să greşesc, că 120 de milioane, 60 în acest an şi 60 anul viitor, prin rambursarea din proiectele europene putem să-i refolosim. Nu o să vină chiar 120 de milioane înapoi, că sunt penalizări, rambursări, probabil că 70-90 de milioane se vor întoarce şi vom hotărî să le ducem spre infrastructură, mă gândesc eu”, a spus Bojin.
Consilierii pedelişti au cerut o pauză de cinci minute de consultări, după şedinţa comisiilor reunite, cerea lor fiind aprobată. În pauză, democrat-liberalii au purtat discuţii şi au dat telefoane.
Întorşi în sală, o parte dintre consilierii PDL s-a abţinut, iar democrat-liberalul lugojean Marius Martinescu a votat împotrivă. Proiectul a trecut, totuşi, cu majoritate de voturi.
“Vă mulţumesc că aţi fost de acord să completăm suma şi să ajungem la un credit de 200 de milioane”, a spus Bojin la finalul şedinţei de plen.
Citiți principiile noastre de moderare aici!