Proiectul „Corpuri în tranziție” este pregătit de compania independentă Tangaj Dance din București. În cadrul programului sunt cuprinse evenimente care vor avea loc la Cluj, București, Craiova și, desigur, Timișoara. În orașul de pe Bega, „Corpuri în tranziție” a poposit luni, 26 septembrie, și va continua până pe 2 octombrie.
„Colectivul Tangaj Dance vă invită la un rollercoaster de evenimente dedicate dansului și celor mai noi abordări interdisciplinare. Aventura Tangaj a început în 2013, odată cu ideea de a realiza un proiect serial de spectacole la limita dintre performance și instalație, care să funcționeze ca niște camere virtuale prin care să captivăm spectatorul și să-l apropiem de noi. În ultimii trei ani am experimentat mult, alături de oameni talentați, am călătorit și am realizat spectacole în colaborare cu artiști din afara țării, în dorința de a descoperi lumea prin dans. «Corpuri în tranziție» însumează cele mai populare activități ale noastre, spectacole și cursuri de dans și artă video, precum și prezentări ale unor artiști pe care îi apreciem și cu care am lucrat. Prin acest turneu ne dorim pe de o parte să ne conectăm cu mediile creative din afara Bucureștiului, iar, pe de altă parte, să conectăm industriile creative din țară cu tendințele internaționale, prin prezentarea unor proiecții speciale cu cele mai apreciate filme de dans din lume. «Corpuri în tranziție» ne expune pe noi așa cum suntem în acest moment, dezbrăcați de păreri și preconcepții, în frânturi de povești pe care le spunem sincer și curios”, au transmis reprezentanții companiei de dans.
La Timișoara, evenimentele „Corpuri în tranziție” se vor desfășura la Ambasada. Pentru cei care sunt interesați de ateliere, acestea se vor mai desfășura pe 28 și 29 septembrie.
De asemenea, în cadrul proiectului se pregătesc și trei spectacole, la care intrarea este liberă.
„Coregrafia spectacolelor este semnată de Simona Deaconescu, aceasta fiind coregraful Colectivului Tangaj Dance. Simona a studiat în paralel coregrafie și regie de film, abordarea ei estetică fiind una interdisciplinară, elaborând proiecte în care arta și știința se completează”, au mai spus organizatorii.
Primul spectacol va avea loc vineri, 30 septembrie, de la ora 20. Este vorba despre „0003| Aftertaste”, care se va desfășura în cadrul Nopții Albe a Galeriilor.
„Pe scenă vor urca Simona Deaconescu și Diana Spiridon. «Aftertaste» are ca punct de pornire mărturisirile unor persoane sinestezice, cu diferite forme de autism și copii transgender. Este un spectacol instalație, în care corpul devine neformat, destratificat și dezarticulat, alcătuit din milioane de particule în continuă mișcare, lăsând o impresie de eternă reîntoarcere”, au mai transmis cei de la Tangaj Dance.
O zi mai târziu, sâmbătă, 1 octombrie, de la ora 19, pasionații de dans sunt din nou invitați la Ambasada. De data aceasta se va pune în scenă „0001 | Fabrica de vise”, în cadrul căruia vor evolua Simona Deaconescu, Irina Ștefan, Alexandra Bălășoiu, Denis Bolborea, Răzvan Stoian și Cristian Hariga.
„«Fabrica de vise» este unul dintre cele mai populare spectacole ale Colectivului Tangaj Dance, în care performanța fizică extraordinară a dansatorilor este dublată de imagini virtuale, siluete chroma distorsionate în negativ, raze X, cardiograme ale corpului în mișcare și un soundtrack psihotic, cu scopul de a crea o imagine sinergică”, spun organizatorii.
Nu în ultimul rând, tot sâmbătă, de la ora 20, spectacolul va fi urmat de Dance Films Around the World – o proiecție specială prezentată de Bucharest International Dance Film Festival (BIDFF). BIDFF este singurul festival internațional din România dedicat filmelor de dans. În cadrul acestei proiecții speciale publicul va avea posibilitatea de a urmări cele mai bune filme din festival, filme scurte de dans care au făcut înconjurul lumii și care uimesc prin puterea și frumusețea lor.
Duminică, 2 octombrie, de la ora 19, timișorenii sunt invitați la spectacolul „0002 | Birdville” cu Alexandra Bălășoiu, Denis Bolborea, Răzvan Stoian, Galea Bobeicu, Cristian Hariga.
„Spectacolul este controlat prin intermediul unui sistem computerizat interactiv în care informația sonoră și cea de mișcare se transformă în informație matematică, prelucrată de un software care o retrimite către scenă ca informație de lumină și animații generative. Folosind două tipuri de senzori și o interfață construită în decursul unui an de zile de artiștii vizuali și programatorii de la KOTKI Visuals, Birdville speculează relația dansator-mașină, dând naștere unor reacții senzoriale multiple din partea spectatorilor. Muzica este creată și generată live, printr-o serie de loop station-uri și sample machines, inspirată de creațiile lui Laurie Anderson și începuturile muzicii noise și sample”, transmite echipa Tangaj Dance.
După spectacolul de duminică, de la ora 20, va avea loc „Intermedia Body”, o prelegere susținută de Mihaela Kavdanska, care este artist media, cercetător și director artistic în domeniul artelor performative interactive, curator de expoziții și festivaluri, manager cultural și producător de evenimente culturale, printre primii artiști media care au implementat tehnologii interactive în teatre, muzee și galerii din estul Europei.
Mai multe detalii despre evenimentele „Corpuri în tranziție” găsiți aici.
Citiți principiile noastre de moderare aici!