În ultima perioadă au fost supuse aprobării Consiliului Local Timisoara tot mai multe planuri urbanistice zonale referitoare la investiţii noi în domeniul imobiliar. Situaţia nu înseamnă neapărat o creştere explozivă a investiţiilor în acest domeniu. „Din cauza modificărilor legislative, produse la începutul anului, privitoare la informarea cetăţenilor, instituţia arhitectului şef a întocmit un Regulament local de implicare a publicului în elaborarea sau revizuirea planurilor de urbanism şi amenajare a teritoriului. Aplicarea acestor noi modificări şi intrarea în vigoare a noului Regulament a făcut ca, timp de trei luni, documentaţiile de urbanism să fie oprite de la avizare, până la finalizarea şi aprobarea Regulamentului. De aceea, când s-a dat drumul la aprobări, am avut un aflux mai mare de cereri şi au fost, într-adevăr, supuse aprobării Consiliului Local mai multe Planuri Urbanistice”, ne-a declarat Lăcrămioara Condea, consilier superior în cadrul departamentului de comunicare din cadrul Primăriei Timişoara.
Se construieşte, dar mult mai puţin decât în anii precedenţi
Deocamdată nimeni nu se poate aventura să facă o estimare asupra evoluţiei numărului de noi construcţii ridicate la Timişoara în perioada următoare. Este greu de făcut o estimare în acest moment, dar se poate vedea că tendinţa este de uşoară creştere faţă de anul anterior. Anul 2010 a fost pragul de jos la acest capitol. Primăria a avut cele mai puţine solicitări de eliberare de autorizaţii de construcţii din ultimii cinci ani. Anul acesta, 2011, se pare că se înregistrează o foarte mică creştere faţă de 2010. Nu este ceva spectaculos, dar este, totuşi, o creştere după o perioadă mai lungă în care am asistat doar la scăderi, spun specialiştii de la biroul Arhitectului Şef din Primăria Timişoara.
Datele oficiale arată o situaţie mai bună în ceea ce priveşte sectorul construcţiilor din domeniul comercial, mai puţin în cel civil. „Din datele noastre, dar şi din oraş, se poate observa că în ultima perioadă investiţiile sunt mai mari pe domeniul comercial: minimarket-uri şi supermarket-uri, pe cel industrial şi case individuale. Ansamblurile rezidenţiale stagnează de o vreme. Cei care au făcut investiţii în ansambluri rezidenţiale nu le pot vinde în absenţa creditării, şi nu pot investi mai departe în alte ansambluri rezidenţiale”, ne-a mai declarat Lăcrămioara Condea. „În domeniul construcţiilor civile se solicită noi autorizaţii mai ales pentru case individuale şi mai puţin pentru blocuri şi cu atât mai puţin pentru imobile cu mai multe etaje”, a concluzionat Lăcrămioara Condea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!