Pe scurt, discuțiile pe tema elicopterului SMURD au început când, la începutul anului 2016, președintele Consiliului Județean Timiș Titu Bojin a spus că în urma unor discuții cu oficiali din Ministerului Sănătății s-a decis ca elicopterul SMURD să fie mutat de la Arad la Timișoara. Înainte de Crăciun, Bojin spunea că va cumpăra un elicopter SMURD pentru Timișoara, dar s-a răzgândit la scurt timp, spunând că elicopterul de la Arad este oricum al Spitalului Județean Timișoara, iar acesta va fi adăpostit în incinta Spitalului Județean din urbea de pe Bega. Afirmația liderului CJ Timiș a stârnit reacții la Arad (din partea președintelui CJ Arad Adrian Țolea), județ care adăpostește elicopterul de aproximativ cinci ani. În momentul când acesta a fost repartizat zonei de Vest de Ministerul de Interne, Spitalul Județean din Timișoara nu avea infrastructura necesară pentru adăpostirea elicopterului.
S-a aruncat la început de an 2016, dintr-o parte și din alta, cu diverse argumente, de la statistici ale intervențiilor pe care le realizează elicopterul, la sumele de bani care au fost cheltuite ani de zile de județul Arad (costurile lunare ale Consiliului Judeţean Arad cu elicopterul SMURD se ridică la 2.500 de euro) pentru a adăposti aparatul de zbor și cu acuzații de campanie electorală.
Dacă e să o luăm după statistici, în anul 2015 elicopterul a avut cele mai multe intervenții la… Hunedoara. Practic, în anul care a trecut, elicopterul a fost trimis în județul vecin pentru cele mai multe intervenții, pentru a prelua cazurile urgente. Statistica ne-a fost pusă la dispoziție de doctorul Mihai Grecu, comandant regional SMURD 3 – Regiunea Vest, coordonatorul operațiunilor SMURD pe această regiune.
Conform acestuia, elicopterul SMURD a avut un total de 432 de misiuni, din care 129 solicitări au fost în Hunedoara, 127 au fost în județul Bihor, în Timiș au fost 22 de solicitări, Caraș-Severin – 58 și Arad – 50. Restul de solicitări au fost Mehedinți, Sălaj, Satu Mare, Vâlcea, Gorj, Cluj și Alba. Statistica aceasta ne prezintă județul de solicitare, adică locul unde a fost chemat elicopterul pentru a prelua bolnavii și a-i duce spre spitale.
Din punct de vedere al destinației, adică locul unde au fost duși bolnavii preluați de elicopter, în anul 2015 au fost 252 de misiuni pentru Timișoara, 59 la Cluj, 38 la Oradea, 28 la Arad, 14 la București și două la Mureș. Acestea sunt acțiuni cumulate, adică trasferul bolnavilor s-a realizat, în funcție de caz, cu elicopterul până la unitățile sanitare sau pacienții au fost preluați de către alte echipaje SMURD la puncte de întâlnire stabilite și transferați mai departe la spital.
Așadar, în cearta pentru elicopterul SMURD care are loc între reprezentanții administrației județene din Timiș și Arad ar trebui să aibă un cuvânt de spus și cei din Hunedoara, dar și Bihor, locurile de unde se preiau cei mai mulți pacienți și, practic, locul de unde elicopterul ar trebui să fie cel mai aproape, pentru a acționa cât mai repede. Dar nici cei din Hunedoara și nici cei din Bihor nu au intervenit în acest scandal. Poate că știu că elicopterul și medicii salvatori deservesc întreaga parte de Vest a țării și chiar trec de granițele acestei regiuni pentru a salva cazurile grave.
Alte articole pe aceeași temă:
Aradenii nu vor ca elicopterul SMURD sa fie mutat la Timisoara
Presedintele CJ Arad, despre elicopterul SMURD: Bojin incearca sa-si mascheze nereusitele
Citiți principiile noastre de moderare aici!