Candidații la alegerile locale și europarlamentare au fost nevoiți să depună declarații de avere și de interese cu privire la activitățile desfășurate în ultimul an fiscal încheiat, adică în 2023.
După desfășurarea scrutinului, acestea au fost făcute publice pe site-ul Agenției Naționale de Integritate. Numai la alegerile locale pentru Primăria Timișoara și Consiliul Local Timișoara au fost depuse peste 1.300 de documente. Bineînțeles, unele sunt mult mai interesante ca altele.
Veniturile lui Robu, mai mari ca salariul lui Fritz
Cele mai interesante declarații par a fi cele ale celor doi candidați care s-au și clasat pe primele două locuri: Dominic Fritz și Nicolae Robu, despărțiți de 12% din voturi: 49,68 la 37,69%, în favoarea candidatului Alianței Timișoara Unită (USR-PMP-Forța Dreptei-UDMR).
De aici aflăm, de exemplu, că, în 2023, Robu a încasat din pensie cât a câștigat și Fritz din salariul de primar. Fostul primar, care acum a candidat din partea PSD-PNL, mai are însă și salariul de la UPT, căruia i se adaugă o indemnizație dintr-o „academie” din care mai face parte și Ion Iliescu și pensia, ce-i drept, mai mică a soției.
Actualul primar, totuși, se poate mândri cu acțiunile de zeci de mii de euro, mai mulți bani în conturile de economii și salariul de la ONU al soției.
Vă prezentăm și câteva date pe larg, începând cu Dominic Fritz. Acesta, la rubrica venituri anuale, a trecut indemnizația de primar, de 164.268 de lei, și salariul soției, de 30.000 de dolari, de la Organizația Națiunilor Unite, dar și 354 de euro obținuți din dividende. Fritz ar avea depozitați și peste 18.000 de euro, 23.000 de dolari și peste 23.000 de lei în mai multe conturi ale unor bănci din România, Germania, Statele Unite ale Americii și Franța. Acestora li se adaugă acțiuni de peste 40.000 de euro în mai multe firme, printre care Visa, Netflix, Allianz sau Samsung.
Ca proprietăți, Fritz deține apartamentul din 2015 și casa din 2021, cu încă 50, respectiv 732 de metri pătrați de teren. Cu mențiunea că terenul din urmă este trecut pe numele soției sale. Primarul mai deține și o Skoda Fabia produsă în 2017.
În declarația de interese, actualul primar a trecut societățile la care deține acțiuni, dar și trei funcții de „Președinte Consiliul Director” la Organizația de Management a Destinației (OMD) Timișoara, Asociația Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023 și ADI Pol de Creștere Timișoara, dar și funcția de președinte al USR Timiș.
În comparație, Robu ar fi încasat 17.720 de lei din activitatea didactică și de cercetare de la Universitatea Politehnică și 11.202 din calitatea sa de membru al Academiei Oamenilor de Știință din România. În plus, a încasat o pensie de 164.244 de lei (pe an), cu doar câțiva lei mai mică decât salariul lui Fritz. Veniturilor fostului primar i se adaugă și pensia soției, de 45.888 de lei, dar și vreo 6.500 de lei în subvenții de la APIA pentru terenurile deținute.
Fostul primar are și peste 120.000 de lei în conturi deschise la trei bănci. Nu are acțiuni, dar plusează la capitolul proprietăți: deține două apartamente cumpărate – unul de 94 de metri pătrați din 1991 și altul de 85 de metri pătrați din 2004 – împreună cu soția sa, la care se mai adăugă 50% dintr-o casă de 250 de metri pătrați pe care o împarte cu sora sa, dar și o casă cu două anexe, de 180 de metri pătrați, deținută de soția sa. Ultimele două sunt moșteniri.
La terenuri, Robu stă și mai bine: deține singur șase terenuri agricole cu suprafață totală de vreo trei hectare și jumătate. Mai împarte cu sora sa unul agricol de două hectare și unul intravilan de 1.400 de metri pătrați. Soția lui mai are 12 terenuri agricole, de 5 hectare și jumătate în total, și unul intravilan de 2.877 metri pătrați. Toate terenurile familiei sunt în Bocsig și au fost moștenite în 2019. Mai sunt și două mașini: un Renault Laguna, produs în 2001, și un Renault Latitude, produs în 2013, primul „scos din uzul efectiv”.
În declarația de interese, Robu a trecut calitatea de „membru fondator (inactiv)” în trei ONG-uri: Asociația Foștilor Studenți și Angajați ai Politehnicii Timișoara, Asociația Sportivă FCU Politehnica Timișoara și Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană. El mai este și membru în șase societăți din domeniul în care predă sau a predat la UPT.
Despre ceilalți candidați
Pe portalul ANI se găsesc și declarațiile de avere ale celorlalți opt candidați. La prima vedere, se observă, dintre aceștia, că patru au declarat că nu dețin mașini, trei nu dețin nici terenuri sau clădiri, iar unul a declarat și câștiguri bunicele din jocurile de noroc.
Iată, pe scurt, ce au scris în declarațiile de avere ceilalți opt candidați, în ordinea rezultatelor de la alegerile pentru Primăria Timișoara din 9 iunie:
- Ilie Sîrbu (AUR): nu are proprietăți sau conturi curente, doar datorii de 50.000 de lei, luați de la bancă încă din 2008. A declarat un salariu de 124.200 de lei/an de la primărie, unde a fost consilier personal al lui viceprimarului Cosmin Tabără;
- Marian-Constantin Vasile (independent): nu are proprietăți, dar a vândut o casă în valoare de 1,2 milioane de lei unei societăți comerciale. A câștigat puțin peste 100.000 de lei ca administrator public al județului Timiș, la care se adaugă salariile de peste 130.000 de lei luate de soția sa;
- Raul Olajos (REPER): deține două terenuri și o casă în județ și are 45.000 de lei în bancă. A încasat 22.000 de lei din salariu, peste 170.000 de lei din dividende și 15.000 de lei din indemnizațiile de consilier județean;
- Ana-Marcela Baș (SOS România): deține un teren intravilan și unul extravilan, un apartament, o casă și o mașină Audi A4 din 2010. A declarat venituri proprii de 12.000 de lei din activitatea independentă de avocatură, dar soțul său a câștigat puțin peste jumătate de milion de lei, ca salariu, de la Ministerul Apărării Naționale;
- Cristian Moș (independent): deține 50% dintr-un teren și o casă din Dumbrăvița, are o Dacie din 2013 și un BMW din 2019, dar și împrumuturi de peste un milion de lei de la bancă. A declarat venituri anuale de 190.000 de lei, indemnizația de vicepreședinte al Consiliului Județean Timiș;
- Dumitru Moroianu (PRM): nu are terenuri, mașini, bani în bancă sau împrumuturi în declarație. Ar fi câștigat 50.000 de lei ca administrator al unei firme, la care a adăugat și salariul de 32.000 de lai al soției;
- Daniel-Marius Coraș (PRP): deține un teren intravilan și 50% dintr-un teren agricol de 3 hectare, un apartament, un Volkswagen Pasat și un Volvo, ambele fabricate 2021, câteva bijuterii și obiecte de artă în valoare de aproape 20.000 de euro, mai are 30.000 de lei în conturile bancare, acțiuni de 180.000 de lei la o bancă, dar și credite de 100.000 de lei. A câștigat 78.000 de lei, din salariile de la Garda de Mediu, și 15.000 de lei din terenul dat în folosință;
- Florin Jianu (ANȚ): deține câte 1/6 din două terenuri intravilane, un Fiat din 2000 și Ford din 2010 și are 12.000 de lei în conturile bancare. A încasat salarii în valoare de 72.000 de lei, 100.000 de lei din consultanță, la care se adaugă 50.000 de lei, salariul soției, și 3.100 de lei din alocația copilului. Interesant, a declarat și 30.000 de lei obținuți din jocurile de noroc.
Declarațiile tuturor celor amintiți, dar și ale altor candidați la alegerile locale și europarlamentare, pot fi consultate AICI.
Trimite articolul
XMinciuni useriste , indemnizatia doamnei este de 168629 USD/An, incasat de la geneva mai departe putei voi sa calculati.
-
E in concediu de maternitate
-
Si ce conteaza cat are sotia salariul ? Mare lucru ca si-au luat o casa!
Si din banii aia isi permite viloaca ? Cati votanti USR s-au imbogatit in ritmul lui Fritz ?
-
Soția lui făcea casa aia din salariul pe un an jumate, înainte să fie în concediu de maternitate, deci
si uite Penalii cum se agita…le e ciuda ca n-au castigat primaria!
Cum sa castige sotul dnei. Bas, peste jumatate de milion pe an???? La MApN!!! E o greseala!!! Ar insemna 45 ooolei/luna; e IMENS!!!
Nu inteleg cum a primit Fritz doar 354 Euro dividende la o investitie de 40K. Mi se pare foarte putin.
-
Se numesc growth stocks, de exemplu google până anul asta nu dădea dividende, tu puteai sa ai miliarde € în vestiți. Profitul îl obții la vânzarea acțiunilor cu un preț mult mai mare decat l-ai cumpărat, lucru pe care companiile care dau dividende puține îl fac cel mai bine. Dacă ești tânăr investești în growth stocks și când te apropii de pensie vinzi și cumperi acțiuni de la companii generoase cu dividendele
Era interesant sa aflam si averea copiilor lui Robu… se stie cum se face in Romania… ce nu poti justifica sau consideri ca este prea mult, treci pe numele copiilor/parintilor/rudelor apropiate …
Stai si te gandesti ca asta este doar ce au declarat…. Banoasa meserie cea de politician… 🙂
-
Pai nah, o casa la fiecare copil la inceput de drum toti primesc.
In doar 4 ani,din somer consacrat,Fritz a avut venituri de aprox 200000 euro si o casa de 300.000 euro.In doar 4 ani??? Peste alti 4,il regasim in Topul Forbes,iar Timisoara in faliment.50.000 de flotanti au decis viitorul sumbru pentru 300000 de timisoreni.
-
Stimabile, de unde pina unde ai tras concluzia ca DF nu a lucrat înainte ? Ai citit CV lui? Ai impresia ca în Germania se lucra pe gratis ?!
pe Raimond Rusu primarul Becicherecului Mic nu l-ati pus cu cei 5,500,000 mp de teren, din care multe obtinute prin donatie :)))))
-
Invidios.
-
Puteti scrie in centimetri patrati, va iesi extraordinar de mult.