Primarul Nicolae Robu a afirmat că pentru început vor fi amplasate trei astfel de totemuri în oraş, dar reprezentanţii municipalităţii spun că numărul lor ar putea fi extins.
„Timişoara are o arie protejată de monumente istorice care cuprinde peste 14.000 de clădiri. Nu toate cele 14.000 de clădiri chiar au valoare de monument, dar ele sunt amplasate în vecinătatea unor clădiri cu valoare de monument şi prin urmare trebuie să aibă un regim special. Noi am declanşat deja, de mult, o campanie prin care arătăm că purtăm de grijă oraşului în ansamblul său, dar şi o campanie mai ţintită pe clădirile cu statut de monument. Nu avem posibilitatea să montăm pe fiecare clădire care este monument câte o placă din alamă de exemplu, aşa cum s-ar cuveni, pe care să inscripţionăm câteva date despre acest monument – se va face şi asta la un moment dat -, dar până atunci dorim să montăm în oraş nişte totemuri care să prezinte harta zonelor respective cu indicarea clădirilor cu valoare de monument şi câteva date despre ele”, a anunţat Robu.
Totemurile vor fi amplasate în cartierele Fabric, Iosefin şi Cetate, în centrul istoric după finalizarea lucrărilor de reabilitare. Pe acestea vor apărea informaţii în mai multe limbi.
„Vom merge pe limbi de circulaţie internaţională, germană şi engleză, franceză, în funcţie de spaţiul existent. Dacă spaţiul va fi suficient vom avea inscripţii şi în limbile popoarelor vecine, sârbă şi maghiară. Pregătim Timişoara ca centru turistic puternic şi trebuie în primul rând să avem mesaje în limbi de circulaţie internaţională”, a mai declarat primarul.
În zona centrală a Timişoarei au fost deja semnalizate ca monumente istorice, prin amplasarea de plăcuţe, mai multe clădiri.
Citiți principiile noastre de moderare aici!