În ședința de marți a Consiliului Local Timișoara, aleșii au fost de acord ca suma alocată investiției să fie din nou majorată în speranța că astfel se va găsi un constructor.
La precedenta licitație pentru stadionul lego pe structură metalică s-au arătat interesate 11 firme, însă niciuna nu a făcut un pas înainte, mai ales din cauza prețului la fier, care până acum a crescut de la o zi la alta.
Primarul Dominic Fritz a declarat marți în ședința Consiliului Local Timișoara că municipalitatea își asumă ridicarea acestui stadion de tip lego pentru că nu se știe când va fi gata noul Stadion „Dan Păltinișanu”. Acesta va fi demolat și, în locul lui, CNI va ridica unul la standarde actuale.
„Va fi util atât pentru sport, cât și pentru alte evenimente culturale. La ultima licitație au fost 11 firme mari, care au făcut stadioane în România, care s-au interesat despre acest proiect, au fost la un pas să depună oferte, dar problemele economice, problemele legate de materia primă și de costuri au blocat oarecum această licitație. Mă bucur că s-a înțeles oportunitatea realizării acestui obiectiv și că astăzi (n.r. – marți) îl regăsim pe ordinea de zi suplimentară, pentru că nu mai puteam aștepta. Dacă ne lăsăm până la finalul lunii, procedurile sunt destul de lungi și am fi ieșit din grafic. Acum sunt convins că de data aceasta licitația va fi cu succes, iar în perioada de iarnă se va putea realiza proiectul tehnic, iar din primăvară să se treacă și la execuție”, a spus viceprimarul liberal Cosmin Tabără.
Viceprimarul Ruben Lațcău (USR) a fost de părere că, deși obiectivul este unul foarte important pentru oraș, contextul actual al lipsei și scumpirii materiilor prime nu este unul favorabil pentru investiția municipalității. Acesta a considerat că este nevoie de revizuirea soluției tehnice, de la structură metalică la beton, a doua variantă fiind mai accesibilă.
Suma inițială de 73.366.993 de lei fără TVA a fost majorată recent la 92.326.458 de lei fără TVA, echivalentul a peste 22 de milioane de euro.
„Mi se pare curios că acum ne dăm seama de creșterea prețului materialelor, deși studiul de fezabilitate prim s-a terminat undeva prin mai. În mai, prețul materialelor deja o luase razna. Nu știu cine a făcut acest studiu ca acum să trebuiască să repetăm licitația. Undeva sistemul nu a funcționat sau cineva a fost de rea intenție. Cum adică 12 firme nu s-au prezentat? Nu asta e meseria lor, să facă un studiu de fezabilitate conform prețurilor pieței? Prețul a crescut de la începutul anului”, a afirmat consilierul liberal Simon Moșiu.
Consilierul local Dan Diaconu (PNL) a precizat că studiul de fezabilitate a fost întocmit în anul 2020, la alt preț al materialelor, și că parcela respectivă din Calea Buziașului e limitată și nu se pretează soluția pe beton.
În cele din urmă, aleșii au votat devizul general revizuit al proiectului în valoare de 139,454,191.22 lei cu TVA inclus.
Noul stadion din Calea Buziașului ar trebui să aibă cel puțin 9.000 de locuri, din care 509 la sectorul VIP și 102 la loje. Va fi construit pe structură metalică și va intra la categoria 4, conform cerințelor din domeniu. Pentru acoperirea arenei vor fi folosite membrane tensionate – structuri ușoare din materiale compozite care vor da o lumină naturală terenului.
Pe aceeași temă:
Un nou eșec: nicio ofertă pentru stadionul „lego” din Calea Buziașului
Primăria a relansat licitația pentru viitorul stadion din Calea Buziașului
Nicio firmă nu este interesată să facă stadionul „lego” al Timișoarei. Licitație anulată
Trimite articolul
XFix asta ne lipsea. Pnl face ce stie mai bine: sa cheltuie banii pe lucruri inutile. Nu mai bine ar pune sisteme efieciente de incalzire in scoli, spitale, institutii publice, etc, sa reduca facturile? Nu mai bine ar face niste spatii verzi noi? Sa se duca diaconu la plimbare cu trenuletul electric a lui robu. Nici in 100 ani nu se recupereaza investitia.
-
cu cine vorbești? ai uitat să-ți iei pastilele?
Si la ce ar folosi monstruozitatea asta? O sa fie permanent gol, dar o armata de oameni angajati sa-l intretina. Sper sa nu se faca. Si daca incepe, o sa fie la stadiul de schelet permanent gen Spitalul din Torontalului. Sunt bani sa-l incepi, dar nu sa-l termini.
pai de ce nu se face estimarea la pretul corect , de ce trebuie taraganat luni de zile, trageti la raspundere proiectantul ce a facut devizul. faceti la preturile pietei estimarea nu la preturi asa din auzite.
Povesti vanatoresti…Timisoara nu are nici un bazin olimpic…Si nici unul de polo….Aradul are 3…
Doar pretentii in orasul de 5 stele…cu o administratie local de toata jena