Din 2007 și până în prezent, doctorii de la Spitalul Louis Țurcanu din Timișoara s-au confruntat cu un număr crescând al copiilor care consumă substanțe greu de… identificat.
”Aceste substanțe intră în categoria așa-ziselor droguri legale, un nonsens de fapt. Sunt substanțe care dau adicție, potențial periculoase. Ele sunt cunoscute ca etnobotanice și numărul acestor copii s-a triplat, în fiecare an. Am avut un număr mare de copii, dar fără cazuri letale, aceste droguri nefiind folosite injectabil, ci inhalator. Cele mai impresionante au fost cazurile din preajma instituțiilor de învățământ, care au fost consumate în grup, dar nu sunt ele majoritare. Noi avem o patologie legată de copilul din internat și mai ales patologia care a dezvoltat-o consumul acestor substanțe în mediul rural, în ultimul timp, un număr care l-a depășit pe cel din mediul urban”, spune doctorul Mihai Gafencu, de la Spitalul de Copii Louis Țurcanu din Timișoara, președinte al Salvați Copiii Timiș.
Mediul rural a depășit mediul urban în acest an la consumul de etnobotanice. Începând cu acest an, consumul în localitățile din rural a trecut de 50 la sută, depășind mediul urban. Când se consumă cu precădere aceste droguri… ”legale”?
”Perioadele în care s-au consumat au fost perioadele în care au loc activitățile de început de an școlar, balurile de început de an, party-urile, bancheturile de final și mai multe zile să zicem festiviste, din lunile februarie, cu Dragobete în varianta americană. Atunci sunt vârfurile de petreceri, când vin aceste cazuri. În rest ele vin constant, în condițiile în care copilul abandonat de părinți este majoritar reprezentat, este copilul care nu are alături de el tutore și este și foarte prost supravegheat. Avem între 20 și 50 de prezentări în fiecare lună, nu toate internate, care prezintă lipotimie sau stare de rău”, spune Mihai Gafencu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!