Potrivit legii, există două tipuri de poliţe de asigurare a locuinţei în caz de dezastru, primele anuale nefiind foarte mari, însă nici despăgubirile nu se ridică la o sumă care să acopere valoarea apartamentelor. Astfel, pentru o locuinţă de tip A (constructii cu structura de rezistenţă din lemn, metal sau beton armat, pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau alte materiale care au fost supuse tratamentelor chimice sau termice) poliţa de asigurare este de 20 de euro pe an, iar despăgubirile în caz de dezastru natural sunt de până la 20.000 de euro.
Pentru o locuinţă de tip B (construcţii ale căror pereţi exteriori sunt din cărămidă nearsă sau alte materiale ce nu au fost supuse tratamentului chimic sau termic), prima de asigurare este de 10 euro pe an, dar şi despăgubirile în caz de dezastru natural ajung doar la 10.000 de euro.
Prefectul judeţului Timiş, Mircea Băcală, a afirmat că după această dată Guvernul nu va mai da bani din fondul de rezervă pentru locuinţele distruse din cauza unor fenomene naturale.
Cei care doresc să îşi acopere valoarea locuinţei, pot încheia o poliţă de asigurare facultativă. Proprietarii de apartamente care nu încheie poliţa de asigurare obligatorie ar putea plăti amenzi care ajung şi la 500 de lei.
Societatile de asigurari au pornit ofensiva pentru asigurarea obligatorie a locuintelor
Citiți principiile noastre de moderare aici!