SC Newdesk SRL susţine că i-a desfiinţat lui Dan Hegyi postul din motive de reorganizare, însă Colegiul Director al CNCD a ajuns la concluzia că dizabilitatea tânărului a fost cauza reală a concedierii şi a decis să amendeze societatea respectivă cu 600 de lei. O declaraţie directorului general al firmei, cum că “nu vrea să facă puşcărie” dacă angajatul “păţeşte ceva” a atârnat greu în decizia CNCD.
Dan Hegyi, membru al grupul CDS, a fost angajat la SC NEWDESK SRL din 2011. În drum spre casă de la servici, tânărul a avut un accident de muncă, o criză de epilepsie, în urma căreia a căzut şi s-a lovit la cap, ajungând în comă la spital, unde a și stat câteva săptămâni. Conform legii, orice accident care are loc în drum spre sau de la locul de muncă este considerat accident de muncă. După terminarea concediului medical, angajatorul nu a vrut să-l mai primească la lucru, sugerându-i să-și dea demisia în schimbul unei sume de bani, susţine Dan Hegyi. Pentru a media situaţia, în discuţiile cu angajatorul s-a implicat Szövérdfi-Szép Zoltán, persoană de suport a grupului CDS. „ Am mers eu cu Dan să-l ajut în rezolvarea situației, rezultatul fiind reangajarea lui Dan la preluarea și evidența facturilor. După 4 luni, timp în care nu a mai avut nicio criză de epilepsie, a venit și prima criză, moment în care angajatorul i-a sugerat să se pensioneze, însă Dan a refuzat acest lucru, fiind apt de lucru și având voință și motivație să facă asta. Refuzând pensionarea i s-a desfăcut contractul de muncă pe motiv de desființare a postului”, declară Szövérdfi. Convins că din cauza epilepsiei a fost dat concediat, Hegyi a sesizat Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării care, în urma propriei analize a descis să amendeze SC NEWDESK SRL cu 600 lei.
„Sperăm că această decizie a CNCD-ului, chiar dacă suma amenzii este nesemnificativă, este un semnal atât pentru angajatori, cât și pentru persoanele cu dizabilități. Angajatorii nu își pot permite să facă ce doresc cu viețiile unor persoane, iar persoanele cu dizabilități trebuie să-și cunoască drepturile și să lupte pentru ele, pentru că se poate. A venit momentul ca și în România să se respecte Legea 448/2006 și Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități (rectificată de România în 2010), dar mai ales să fie respectate persoanele cu dizabilități care doresc și pot fi utile comunității”, declară Szövérdfi-Szép Zoltán.
Directorul mi-a spus: nu vreau să fac puşcărie
„Mă numesc Hegyi Dorin Dan și am lucrat la Unitatea Protejată SC Newdesk SRL având funcția de manipulant mărfuri. Dar pe lângă aceasta mai lucram și la recepția mărfurilor. Sunt persoană cu dizabilități și am fost angajat în cadrul Unității Protejate, angajatorul cunoscând și faptul că sufăr de epilepsie”. Aşa îşi începe tânărul povestea. Calm, sincer şi hotărât să lupte pentru cauza sa până în pânzele albe.
„În data de 24 octombrie anul curent am avut o criză de epilepsie la locul de muncă. Această criză se manifestă prima dată prin dureri de burtă și furnicături la cap, moment în care eu știu ce urmează și caut un loc unde să mă așez și să fiu în siguranță pentru cele câteva secunde când îmi pierd cunoștința. Nu am nevoie de îngrijiri medicale, ci doar de un pahar de apă după ce îmi revin. Nu reprezint pericol pentru nicio persoană din jurul meu. După criza de la locul de muncă, Buzatu Valentin, directorul general al Unității Protejate, mi-a spus să mă pensionez. Eu nu pot trăi din pensia care este oferită persoanelor cu dizabilități și am refuzat în repetate rânduri să mă pensionez.
Ca urmare a venit cu decizia de concediere nr.240 din 24.10.2012 pe motiv de desființare a postului pe care eram angajat, însă cu toții știm că acest lucru s-a întâmplat din cauza crizei mele de epilepsie. Directorul Valentin Buzatu mi-a și zis că ”nu vreau să fac pușcărie dacă ți se întâmplă ceva”.
Consider că este un act grav de discriminare pe bază de dizabilitate, mai ales că angajatorul îmi cunoștea foarte bine problemele lucrând de mult timp împreună. Menționez că am fost doar doi angajați cu dizabilități, care și mergeam la locul de muncă”, relatează Hegyi în sesizarea către CNCD.
Punctul de vedere al angajatorului
Firma neagă însă legătura dintre cele două crize de epilepsie ale fostului ei angajat şi actul de a-i desfiinţa postul. În punctul său de vedere oficial adresat CNCD, SC NEWDESK SRL susţine că decizia a fost luată pentru a „eficientiza activitatea societăţii”, pe „fondul situaţiei economico-financiare contemporane precare” şi că desfacerea contractului de muncă al lui Hegyi s-a făcut conform legii, în baza articolului 65 din Codul Muncii.
„Am fost discriminat”
Hegyi Dan contrazice însă punctul de vedere al societăţii căreia, spune tânărul, i-a fost loial şi de bună credinţă: „ Deși reclamatul declară că am fost concediat pe baza art.65 alin.1 al Codului Muncii, acest lucru a fost doar modul și pretextul prin care au răzbunat refuzul meu de a mă pensiona. Sunt o persoană aptă de lucru, ceea ce sa demonstrat și prin adeverința de la medic pe care am dus-o reclamatului după terminarea concediului medical. Deși accidentul meu a fost unul de muncă, căzătura având loc pe drumul direct de la servici către casă, eu nu am avut nicio pretenție față de angajatorul meu de atunci, astfel arătând buna credință și loialitatea mea față de locul de muncă. În același timp după terminarea concediului medical, când angajatorul nu a vrut să mă mai primească înapoi la locul de muncă, mama mea s-a oferit să încheiem un act notarial prin care ne asumăm răspunderea pentru orice accident cauzat de epilepsia cu care mă confrunt. După accident crizele de epilepsie au dispărut o perioadă lungă, dar și în momentul de față crizele sunt mai rare ca înainte de accident. Fiind angajat din 2011 la SC NEWDESK SRL conducerea societății cunoștea foarte bine că sufăr de epilepsie. Consider că am fost victima unui abuz din partea reclamatului și am fost discriminat pe criterii de dizabilitate, deoarece motivul concedierii mele a fost criza de epilepsie, domnul Valentin Buzatu spunându-mi că nu vrea să facă pușcărie din cauza mea”.
Prin Hotărârea nr. 193/2013, argumentată pe mai multe pagini, Colegiul Director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării îi dă dreptate lui Dan Hegyi şi decide sancţionarea cu 600 de lei a firmei reclamate, considerând discriminatorie decizia sa de concediere a tânărului. Hotărârea CNCD poate fi atacată la instanţa de contencios administrativ. Menţionăm că nici la sediul firmei, nici la telefonul publicat pe site-ul său, directorul nu a putut fi contactat de redacţie.
CDS: o victorie importantă
Unul dintre obiectivele CDS este să pregătească și să încurajeze persoanele cu dizabilități să lupte împotriva discriminării și să-și apere drepturile. „De câteva luni, în ședințele săptămânale discutăm articol cu articol Convenția ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități. În tot acest demers, Dan Hegyi s-a bucurat de suportul meu și de încurajarea celorlalți membri, iar rezultatul este foarte important pentru că s-a creat un precedent. De fapt șansele noastre au fost foarte mici, datorită faptului că firma s-a folosit de șmecheria cu desființatul postului și foartă multă lume activă în domeniul juridic ne-a dat șanse minime de câștig”, concluzionează Szövérdfi-Szép Zoltán, care a şi depus o declaraţie de martor la CNCD în acest caz. Grupul Ceva de Spus s-a implicat şi în alte cazuri de discriminare şi abuz şi a derulat importante campanii, precum cea care a dus la desfiinţarea inscripţiilor discriminatorii din Parcul Copiilor la Timişoara.
Citiți principiile noastre de moderare aici!