Inițiativa prevede ca Primăria Timișoara să amplaseze 100 de insule inteligente de colectare selectivă a deșeurilor. Acestea vor asigura capacitatea de colectare a deșeurilor pe cinci fracții de la nivel de condominii și cvartale de blocuri.
Fiecare insulă va costa aproximativ 10.000 de euro, iar acestea vor fi prevăzute cu containere încasetate.
Fiecare container va avea o capacitate de 1,1 metri cubi. Fracțiiile de colectare sunt următoarele: biodegradabil, rezidual, sticlă, plastic și metal și hârtie și carton.
„Facem un pas înainte pentru responsabilizarea noastră, a tuturor, privind modul în care ne aruncăm gunoiul. Dacă-l aruncăm cu completă nepăsare, prețul îl plătim împreună: deponeuri ilegale, tone de deșeuri care ajung la groapa de gunoi și poluare. Până la final de 2024, vrem să implementăm o soluție nouă pentru colectarea separată a gunoiului din oraș prin aceste insule ecologice inteligente, ca să complementăm eforturile deja existente prin colectarea din ușă în ușă.
Mai avem câteva proiecte în lucru, fie la nivel municipal, fie împreună cu alte instituții, printre care și construcția unui centru de colectare nou, unde să poată fi aduse deșeuri voluminoase, mobilier de exemplu, deșeuri biodegradabile ori deșeuri din construcții și apoi să fie valorificate”, a declarat, vineri, primarul Timișoarei, Dominic Fritz.
Fiecare insulă de colectare va fi digitalizată și se va putea accesa cu cartelă. Astfel, minimum 200 de cartele vor fi date locatarilor arondați unei insule și va aduna date despre nivelul de colectare al deșeurilor.
Cererea de finanțare a fost aprobată, vineri, de Consiliul Local al Municipiului Timișoara. Valoarea cererii este de 4.919.500 lei (fără TVA), finanțarea fiind asigurată prin Planul Național de Redresare și Reziliență, Componenta C3 – Managementul Deșeurilor.
Termenul limită de efectuare a recepției la terminarea lucrărilor este 31 decembrie 2024.
Trimite articolul
XImaginea neputinței, asa arata si acum acolo. In centrul capitalei culturale 2023 sta gunoiu’ la vedere si pute in plina strada.
Sa inteleg ca nu sunt ingropate ca si in tarile civilizate? O sa fie minuntele tomberoane inchisa cu cusca?
-
Or să facă doar niște platforme din beton pe care or să zacă gunoaiele cu cod la gardul de sârmă! Că retim nu le mai ridică dacă constată că nu le faci lor munca (indiferent că e voit sau din cauza căutătorilor prin gunoi)!
Cartela are cip ?
-
Da. platesti cat arūnci. ca in sibiū. Nicidecūm nū vor o solūtie care sa motiveze pozitiv financiar recilarea, nūmai cū taxe peste taxe. Iar “valorificarea” o va face altcineva, ūn smecher probabil. Cat despre a fi ūrmarit, se face la cūmpararea prodūselor, nū degeaba s-a dat oūg pt datele cūmparatorūlūi comūnicate de cūrier “catre anaf” la plata rambūrs. Sūbtilūle! 😜
Nu bagati cartela …la roamni le place asa la gramada :)) le place sa fenteze oriunde oricand si oricum
-
Ar fi corect sa fie platit cel care participa la reciclare? si atunci de ce sa faci un sistem care de fapt il penalizeaza cu cat recicleaza mai mult? Consumul se taxeaza prin tva, ajunge.
Un container are putin peste 1 metru cub si vor elibera minim 200 de cartele… Cretini cu diploma… Blocul unde locuiesc utilizeaza doua pubele de 240 de litri care sunt umplute in trei zile de nici macar nu se mai inchide capacul… si sunt vreo 30 de persoane.
-
Deci 480 de litri la 30 de persoane pentru 3 zile.
Și insulele astea vor avea 5500 de litri pentru 200 de persoane la câteva zile – probabil tot de 2 ori pe săptămână golirea.Deci… acum e 16 litri de persoană și cu insulele va fi
27,5 litri de persoană… Îi suficient loc oare dacă se colectează tot la 3-4 zile?