Reprezentații DSP Timiș le recomandă reprezentanților spitalelor din cel mai vestic județ al țării să realizeze triajul epidemiologic zilnic al pacienților și să-i izoleze pe cei depistați cu simptomatologie respiratorie, cu anunțarea imediată a medicului epidemiolog. Specialiștii de la DSP recomandă și triajul epidemiologic zilnic al personalului, cu scoaterea temporară de la locul de muncă a celor depistați cu simptomatologie respiratorie, dar și limitarea accesului vizitatorilor în secțiile spitalului.
Din ultima zi a anului 2018 și până în 6 ianuarie 2019, în Timiș s-au înregistrat 885 de cazuri de viroze. Din cei aproape 900 de pacienți cu viroză, 50 au necesitat internarea în spital. Sunt date oficiale ale Direcției de Sănătate Publică Timiș. Aceleași date relevă faptul că în perioada 31 decembrie 2018 – 6 ianuarie 2019, în Timiș s-au înregistrat 242 de cazuri de pneumonie, iar 40 de pacienți au trebuit internați în spital. De la debutul acestui sezon au fost înregistrate 5 decese confirmate cu virus gripal, la nivel național, iar ministrul Sănătății a declarat că există o îngrijorare privind decesul unor persoane tinere fără antecedente de sănătate, dar și nevaccinate.
DSP Timiș solicită reprezentanților spitalelor, printre altele, ca în fiecare punct de intrare în Unitatea de Primiri Urgențe să existe un triaj al pacienților cu semne și simptome de boală febrilă respiratorie, spații special destinate pentru persoanele suspecte, probabile sau bolnave cu posibilități de aerisire frecventă și care să fie semnalizate, să existe provizii suficiente de batiste de hârtie sau măști disponibile pentru pacienții sau vizitatorii care tușesc sau strănută, pentru a putea să își acopere nasul și gura, să existe cantități suficiente de săpun.
DSP Timiș transmite locuitorilor din cel mai vestic județ al țării că afecțiunile respiratorii virale sunt contagioase și este importantă igiena personală zilnică și pe parcursul zilei. De asemenea, este important dialogul cu medicul de familie sau un medic specialist în cazul în care starea generală a corpului se alterează și apar simptome de răceală, este importantă respectarea medicației prescrise de către medic și evitarea automedicației, este binevenită mișcarea fizică și este indicată aerisirea constantă a locuinței și a spațiului de lucru. În această perioadă, specialiștii vă recomandă să alegeți o alimentație bogată în legume, fructe și proteine, este foarte importantă hidratarea organismului, evitați excesul de cofeină și alcool, folosiți batiste de unică folosință că protecție pentru tuse și strănut, evitați spațiile aglomerate și supravegheați îndeaproape copiii și evitați să-i expuneți la medii periculoase pentru sănătatea lor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!