În vreme ce în România nu există o lege care să oblige elevii să poarte uniforme, în Timiş există însă, unităţi şcolare care le-au impus o ţinută elevilor, fie că este vorba despre o uniformă completă, fie că este vorba de un semn distinctiv.
În cazul şcolilor unde uniforma este obligatorie, cei mai mulţi părinţi care s-au grăbit în aceste zile să achiziţioneze o uniformă pentru cei mici, spun că uniforma îi scuteşte din cheltuielile de peste an. „Suntem din Gottlob şi avem un băiat în clasa întâi. La noi la şcoală uniforma este obligatorie. Mie mi se pare ceva normal să aibă uniformă, pentru că atunci când este îmbrăcat cu o uniformă copilul arată a elev. Uniforma este mai profitabilă pentru că nu trebuie să îşi ia zilnic o altă costumaţie”, ne-a spus unul dintre părinţii care achiziţionau o uniformă, Gheorghe Suciu.
„Băiatul e în clasa a III-a. Eu sunt mulţumită de materialele de aici de la firmă. Acum am venit să cumpărăm altă uniformă pentru că a rămas mică, dar cea pe care o avem am putea să o dăm la un alt copil. Ar trebui introduse în toate şcolile. Acum fiecare merge cum vrea la şcoală, unul merge cu haine de firmă şi celalat care nu are… ce sa facă?”ne-a spus una dintre mamele care cumpărau uniforme, Elisabeta Duma.
Dacă elevii din clasele mai mari refuză se le poarte, cei mici sunt încântaţi de ele. „Abia aştept să merg la şcoală, mie îmi place cu uniformă că… arăt la fel ca toţi copiii…”, ne-a spus unul dintre viitorii boboci, Andrei Suciu. Cele mai multe cereri pentru uniforme sunt în august şi septembrie.
În cele două luni, o firmă care realizează uniforme, vinde în jur de 2000 de piese. „Toţi vor acum, iar la noi la firmă se stă şi peste program. Pe urmă vor intra în concediu”, ne-a spus designerul vestimentar şi directorul unui firme care realizează uniforme, Leontina Prodan.
În ceea ce priveşte alegerea modelului uniformei, ea nu se face oricum, designerii ţin cont de mai multe aspecte. ”Nu fac o uniformă până nu văd istoricul, profilul, emblema şcolii. Tradiţia se creează. Colaboreaz cu 20 de şcoli şi le asigur exclusivitate. Modelul l-am stabilit împreună cu şcolile, după au avut loc prezentări de modă. Au fost şi cazuri când şcoala a venit cu modelul de uniformă şi am refuzat să îl fac exact la fel pentru că modelele nu erau decente. Sunt şcoli unde am făcut cursuri de estetică vestimentară. Uniformele trebuie să fie decente, practice şi dintr-un material bun”, a mai spus Leontina Prodan. Preţurile practicate, de una dintre firmele care realizează uniforme şcolare din stofă românească la Timişoara, încep de la 10 lei pentru o eşarfă sau cravată şi ajung la 70 de lei pentru un sarafan, cămăşile costă 35 de lei, pantalonii sunt 65 de lei, iar vestele 50 de lei.
Cat costa prima zi de scoala in Timisoara?
Citiți principiile noastre de moderare aici!