La începutul acestei luni, la București a fost prezent ministrul de Externe al Ungariei. Unul dintre punctele discutate cu autoritățile a fost și posibilitatea ca țara vecină să beneficieze de gazele extrase din Marea Neagră, ceea ce ar asigura o alternativă de alimentare cu acest combustibil pentru țara vecină. Dar, pentru ca acest deziderat să devină realitate, Româna ar trebui să realizeze unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură din ultimii ani, este vorba despre gazoductul BRUA. Acesta ar urma să traverseze Timișul în drum spre Ungaria, dar autoritățile tărăgănează mult prea mult acest proiect.
Noul gazoduct vine dinspre Bulgaria, traversează România, iar în zona de vest intră în Hunedoara, continuă în Caraș – Severin și de acolo în Timiș intră la Găvojdia. De aici traversează Lugoj, Coșteiu, Belinț, Ghizela, Topolovățul Mare și Recaș. Gazoductul continuă spre Pișchia, Bogda, Fibiș și Mașloc, după care intră în Arad. În continuare conducta va intra în Ungaria, unde va fi conectată cu rețeaua de acolo.
Tot în Timiș ar urma să fie realizată una dintre cele cinci organizări de șantier, la Recaș, iar la Lugoj ar urma să fie realizat un depozit unde să se păstreze temporar țevile folosite la realizarea gazoductului. Realizarea investiției va conduce la creșterea cererii pentru forța de muncă din zonă, activitatea va produce o creștere a cheltuielilor realizate în localitățile vizate, dar și o serie de impozite și taxe.
Gazoductul BRUA ar urma să ducă gazul provenit din fostele țări sovietice spre Europa de Vest, până în Austria, dar ar urma să transporte și gazul extras din Marea Neagra, aici fiind descoperite importante zăcăminte, conductele de transport urmând să fie conectate, la rândul lor, la BRUA. Compania Transgaz, partenerul BRUA în România, a semnat la finalul lunii noiembrie contractele de realizare a primei faze a BRUA, între localitățile Podișor și Recaș, deci inclusiv porțiunea cea mai importantă din Timiș.
Valoarea contractului este de 1,2 miliarde de lei, fără TVA. Partea din Timiș face parte din lotul cu numărul 3, acesta fiind adjudecat de austriecii de la Habau PPS Pipeline împreună cu cinci asociați, valoarea contractului depășind 262 milioane de lei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!