În Timiș, constant în ultimii ani, termenul pentru reprogramare la proba practică de obținere a permisului de conducere a fost destul de lung, de câteva luni bune, de obicei de trei sau patru. Potrivit șefului Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Înmatriculare a Vehiculelor Timiș, Marius Bogdan Cotuna, vorbim, în prezent, de o perioadă medie de 60 zile pentru reprogramare la proba practică, care ar putea fi redusă și mai mult, dacă s-ar putea ocupa posturile disponibile.
„Termenul pentru reprogramare este undeva la 60 de zile. De ce durează atât? Explicația este una extrem de simplă. Am 15 posturi disponibile, care nu pot fi ocupate. Angajările se fac doar cu acordul Ministerului de Interne. Este în vigoare, din ianuarie, o ordonanță de urgență a guvernului, care spune că pentru structurile din MAI, până în august 2023 posturile sunt blocate. A venit o nouă ordonanță care a spus că posturile sunt blocate până la finalul anului”, a declarat, pentru Tion, Marius Bogdan Cotuna.
Șapte examinatori în tot județul, rată de promovare de 48%
Potrivit șefului Serviciului de Permise și Înmatriculări, în tot județul sunt numai șapte examinatori. Din luna mai 2022, de când s-a schimbat conducerea serviciului și până în prezent, numărul s-a înjumătățit. Au existat detașări în alte structuri ale ministerului, transferuri la cerere la Serviciul Rutier al IPJ Timiș, pensionări și concedii de maternitate, iar posturile fiind blocate, nu au mai putut fi desfășurate concursuri de ocupare a acestora.
„Eu am venit anul trecut în mai și am găsit o situație mult mai dificilă. Termenul de așteptare era undeva la patru luni la examen. Când am venit, aveam 14 examinatori atestați, dar deocamdată, la nivelul județului, avem doar șapte. (…) Din păcate, mai am doar doi examinatori care pot examina și alte categorii decât B. Pot garanta că dacă mi-aș umple schema, în șase luni de zile, pe partea de examinări, am fi undeva la două-trei săptămâni, cu siguranță”, a mai declarat Cotuna pentru Tion.
În aceste condiții, termenul a scăzut în ultimul an și pentru că au fost desfășurate examinări în unele zile de sâmbătă, pentru că au mai fost aduși temporar examinatori din alte județe, dar și pentru că cei din Timiș și-au luat mai puține concedii.
Per total, la proba practică, potrivit datelor oferite de conducerea serviciului, rata de promovare ar fi de aproximativ 48%. Și în acest caz, față de ultimul an, se observă o schimbare destul de mare.
„Rata de promovare a fost la 48% pe ultimul an. (…) Anul trecut, aveam procent de promovare, în Timiș, undeva la 27% la proba practică. Am mai avut discuții cu ai mei colegi, să vedem ce este de făcut. Am avut discuții și cu patronii școlilor de șoferi și i-am rugat și pe dânșii ca instructorii să se țină de treabă și să încerce să pregătească elevii mai bine. Acum suntem aproape la 50%, peste media națională, dar nu contează neapărat asta, sunt o grămadă de factori la examinare”, ne-a mai declarat șeful Serviciului de Permise și Înmatriculări Timiș.
Unii candidați picați contestă rezultatul
Odată finalizate cursurile școlii de șoferi, un candidat are la dispoziție 12 luni pentru a promova cele două probe necesare obținerii permisului auto până la expirarea dosarului. În principiu, proba teoretică se dă imediat după finalizarea cursurilor. Cei care o iau pe aceasta, mai au de trecut și prin proba practică. Teoretic, în Timiș, în condițiile din prezent, un candidat care ia din prima „sala”, ar putea da „traseul” de aproximativ cinci ori în termenul de valabilitate al dosarului.
Totuși, cei care nu trec din prima proba practică se plâng, pe lângă timpii lungi de așteptare pentru reprogramare, și de o presupusă rea-voință din partea examinatorilor care, de exemplu, ar bloca volanul sau ar frâna mașina – intervenții care înseamnă direct picarea examenului – „abuziv”. Unii candidați depun contestație, iar alții se adresează ulterior și autorităților responsabile.
„La nivelul județului Timiș, aceste intervenții făcute în mod abuziv de către examinatorii la traseul din cadrul Serviciului de Permise au devenit «o practică», elevii școlilor de șoferi din județ fiind nevoiți să își refacă dosarele de examinare, inclusiv școlarizarea și plata acestora, datorită timpului imens de așteptare între reprogramări, cu toate că legea prevede faptul că aceștia «pot fi reprogramați pentru susținerea unei probe după o perioadă de cel puțin 15 zile», conform articolului 12, aliniatul 3, din Ordinul nr. 268 din 8 decembrie 2010 al Ministerului Afacerilor Interne (…)”, a scris, de exemplu, un candidat care a și contestat rezultatul într-o adresă trimisă prefecturii și ministerului.
În cazurile de acest fel, se alcătuiește o comisie la nivelul serviciului. Candidatului i se va explica, mai apoi, ce a greșit, în baza înregistrării video a examinării. Dacă încă nu se lasă convins că a fost căzut pe bună-dreptate, acesta se poate ulterior adresa instanțelor de judecată.
„Termenul pentru reprogramare se respectă. Legea nu spune nimic de «maximum» 15 zile. Legea spune că programarea se poate face după 15 zile, în limita locurilor disponibile. (…) De cele mai multe ori, în 99,99% din cazuri, nu este cum spun elevii. Poate că este și mentalitatea asta «Eu am dat o sumă de bani și dreptul ăsta mi se cuvine». Mai sunt și emoțiile acelea de la examen și poate că vede lucrurile altfel. (…) Contestații la proba practică nu știu dacă am avut trei în ultimul an și jumătate. Două, pot să vă spun mai exact, au fost înregistrate în ultima perioadă. Se face analiza și, în cazul în care colegul meu greșește, se iau măsurile necesare, dar nu am avut până acum astfel de situații”, a mai explicat, pentru Tion, Marius Bogdan Cotuna.
Trimite articolul
XEste adevarat si pe langa alea 2-3 luni in care astepti , mai platesti si o taxa de 700 de lei precum ca ai facut ore de condus .. vai si amar !
Este o mizerie aceasta scoala de soferi, ajunge sa dureze un an, cum sa conduca bine cineva care face ore si da examen peste 2-3 luni?
mai judeca cineva in tara asta?
-
Nu.
Ar fi util să cunoaștem rata de creștere, ca la natalitate, unde e cu minus. Chiar mă interesează cum stăm cu numărul de șoferi. Și la bac suntem retrograzi, și la coeficientul national de inteligență.
Sa nu va mai plângeți atât in Edinburh Scoția am făcut programare in Iunie pentru Decembrie la proba practica și nimeni nu se plânge
Pai nu e personal pentru ca cei care au fost au luat spaga si sunt anchetati. Proababil cei care au ramas nu au fost prinsi. Nimeni nu vrea acolo, le da 2 lei lunar statul. Un rahat de sistem plin de spagari si platit prost (oare care-i cauza… una sau alta).