Aceste şcoli, printre care se află şi licee de prestigiu din Timişoara, unde se desfăşoară lucrări, pot funcţiona şi fără autorizaţie sanitară, pe responsabilitatea unităţilor de învăţământ. Oricum, în majoritatea şcolilor unde se desfăşoară lucrări, cel puţin în Timişoara, s–au găsit alternative şi copiii au fost mutaţi pentru a nu studia în ”cântec” de pickhammer. Este vorba de Liceul Calderon, Pedagogic, Lenau şi Loga.
„În cazul în care nu există autorizaţie sanitară într-o şcoală, asta nu înseamnă oprirea procesului de învăţământ în unitatea respectivă, ea va funcţiona pe responsabilitatea directorului, respectiv al finanţatorului unităţii de învăţământ. Dar aici vorbim de nişte clădiri care vor sta goale până la terminarea lucrărilor şi o dată lucrările terminate bineînţeles că ele vor putea fi autorizate. Din controlul pe care l-am făcut, am constatat că sunt 16 unităţi de învăţământ neautorizare până în momentul de faţă. Numărul lor s-ar putea să fie puţin mai mare, o să verificăm fiecare şcoală în parte. Şi procesul de autorizare al unei unităţi de învăţământ este un proces continuu. S-ar putea ca anumite unităţi să fie autorizate şi după 15 septembrie”, a precizat inspectorul şcolar general adjunct de Timiş Halasz Ferenc.
În anul şcolar 2015 – 2016, în reţeaua şcolară din judeţul Timiş sunt 195 de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică – 612 şcoli şi aproximativ 95.000 de elevi, de la grădiniţă până la învăţământul postliceal.
Controlul a avut loc în perioada 17-21 august. Echipele de control au verificat 19 grădiniţe, 105 şcoli gimnaziale, 50 licee şi opt şcoli de învăţământ special. S-a verificat starea spaţiilor de clasă, asigurarea apei potabile, asigurarea dezinfecţiei şi examenele medicale periodice pentru personalul din blocul alimentar.
„Există unităţi de învăţământ care nu au autorizaţie sanitară până în momentul de faţă. În general, într-o bună parte a comunelor se constată că banii alocaţi pentru aceste reparaţii sunt deosebit de puţini din partea ministerului. S-a dat termen de finalizare a lucrărilor de reparaţii şi igienizare, pentru depunerea şi obţinerea autorizaţiei sanitare, efectuarea unei acţiuni de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare, aprovizionarea imediată cu materiale de curăţenie şi dezinsecţie. Cauzele majore ale neautorizării unităţilor de învăţământ sunt lipsa de apă, clădirile uzate şi clădiri care au fost retrocedate vechilor proprietari (în acest caz nu se poate obţine autorizaţie sanitară). În general, unităţile şcolare fără autorizaţie se aflau în mediul rural şi, de obicei, nu în centru de comună. La acestea se adaugă şi unităţi de învăţământ din Timişoara unde se desfăşoară ample lucrări de reabilitare”, a mai explicat Halasz Ferenc.
Citiți principiile noastre de moderare aici!