După un plus de 1,2% în luna august, apartamentele (noi și vechi) disponibile spre vânzare în România s-au apreciat și în septembrie. Potrivit analizei Imobiliare.ro, deși tendința generală a prețurilor a fost una ascendentă în prima lună de toamnă, în două dintre marile orașe monitorizate au avut loc ieftiniri.
În Timișoara, analiza prețurilor apartamentelor în luna septembrie relevă un avans general de 0,5%, de la o medie de 1.244 de euro pe metru pătrat util, la una de 1.250 de euro pe metru pătrat. În urbea de pe Bega, proprietarii de apartamente vechi și vânzătorii de apartamente noi au avut comportamente diferite: cei dintâi și-au majorat pretențiile cu 0,9% (ridicând prețurile de la 1.246 la 1.257 de euro pe metru pătrat), însă cei din urmă, dimpotrivă, și-au diminuat așteptările cu 0,8% (de la 1.236 la 1.226 de euro pe metru pătrat).
În București, pretențiile vânzătorilor s-au majorat cu 1,8% în luna septembrie, ajungând la o medie de 1.376 de euro pe metru pătrat util (față de 1.352 de euro pe metru pătrat la sfârșitul lunii precedente). Spre deosebire de tendința din ultima perioadă, cea mai semnificativă creștere a fost consemnată, de data aceasta, pe segmentul apartamentelor vechi: acestea s-au apreciat cu 2,3%, de la 1.282 la 1.312 euro pe metru pătrat. Locuințele noi, pe de altă parte, s-au scumpit cu 1,4%, putând fi achiziționate acum cu 1.426 de euro pe metru pătrat (față de 1.406 euro pe metru pătrat).
La Brașov, apartamentele s-au ieftinit, per ansamblu, cu 0,9%, de la 1.146 la 1.136 de euro pe metru pătrat util. Scăderi au avut loc pe ambele segmente de piață analizate: locuințele din blocurile vechi s-au depreciat cu 0,9% (de la 1.131 la 1.121 de euro pe metru pătrat), iar cele din noile ansambluri rezidențiale cu 1% (de la 1.177 la 1.165 de euro pe metru pătrat).
În Cluj-Napoca, apartamentele costă, per ansamblu, cu 0,6% mai mult decât la finele lui august, respectiv 1.640 de euro pe metru pătrat util, față de 1.631 de euro pe metru pătrat. Cele două segmente de piață analizate au avut, în mod interesant, evoluții contrastante: locuințele din blocurile vechi s-au apreciat cu 1,8% (de la 1.627 la 1.656 de euro pe metru pătrat), în vreme ce unitățile locative nou-construite s-au ieftinit cu 0,9% (de la 1.636 la 1.622 de euro pe metru pătrat). Apartamentele vechi din Cluj-Napoca sunt, astfel, din nou, mai scumpe decât cele noi.
La Constanța, un apartament costă, aici, 1.171 de euro pe metru pătrat util, față de 1.150 de euro pe metru pătrat luna trecută. Creșteri de preț au fost consemnate pe ambele segmente de piață, deși acestea au fost inegale: apartamentele vechi s-au apreciat cu 1,4% (de la 1.148 la 1.164 de euro pe metru pătrat), însă cele noi au cunoscut un avans mai semnificativ, respectiv 3,5% (de la 1.158 la 1.198 de euro pe metru pătrat).
În Iași, un apartament costă, în Iași, cu 2,7% mai puțin decât în august, respectiv 1.045 de euro pe metru pătrat util, față de 1.074 de euro pe metru pătrat. Interesant este că scăderea consemnată de locuințele vechi a fost puțin semnificativă (-0,1%, de la 1.038 la 1.037 de euro pe metru pătrat), în evident contrast cu cea resimțită pe segmentul rezidențial nou – unde a avut loc un recul de 5,1%, de la 1.107 la 1.051 de euro pe metru pătrat.
Trimite articolul
XDaca s-ar verifica noile apartamente pentru conformitate legala, asa cum trebuie, ar aparea mari surprize. Partea electrica, partea sanitara, materialele de constructie, totul este un gunoi, facut pentru maxim profit si spagi pentru autoritati sau pur si simplu ca sunt incompetente si freaca menta in functie
Cam greu și-au dat seama ca nu e o afacere mare sa locuiești la capătul girocului, Dumbrăvița sau Mosnita, fără un magazin în apropiere și de unde faci o ora pana în centru
Este un dezastru in ceea ce priveste constructiile noi.
Oameni sant naivi si cumpara pentru ca nu au ce face. Bineinteles ca pe asta se bazeaza si dezvoltatori cu sprijinul autoritatilor.
Vinovati pentru situatie sant autoritatile ( si bineinteles asa zisi dezvoltatori ) care permit sa sa intample acest dezastru imobiliar.
Apartamentele vechi sunt mai bine construite ca spatiu de locuit nu sunt mai mici sunt mai bine pozitionate adica sunt in oras . Am fost in siruatia de a cumpara un apartament si dupa 2 luni de vizionare blocuri noi , vechi inclusiv case noi am ales 4 camere la bloc vechu cu garaj pe teren privat . Fac pe jos 20 -25 de minute pana in centru si 10-15 minute pana la Iulius Mall
O sa vedem in cazul unui cutremur care locuinte sunt mai bine construite, cele de pe vremea lui Ceausescu sau acesta de acum…
Pai alea noi sunt facute de vanzare din start!materiale slabe la baza si scumpe la vedere sa ti i-a ochii!Asa s-au facut peste noapte tot felul de ingineri care stiu sa construiasca mai nou si blocuri!
La primul cutremur de maxim 6,5 grade au sa fie la pamant toate.
Cum ati calculat?
Decat bloc NOU de 4 etaje cu fundatie de juma de metru prefer orice vechitura comunista de dupa 80 😉 De-abia astept prima zgaltaiala de 6,5 grade si cele 6 replici de 5 😉
Și o sa mai crească, asa de bine sunt făcute ca prin pereți se aude foarte clar o partida de amor… 🙂 dar prost nu e cine cere…