Spre deosebire de locuitorii din Drobeta Turnu Severin, care stau în frig după ce Regia Autonomă de Activități Nucleare a dat faliment și s-a pus lacătul și pe poarta termocentralei Halânga, care asigura încălzirea municipiului, timișorenii vor avea căldură, sută la sută, în această iarnă. Promisiunea îi aparține primarului Nicolae Robu, care le-a propus consilierilor locali o majorare de capital de 18,5 milioane de euro la Colterm.
„Sută la sută la iarnă nu vor fi probleme cu apa caldă și căldura pentru timișorenii racordați la Colterm. Nu vom avea nicio problemă. Până acum am ținut Colterm în funcție fără a se întrerupe gazul și furnizarea de cărbune, fără a se întrerupe serviciile de transport, mai puțin o zi anul trecut, numai pe cuvânt de onoare, prin discuții personale cu conducătorii furnizorilor de servicii și de materiale. Și atunci când s-a întrerupt, după discuția telefonică purtată de mine cu conducătorii, care sunt cetățeni străini, s-a dat drumul la gaz, respectiv transportatorii ne-au adus cărbunele și furnizorii de cărbune l-au transmis către transportatori”, a declarat primarul Timișoarei.
Edilul susține că nu știe care sunt datoriile la zi ale Colterm și că nici nu știe ce va face conducerea companiei cu banii primiți.
„Injecția de capital creează un fond care poate fi folosit la ce este cel mai oportun pentru redresarea economică și pentru viabilizarea economică. După asta, vor putea să ia și credit, dar fără o majorare de capital, cu minusurile avute, nu dă nimeni credit. Din acest moment, Colterm nu va mai acumula datorii către furnizori. Ba mai mult, își va achita datoriile, după un grafic de eșalonare convenit cu furnizorii. Voi fi cu ochii pe ei și vom lua toate măsurile care se impun, chiar dacă unele vor fi drastice”, a completat Robu.
În ședința de consiliu local de marți, aleșii au aprobat „majorarea capitalului social al Colterm în sumă de 83,95 de milioane de lei”.
După această mișcare, reprezentanții societății de termoficare sunt obligați ca, în termen de două luni, să prezinte Consiliului Local Timișoara planul de redresare a companiei.
„Capitalul social, în urma majorării, va fi format din 1,24 aport în natură și 168,94 milioane de lei, aport în numerar”, se arată în hotărârea adoptată marți.
În luna aprilie a acestui an, consilierii locali au avut pe mese un alt proiect, prin care se vorbea despre majorarea capitalului Colterm cu peste 60 de milioane de lei. Această decizie a fost votată de Adunarea Generală a Acționarilor a companiei, dar pentru a fi adoptată în consiliul local era nevoie de un aviz de la Consiliul Concurenței. Suma aceasta a fost crescută acum la aproape 84 de milioane de lei, pentru ca societatea de termoficare să-și poată plăti datoriile către furnizori și să nu-i mai lase pe timișoreni fără căldură sau apă caldă, așa cum s-a mai întâmplat în trecut.
„Necesitățile economice ale Colterm, care să facă din companie o societate viabilă economic pe viitor, au condus la această nouă sumă. Majorarea de capital nu este făcută din rațiuni sociale, ci este făcută din rațiuni economice. Ea poate fi făcută de către o autoritate publică exact la fel și numai așa cum ar face-o un acționar privat. Drept urmare, la baza majorării au stat analize economice și un test al investitorului privat prudent. Din toate materialele care au fost elaborate rezultă că societatea Colterm poate deveni una viabilă, dacă i se face o injecție de capital, o majorare de capital, evident banii urmând să fie folosiți pentru buna funcționare a companiei pe viitor. Această majorare trebuie să fie însoțită de măsuri la nivelul Colterm care să facă să se evite să se ajungă vreodată pe deficite. Pe funcționarea curentă, Colterm era deja pe plus, însă aceste datorii istorice atrag după ele penalități, majorări, așa-numitele accesorii, și fac companie nefinanțabilă prin credite. Nicio bancă nu vine să dea credit unei societăți comerciale cu o situație economică precară, mai ales uneia de tipul Colterm, în situația în care în țară o mulțime de astfel de societăți au dat faliment. Multe autorități publice locale au făcut tot felul de jonglerii, au lăsat societățile să meargă în faliment, în lichidare, nu înainte de a face anumite mișculații cu capitalul social și atunci evident că și băncile sunt prudente, întreabă dacă nu cumva și aici o se întâmple la fel și n-o să ne mai vedem banii înapoi. Noi nu vrem să se desființeze Colterm, s-a investit acolo mult și, pe viitor, studiile făcute de specialiști arată că așa se va furniza agentul termic în sistem centralizat, tehnologizat la zi, cu distribuție pe orizontală, cu pierderile reduse la minimum, și pierderile de agent termic, și cele prin scheme de personal neraționale, pierderile de orice natură”, a explicat Nicolae Robu.
Rămâne de văzut, după două luni, ce plan de redresare a companiei vor prezenta cei din conducerea Colterm. Oricum, primarul Timișoarei susține că dacă cei de la societatea de termoficare nu fac ce trebuie să facă cu acești bani, atunci nu va avea nicio reținere de la a asuma, inclusiv politic, dacă este cazul, orice măsuri.
„Există și un segment parazitar în Colterm care va trebui să plece”, a conchis Robu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!