Unitatea de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Culturii ar reușit să finalizeze, în 15 noiembrie, procedura de achiziție a serviciilor de proiectare și asistență tehnică pe parcursul execuției lucrărilor la viitorul Muzeu Național al Revoluției Anticomuniste din Decembrie 1989. Licitația, a doua la număr, a fost pornită în luna iunie a acestui an.
Documentația este pregătită de societatea Popp & Asociații, cu subcontractanții Pipe Design și Vego Concept Engineering, iar valoarea contractului este de 1,14 milioane de euro cu tot cu TVA.
„Prestatorul și-a început propriu-zis activitatea odată cu emiterea Ordinului de începere a proiectării, la data de 19 noiembrie. (…) Proiectantul și partenerii săi se angajează, ca prin contractul semnat, să presteze serviciile de proiectare într-un interval de opt luni, exclusiv perioadele de avizare și aprobare a documentațiilor”, transmite Unitatea de Management a Proiectului de la Ministerul Culturii.
O primă licitație pentru „elaborare P.A.C. (Proiect pentru Autorizarea Executării Lucrărilor de Construire), P.O.E. (Proiect de Organizare a Execuţiei Lucrărilor) și documentaţii pentru obţinerea tuturor avizelor necesare; – Elaborare P.T.E. (Proiect Tehnic de Execuție), inclusiv D.E. (Detalii de Execuție) pentru toate specialităţile: structură, arhitectură, instalaţii, inclusiv Plan SSM” s-a făcut la începutul anului 2021, dar aceasta a fost anulată în luna mai, pentru că niciuna dintre oferte nu a intrat la evaluare. Firmele care au câștigat a doua licitație au mers și la prima procedură.
Surse de finanțare
Până să pășim însă în Muzeul Revoluției va mai trece mult timp, pentru că licitația pentru execuție va putea fi pornită abia după ce Ministerul Culturii va avea proiectul tehnic. Durata totală contractului de proiectare va fi de 24 de luni, cu tot cu asistența tehnică pe perioada lucrărilor.
Ministerul Culturii are încă din mai 2019 spațiul unde va fi amenajat muzeul: clădirea fostei comenduiri a garnizoanei din Piața Libertății, pe care a primit-o de la MapN. Despre Muzeul Revoluției se vorbește de mulți ani, iar obiectivul apare și în Programul Național de Redresare și Reziliență.
La sfârșitul lunii trecute, guvernul a trecut Muzeul Revoluției de la Timișoara într-un acord cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, acord prin care România va primi 216 de milioane de euro pentru reabilitarea patrimoniului construit și modernizarea unor clădiri culturale din România. Pe lista clădirilor propuse pentru consolidare, restaurare și modernizare apare și „fosta garnizoană militară a Timișoarei în scopul funcționării viitorului Muzeu Național al Revoluției Anticomuniste”.
editor Dan Oancia
Pe aceeași temă:
Citiți principiile noastre de moderare aici!