Planurile investiționale ale acestui an pentru Aeroportul Internațional Timișoara ar urma să demareze chiar din luna ianuarie. Este vorba despre ridicarea noului terminal pentru curse externe, clădirea ar urma să schimbe total modul în care arată AIT. Licitația organizată pentru stabilirea constructorului a atras la start patru competitori, iar câștigătoare a fost declarată societatea Eldiclau din Craiova. Într-o desfășurare perfectă a operațiunilor, această firmă ar trebui ca cel târziu pe 31 octombrie să predea investiția către beneficiar. Finanțarea este asigurată în proporție de jumătate din bani europeni.
„«Terminal curse externe» este finanțat în proporție de 50% de către Aeroportul Timișoara, cu suportul financiar-bancar al Banc Post și Banca Transilvania, și cealaltă parte de 50% este finanțată de către Statul Român, prin Programul Operațional Infrastructură Mare, gestionat de către Ministerul Transporturilor prin Autoritatea de Management a Organismului Intermediar pentru Transporturi. Echipa de proiect a AIT a lucrat la elaborarea Studiului de Fezabilitate, a proiectului tehnic și a documentelor de achiziție, terminate în luna octombrie 2018 prin finalizarea procedurilor de achiziție publică. Câștigătorul lucrărilor de achiziție este SC ELDICLAU SRL. Deci sunt îndeplinite condițiile esențiale pentru demararea lucrărilor de construcții în ianuarie 2019, astfel încât, recepția la terminarea lucrărilor și punerea în exploatare a obiectivului să fie realizată până la 31.10.2019. Prin realizarea celor două obiective, Terminalul de sosiri și Terminalul de plecări pasageri curse externe, va fi creată o creștere a gradului de confort al pasagerilor și o procesare mai rapidă a fluxurilor de pasageri”, a declarat directorul Aeroportului Timișoara, Daniel Idolu, la jumătatea lui decembrie.
Prin realizarea investiției la terminalul de curse externe se vor realiza fluxurile de pasageri și bagaje aferente sosirii curselor externe. Noul terminal va fi realizat pe o suprafață de teren de 27.900 metri pătrați. Finanțarea proiectului va fi asigurată pe jumătate din fonduri europene, prin Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM).
Estimările inițiale pentru valoarea investiției erau de 21,8 milioane de lei, dar în urma licitației valoarea acesteia a ajuns la 19,02 milioane de lei. Sumele sunt fără TVA. Alături de câștigător, la licitație au mai participat Construcții SA Sibiu, UTI Grup, Porr Construct SRL București și asocierea formată din Hidroconstrucția și AGAT Prodex SRL.
Citiți principiile noastre de moderare aici!