Reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) au ajuns la concluzia că, începând cu data de 10 februarie 2011, liberalul Nicolae Robu s-ar fi aflat în incompatibilitate pentru că a deţinut atât demnitatea de senator în Parlamentul României, cât și funcția de conducere de rector al Universităţii Politehnica, funcția politică de conducere de președinte al PNL Timiș și de membru în Biroul Politic Central al PNL. Robu a contestat decizia, s-a ajuns în instanţă, iar Curtea de Apel Timişoara a dat dreptate ANI. Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie s-au pronunţat, luni, în acest caz, după mai multe amânări.
„DECIZIA NR. 7422/25.11.2013 Constată nul recursul declarat de Robu Nicolae împotriva Încheierii de şedinţă din data de 20.02.2012 pronunţată de Curtea de Apel Timişoara – Secţia contencios administrativ şi fiscal in dosarul nr. 874/59/2011. Admite recursul declarat de Robu Nicolae împotriva Sentinţei nr. 127 din 27 februarie 2012 a Curţii de Apel Timişoara – Secţia contencios administrativ şi fiscal. Modifică în parte sentinţa atacată, în sensul că admite contestaţia formulată de contestatorul Robu Nicolae în contradictoriu cu intimata Agenţia Naţională de Integritate. Anulează Raportul de evaluare nr. 65695/G/II/02.06.2011 emis de către Agenţia Naţională de Integritate. Menţine celelalte dispoziţii din sentinţa atacată privind sesizarea Curţii Constituţionale. Irevocabilă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 25 noiembrie 2013”, ne-au transmis reprezentanţii ÎCCJ.
Ce spun avocaţii lui Robu
Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția de Contencios Administrativ a admis, luni, recursul lui Robu, instanța supremă anulând astfel raportul ANI, care reclama starea de incompatibilitate a liberalului, pentru că a deținut atât funcția de rector al Universității Politehnica, cât și pe cea de senator PNL (2008-2012).
ÎCCJ, printr-o hotărâre definitivă și irevocabilă, a admis recursul declarat de Nicolae Robu împotriva sentinței civile nr. 127/27.02.2013, pronunțată de Curtea de Apel Timișoara, Secția Contencios Administrativ și Fiscal, în dosarul nr. 874/59/2011.
Cei care l-au reprezentat în instanţă pe primarul Nicolae Robu consideră că decizia ÎCCJ reprezintă „o reintrare în legalitate”.
„Decizia ICCJ reprezintă o reintrare în legalitate care trebuie salutată. Incompatibilitatea constatată de ANI și menținută de prima instanță se baza pe o interpretare greșită a legii. Apărarea noastră s-a bazat în principal pe argumentul că, potrivit unor prevederi tranzitorii care au fost ignorate de prima instanță, incompatibilitățile stabilite de noua lege a educației urmau să se aplice numai mandatelor de rector viitoare, dobândite în baza noii legi, și nu mandatelor în curs, situație în care se afla și dl. Robu”, spune avocatul Tudor Chiuariu.
Avocaţii primarului amintesc că, în 14.08.2009, ANI stabilise că Nicolae Robu, alături de alte patru persoane, nu se află în stare de incompatibilitate, întrucât „calitatea de parlamentar nu este incompatibilă cu funcțiile din cadrul instituțiilor de învățământ superior”, iar în 02.06.2011, prin raportul de evaluare nr. 65695/G/II/02.06.2011, ANI a concluzionat eronat că „începând cu data de 10.02.2011 domnul senator Robu Nicolae se află în stare de incompatibilitate (…)”, apreciind că nu ar fi fost respectate dispozițiile Legii nr. 1/2011 și ale Legii nr. 161/2003.
Robu după pronunţarea deciziei ÎCCJ: „Nu mor caii când vor câinii”
„Nu mor caii când vor câinii. Câinii au lătrat destul până acum. Cred că toată lumea are capacitatea să înţeleagă, nu vreau să intru în foarte multe detalii (…) Iată că după circa 2 ani, un proces pe parcursul căruia am fost mereu hărţuit, blasfemiat şi mi s-au făcut diverse preziceri, s-a dovedit că şi în această poziţie în care am fost eu am fost corect, am respectat legea (…) Eu am fost ales, în 2008, rector pentru a doua oară, apoi am fost ales senator, într-un cadru legal care îmi permitea. Am fost ales şi preşedinte al PNL Timiş, şi şi asta îmi era permis”, a afirmat Robu.
Liberalul a refuzat să spună despre ce „câini” vorbeşte, deşi în ultimele săptămâni l-a acuzat chiar pe unul dintre colaboratorii săi de la primărie, pe viceprimarul PSD Traian Stoia, că face parte dintr-un cerc interesat ca el să nu fie primar, afirmând că, atunci când s-a vorbit despre faptul că el şi-ar putea pierde funcţia în cazul unui răspuns nefavorabil de la ÎCCJ, Stoia ar fi iniţiat o campanie mediatică împotriva sa. „(Stoia – n.r.) a încercat să-mi ştirbească autoritatea, afirmând în faţa mai multor persoane şi în mai multe rânduri, începând din luna mai 2013, că el ştie din surse sigure că eu voi pierde procesul cu ANI şi că voi fi suspendat din funcţia de primar”, declara, recent, Robu.
Luni, primarul a refuzat însă să facă orice comentarii despre Stoia, chiar dacă viceprimarul ar fi trebuit, potrivit celor stabilite în USL Timiş, să retracteze anumite declaraţii pe care le-a făcut la adresa lui Robu, iar până acum nu a retractat nimic.
„Astăzi este o zi în care, dincolo de plăcerea de a munci, am avut şi o mare bucurie, şi nu mi-o stricaţi ducându-mă într-o altă zonă de discuţii. Nu mă interesează astfel de lucruri. M-aţi cunoscut până acum, eu sunt din alte sfere şi ştiu să zbor, nu să mă târăsc. Lasaţi-mă să zbor atunci”, a răspuns edilul.
Mai mult, edilul a declarat, luni, că ANI ar fi acţionat la comandă politică atunci când l-a declarat incompatibil, pentru că a făcut respectivul anunţ chiar în ziua în care el şi-a anunţat candidatura pentru Primăria Timişoara. „Sper ca ANI să funcţioneze corect pentru alţii şi pentru orice cetăţean al acestei ţări măcar pe viitor”, a adăugat liberalul.
UPDATE: Robu a mulţumit completului de judecată al ÎCCJ „pentru corectitudinea de care a dat dovadă”, spre deosebire de magistraţii Curţii de Apel Timişoara – „spre deosebire de colegul de breaslă care a judecat cazul la Curtea de Apel din Timişoara şi care, dincolo de motivaţia jenantă a sentinţei, pur şi simplu s-a antepronunţat, chiar din debutul procesului”, a afirmat edilul-şef.
Primarul le-a răspuns şi, cităm, „netrebnicilor” care au de gând să-l „bălăcărească” de-acum încolo.
„Ştiu că voi mai fi bălăcărit de tot felul de netrebnici care n-au făcut în viaţa lor şi n-au măcar în plan să facă nimic bun – de altfel, şi dacă ar avea, n-ar fi, oricum, în stare! – pentru că, cu mine, n-o să le meargă, nici lor, şi nici celor din spatele lor, care „îi hrănesc”, indiferent cine sunt aceştia – persoane fizice sau grupuri de interese. Cu mine ca primar, Timişoara va fi a timişorenilor cinstiţi şi harnici şi nimeni – în egală măsură: nici ţigani, nici jegmănitori cu gulere albe! – nu se va mai înfrupta din ea, ca din ţara nimănui, cum s-a întâmplat altădată”, a mai declarat Robu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!