„În acest spectacol se fumează. Le cerem scuze spectatorilor nefumători.” Așa sună avertismentul Teatrului Act, pe a cărui scenă a avut loc, în urmă cu doar două luni, în martie 2014, premiera spectacolului realizat în cadrul unui program estetic „care își propune susținerea și promovarea unor proiecte de valoare ale culturii românești”.
Probabil cea mai tentantă propunere a acestei primăveri între spectacolele “importate” din Capitală, evenimentul le aduce iubitorilor de teatru din urbe tot ce-și pot dori: vedete autentice, cultură, inefabil, o doză sănătoasă de umor și o dublă perspectivă, aspră și savuroasă, asupra “românismului”, sub bagheta unui dirijor celebru. Conceput ca un dialog între Ilie Moromete (interpretat de Marcel Iureș) și Cocoșilă (jucat de George Mihăiță), spectacolul se bazează pe dramatizarea realizată de Cătălin Ștefănescu și regizată de Alexandru Dabija, care ridică, în mijlocul Poienii lui Iocan, un gard: dincolo de gard, absolutul.
„Nu prea știu cum e să vorbești despre țărani într-o lume care are <<casă la țară>>. Nu prea știu cum e să fii mare scriitor când <<intri în manuale>>. Sau când breasla te tot propune la premiul Nobel. Fiecare cultură cu mâncărurile și creatorii ei. Mi-e frică de țărani și de dramaturgia contemporană. Pe de altă parte, am vrut dintotdeauna să văd la Act o piesă cu țărani. Și, uite că am parte de ea. Mă bucur, ăsta e cuvântul. Mă bucur de piesa lui Cătălin Ștefănescu, de fabulosul roman al lui Preda, de actorii George și Marcel. Așa e la noi, ne bucurăm de toate prostiile”, declară Alexandru Dabija, citat de Teatrul Act.
Biletele pentru unica reprezentație a spectacolului programată la Timișoara se găsesc la Agenția Operei și costă, în funcție de loc, 70, 90 sau 100 de lei. Persoanele care au bilete la one man show-ul lui Dan Puric, ce urma să se desfășoare în această seară și a fost anulat, pot intra cu aceste bilete la spectacolul”Păi…. despre ce vorbim noi aici, domnule?”. Dacă, însă, nu doresc, le pot returna, până la ora începerii spectacolului, la Agenția Operei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!