Poliţiştii au depus eforturi pentru a reduce numărul furturilor. Pe lângă intervenţia lor însă, şi populaţia trebuie să ia măsurile necesare. De exemplu, ca măsură de precauţie, proprietarii de case şi apartamente, autoturisme sau firme ar putea să investească într-un sistem de alarmă.
Un seif cu cifru sau o casă de valori sunt recomandate pentru a depozita în ele banii ori obiectele de valoare. Totodată, poliţiştii recomandă să nu ne expunem valorile, pentru că astfel atragem atenţia hoţilor.
„Raportat la perioada similară din 2009, în primele zece luni din 2010 infracţiunile judiciare au scăzut cu 0,26 % în Timiş”, spune purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Timiş, Emil Andrei.
Iată cele mai semnificative exemple: în 2010 s-au înregistrat cu 293 mai puţine furturi din autovehicule faţă de perioada similară din 2009. Totodată, numărul furturilor plăcuţelor cu numere de înmatriculare a scăzut cu 12 comparativ cu anul 2009.
De asemenea, în 2010 s-a redus cu 33 numărul furturilor de animale şi cu 18 cel al furturilor de autovehicule.
Hoţii din Timiş se pare însă că au prins ceva curaj şi au acţionat mai mult în locuinţe şi societăţi comerciale. În 2010 în judeţ s-au înregistrat cu 81 mai multe furturi din locuinţe faţă de anul anterior şi cu 404 mai multe furturi din societăţi comerciale faţă de aceeaşi perioadă din 2009. Existenţa unor sisteme de alarmă ar fi putut reduce însă multe dintre aceste furturi. În 2010 a crescut cu 12 cazuri şi numărul furturilor din buzunare.
Anul trecut poliţiştii timişeni au desfăşurat numeroase acţiuni de prevenire şi combatere a furturilor din autoturisme, ceea ce a condus la o scădere a infracţiunilor de acest gen, comparativ cu cele înregistrate în 2009.
Astfel, în anul 2010 au fost sesizate 1.383 furturi din autoturisme, comparativ cu anul 2009 când au fost sesizate 1.570 astfel de fapte, constatându-se o scădere cu 11, 9%. Totodată, au fost identificaţi şi cercetaţi 121 de suspecţi, faţă de 90, în anul 2009. Dintre persoanele cercetate de poliţişti, 54au fost reţinute pe bază de ordonanţă şi 25 arestate preventiv. În anul 2009, au fost reţinute 34 de persoane şi 10 persoane arestate preventiv.
Obiectele „preferate” ale infractorilor au fost acumulatorii auto, radiocasetofoanele şi alte componente ale autoturismelor, de exemplu oglinzi şi faruri, dar şi obiecte lăsate la vedere de proprietari.
Reprezentanţii Poliţiei Timiş au şi câteva recomandări pentru prevenirea furturilor din autoturisme:
– Nu lăsaţi obiecte sau bunuri personale la vedere în autoturism, chiar dacă părăsiţi pentru un interval scurt de timp maşina;
– Parcaţi în locuri iluminate corespunzător şi evitaţi străzile şi parcările lăturalnice şi întunecate;
– Încuiaţi autoturismul şi verificaţi ca toate geamurile portierelor să fie închise;
– Dacă observaţi persoane suspecte lângă un autoturism sau sunteţi martori la săvârşirea unui furt din autoturism, apelaţi numărul de urgenţă 112, anunţaţi fapta şi încercaţi să reţineţi cât mai multe semnalmente ale suspecţilor.
C. C.
Citiți principiile noastre de moderare aici!