„Au fost raportate mai multe cazuri de scarlatină la Şcoala Nikolaus Lenau. La noi, datele ajung mai târziu decât la medicul arondat unităţii sau la cadrele didactice de acolo. Unitatea şcolară şi medicul sau asistentul medical arondat sunt cei responsabili în primul rând de gestionarea acestor cazuri. Ei trebuie să ia primele măsuri şi să izoleze copiul, sau copiii bolnavi, să-i trimită la medic şi să transmită ppărinţilor să ţină copiii acasă pentru a opri răspândirea bolii”, spune dr. Viorica Dumitru, director adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Timiş.
În prezent, în Spitalul de boli infecţioase Victor Babeş Timişoara se află internaţi 5 copii cu scarlatină. „Sunt şi copii de grădiniţă, şi de la şcoală, din Timişoara. Ei se află sub tratament specific. E posibil ca numărul acestora să fie mai mare, dar ei nu ajung toţi la noi pentru internare”, a confirmat dr. Virgil Musta, purtător de cuvânt al Spitalului de boli infecţioase Victor Babeş Timişoara.
Scarlatina este o boală infecto-contagioasă a copilăriei. Se caracterizează prin debut brusc cu febră, alterarea stării generale, durere în gât şi erupţie tegumentară maculo-papuloasă, urmată de descuamare tegumentară. Boala este determinată de acţiunea unei toxine eliberate de către streptococii beta-hemolitici de grup A. Transmiterea se face pe cale respiratorie, prin tuse, strănut, ras, vorbit. De aceea, părinţii copiilor care au fost în contact cu bolnavii trebuie să-i ducă pe aceştia pentru a li se face analiza numită exudat faringian.
Citiți principiile noastre de moderare aici!