Conform unui studiu realizat de GfK România, cea mai des utilizată metodă de plată rămâne cea direct la ghişeul furnizorului, 77% dintre persoanele între 18 şi 65 de ani care se ocupă de plata facturilor în gospodărie apelând la ea. Alte metode folosite sunt plata la poştă şi la casieriile băncilor. Însă un număr foarte mic dintre cei care se ocupă de plata facturilor în familie folosesc ATM-urile bancare pentru plăţi, iar numai 2% folosesc serviciile de Internet banking. Pentru o parte dintre facturi se apelează la plata prin serviciile disponibile în magazine sau benzinării.
Pentru facturile de utilităţi, cea mai folosită metodă de plată este cea la ghişeul furnizorului – mai mult de jumătate dintre cei care plătesc facturi de apă merg direct la furnizor şi aproximativ 40-45% dintre cei care plătesc facturi de gaze, electricitate sau salubritate fac plata direct la furnizor.
Pentru factura de apă alte metode utilizate sunt, din nou, plata la casieriile băncilor (10%) sau la poştă (9%). Dintre cei care plătesc facturi pentru servicii de telecomunicaţii în gospodărie (internet, televiziune, telefonie fixă), 34% obişnuiesc să plătească toate aceste servicii deodată. Aceştia preferă să meargă direct la ghişeul furnizorului (66%), la poştă (18%) sau la casieriile băncilor (10%). Factura pentru telefonia mobilă este şi ea plătită în procent foarte mare la ghişeul furnizorului (55%), la bancă (18%) sau în magazine şi benzinării (11%).
Plata la ghişeu, motivată de siguranţa tranzacţiei
De ce aleg românii clasicul ghişeu? Un număr de 27% dintre cei chestionaţi consideră că aceasta este o metodă sigură, alţi 21% spun că din pură obişnuinţă şi cam tot atâţia consideră că este mai simplă (21%). La poştă, facturile sunt plătite deoarece oficiul poştal este aproape de casă sau de serviciu (31%), este simplu de utilizat (15%) sau este comod (15%). Mulţi dintre consumatori habar nu au să folosească un card bancar pentru plata unei facturi. Majoritatea ştiu doar că o dată pe lună trebuie să meargă la un bancomat pentru a-şi primi salariul, ATM-ul înlocuind doar casiera de la personal pentru majoritatea angajaţilor. „În general, cei care plătesc la bancă, fie la personalul nostru, fie cu cardul direct la bancomat, sunt oameni tineri, care cunosc aceste metode de plată”, am aflat de la directoarea unei agenţii bancare timişorene.
Citiți principiile noastre de moderare aici!