„Partenerii islandezi și români alături de care CJ Timiș reabilitează și revitalizează Conacul Mocioni din Foeni au vizitat astăzi monumentul istoric. Acesta va intra în circuitul turistic al județului nostru în 2024, în urma unei investiții considerabile din fonduri europene”, tranmis reprezentanții Consiliului Județean Timiș.
Reprezentanții CJ au vizitat conacul familiei Mocioni din Foeni. Aceștia le-au avut alături pe María Kristín Gylfadóttir, managerul companiei North Consulting ehf. din Islanda, și Corina Raceanu, de la Institutul Intercultural Timișoara.
Consiliul Județean Timiș este promotorul proiectului „Reabilitarea, refuncționalizarea și revitalizarea Conacului Mocioni din Foeni, Județul Timiș”, în parteneriat cu Institutul Intercultural Timișoara și North Consulting ehf. din Islanda.
„Întâlnirea față în față a fost utilă pentru trecerea în revistă și alinierea calendarelor de activități, conectarea cu reprezentanți ai comunității locale, dar și cu energia specială a monumentului istoric”, ne transmite aceeași sursă.
Atât activitățile menite să revitalizeze Conacul Mocioni, cât și lucrările de reabilitare vor fi intreprinse simultan.
Trebuie amintit că, în data de 17 decembrie 2021, a fost semnat contractul pentru lucrările de proiectare și execuție, între CJ Timiș (beneficiarul proiectului) și Asocierea T.T.&CO SOLARIA GRUP SRL (lider) – EURAS SRL – GRAPHIC SPACE SRL. Ridicându-se la o valoare totală de 16.969.459,77 lei (aproape 3,5 milioane de euro), proiectul va fi gata până în a doua parte a anului 2023, estimează autoritățile.
Proiectul de reabilitare va fi finanțat din Granturile SEE 2014 – 2021, ca urmare a includerii conacului pe lista de rezervă a programului RO-CULTURA în 2020. Granturile SEE reprezintă contribuția financiară acordată de Norvegia, Islanda și Liechtenstein pentru reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și însumează 85% din valoarea finanțării nerambursabile, adică 8.092.850,017 lei. Restul de 15% nerambursabili vin de la bugetul național, însemnând aproximativ 1,4 milioane de lei.
Ridicat în 1750 pentru a servi ca reședință familiei Mocioni, conacul din Foeni a fost folosit în timpul regimului ceaușist ca baie comunală, grădiniță, depozit pentru erbicide și pesticide, sală de sport și sifonărie. După 1990, a găzduit o discotecă. În prezent, servește administrației locale cu rolul de cămin cultural, rol care va fi sistat, cel puțin temporar, de-a lungul derulării lucrărilor de reabilitare, refuncționalizare și revitalizare, transmit reprezentanții CJ Timiș.
Trimite articolul
XProbabil ca sunt singura care nu stie cine este compania “North Consulting ehf.” din Islanda si ce cauta aceasta companie din ISLANDA la Foeni?! Domnul Neo poate da lamuriri? Multumesc.
-
Probabil că dacă ai avea capacitatea de înțelegere a unui text simplu, cum e articolul de față, ai înțelege că 85% din valoarea proiectului este finanțată din Granturile SEE, care, citez din articol: “reprezintă contribuția financiară acordată de Norvegia, ISLANDA și Liechtenstein pentru reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European”
În traducere, partenerii islandezi care finanțează proiectul au făcut o vizită pe șantier. Ai înțeles acum?
-
Esti un individ prost crescut si arogant. Doamna a întrebat doar cine este compania mentionata si de ce ar face parte din “partenerii” care participa la reabilitarea acestei cladiri. Este totusi interesant de a afla cum de tocmai Islanda, tara din Nordul Europei, cu abia 360’000 locuitori, se intereseaza de acest conac situat într-un sat banatean. Cât despre capacitatea de întelegere de care pomenesti….desteptii ca tine nu ar trebui sa aibe o asa atitudine fata de alti cititori poate mai putin inteligenti si ageri.
-
Circuitul banilor in natura:”what goes around comes around”
“Granturile SEE reprezintă contribuția financiară acordată de Norvegia, Islanda și Liechtenstein pentru reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și însumează 85% din valoarea finanțării nerambursabile, adică 8.092.850,017 lei. Restul de 15% nerambursabili vin de la bugetul național, însemnând aproximativ 1,4 milioane de lei.”
NORTH Consulting is a boutique consultancy operating out of Iceland.[…] We are a one-stop-shop for grant funding and also provide guidance on loan funding.