Nicolae Robu a ținut neapărat să plimbe jurnaliștii la trei locuri de joacă „proaspăt” reabilitate în oraș. Spunem „proaspăt” pentru că unele au fost gata mai demult, dar asta nu l-a împiedicat pe primarul Timișoarei să se laude cu lucrările „noi”. În timpul deplasărilor, consilierul lui personal a făcut și trei live-uri pe Facebook, să vadă și „prietenii” de pe rețeaua de socializare inaugurările.
Robu: „Au loc și mămicile în căsuță? Daaaa, n-am știut!”
Un prim loc de joacă, mai micuț, a fost amenajat pe Intrarea Dornei, unde s-au făcut reparații în valoare totală de aproape 60.000 de lei cu tot cu TVA. S-au montat echipamente noi: două jucării pe arc și un sistem de cățărat, reparații la echipamentele existente – balansoar dublu, un sistem de cățărat tip Fluture, un leagăm dublu și un leagăn cuib de pasăre. S-a pus tartan pe 260 de metri pătrați, au fost montate 16 bănci și 16 coșuri de gunoi.
Ajunge primarul acolo, cu tot cu șeful Direcției de Mediu din primărie, Adrian Bere, cu un resaponsabil de la Comunicare și cu consilierul personal Cătălin Iapă. E luat în primire de o timișoreancă, femeia dorind să-i transmită că intrarea în locul de joacă îngrădit ar fi putut fi mai lină, pentru că mulți intră acolo cu cărucioarele. „Intrarea trebuie făcută, aici o să intervenim și o facem lent…”, spune Robu.
„Bună ziua! Cum e? Vă place cum e parcul acuma? Daaa? Copii, vouă vă place? Îți place, sigur că-ți place, că e frumos, nu? Ce vă place cel mai mult aici?”, întreabă edilul. I se răspunde sincer: „căsuța și huțulușele”.
„Copiilor le place, nu? Că lor trebuie să le placă în primul rând. Se cațără aici? (…) Ce vă place vouă copii cel mai mult? Aici în căsuță, da? Au loc și mămicile în căsuță? Daaaa, n-am știut!”, completează Robu.
„Spune da, îmi place! Și dacă făcea un geam și pe partea ailaltă era și mai bine, că e foarte cald”, îi răspunde o mămică din căsuța de joacă.
”Avem bănci, avem coșuri de gunoi civilizate, trebuie să avem și grijă de tot ce e aici, că banii, din păcate, sunt puțini față de nevoile orașului și trebuie să avem grijă de ce facem, să avem grijă spre ce îi orientăm și astăzi inaugurăm trei astfel de locuri de joacă. Ăsta e cel mai mic dintre ele, e pentru copii mici aici.
Văd aici plin de garaje, eu cu garajele nu sunt prieten, trebuie să le desființăm și să facem locuri frumoase de parcare și spații verzi. Peste tot unde le-am desființat arată foarte frumos, oamenii sunt mulțumiți. Recent am demolat garajul unuia dintre băieții surorii mele, în curând vine rândul garajul fiului meu.
Deci, ca să fie limpede, că dacă asta este politica, vreau să dau exemplu de înțelegere a stadiului în care arată orașul nostru. Copaci mai trebuie, sunt 1, 2, 3, 4, 5, 6 și 7… și pe tot aliniamentul ăsta, vă rog, domnule Bere, să plantați copaci. De jur împrejur să plantăm copaci mai mari, nu admit copaci de 1 metru jumate înălțime, să nu stăm 20 de ani până când au coroane. Aici chiar de jur împrejur cel puțin încă 10-15 copaci mai pot fi plantați, îmi spuneți mie dacă nu se plantează, da? Săru mâna, pa pa! Mergem că mai avem două locuri de joacă de inaugurat”, mai spune Robu, în timp ce părinții se uită când la el, când la copiii care se joacă.
Robu: „Ce liniște e aici…”
Cel de-al doilea loc de joacă inaugurat marți de Robu se află pe strada Silistra. Este ceva mai mare decât primul și arată ca nou după o investiție de 171.000 de lei, cu tot cu TVA. Pe 308 mp a fost montat tartan, iar pe 709 mp s-a pus gazon. S-au montat și echipamente noi: un balansoar tip Sebeș, un Joc inteligent X și O, plus o căsuță. S-au făcut și reparații la cele vechi: toboganul House Cherry Eibe, complexul de tobogane tip Sebeș cu trei blaturi din care unul spiral, măsuță cu scaune tip ursuleț Eibe, cumpănă cu două locuri tip Sebeș, două mese de ping-pong, patru leagăne duble Sebeș, sistemul de cățărat hexagonal metalic cu sfori Eibe, rotativă tip pom cu sfori de cățărat Eibe. De asemenea, s-au montat 19 coșuri de gunoi fără scrumiere și 19 bănci, ne mai informează reprezentanții Direcției de Comunicare din primărie.
Ajunge primarul în Lipovei și se îndreaptă către părinții și bunicii care își supraveghează copiii sau nepoții la joacă.
„Cum e, vă place? Aici copaci sunt, aveți tei! Teii ăștia miros la fel ca cei de altădată sau sunt alt soi de tei?”, întreabă Robu. Se ocupă să-i răspundă șeful Direcției de Mediu: „Nuuu, miros, dar depinde de tip!”. Primarul se duce spre un tei, rupe o floare și o miroase… Se îndreaptă apoi spre copilașii care se joacă.
„Ție îți place să te joci aici? Cu ce te joci tu mai bine? (…) Pe tobogaaan, da! Ping-pong joacă? Nu deranjează?”, continuă edilul-șef.
Remarcăm în parc o plăcuță pe care scrie „Loc de joacă str. Silistra. Obiectiv reabilitat/ modernizat în perioada 01.09.2017 – 01.12.2017. Primar: Nicolae Robu”. Întrebăm de ce inaugurăm un loc de joacă finalizat la sfârșitul anului trecut.
„În decembrie am făcut reabilitarea”, ne răspunde Bere. Insistăm: „Suntem în iunie 2018, îl inaugurăm la jumătate de an?”. Ne lămurește primarul: „Îl inaugurăm când a fost gata, nu când scrie pe o plăcuță făcută la începutul lucrării…”.
Edilul-șef continuă „periplul” prin parc. Găsește două mese de ping-pong, cu denivelări. Decide pe loc că trebuie luate și pus altceva în loc, pentru că sunetul îi deranjează pe cei ce locuiesc lângă locul de joacă.
„Nu știu cum se joacă pe mesele acestea (n.r. cu denivelări), probabil trebuie să fii foarte bun jucător să câștigi. Acuma pe bune, în privința meselor de ping-pong, am întrebat dacă nu sunt deranjați vecinii. Zgomotul ăsta repetitiv este enervant, dacă lumea vine să se relaxeze, nu poți să auzi numai ping-pong, ping-pong… Trebuie pus altceva”, explică Robu.
„Le scoatem”, îi spune Adrian Bere, moment în care edilul-șef explică ce s-a întâmplat în Parcul Pădurice, unde a fost amenajat un skatepark, dar oamenii au fost foarte deranjați de zgomot, așa că s-a decis desființarea lui.
„Așa am pățit în Parcul Pădurice cu skateparkul, pentru că oamenii în loc să se bucure de ceea ce am amenajat, erau deranjați de zgomot. Trebuie să fie liniște. Punem leagăne, și aici, și acolo, o să fie mult mai apreciate. Altfel, e frumos. Hai să vorbim și cu dânșii. Vă lăsăm să vă bucurați de tot ce am amenajat”, mai completează primarul.
Continuă plimbarea și mai pune câteva întrebări: „Vă place parcul? Îți place, sigur? Ce liniște e aici…”.
Robu către câțiva tineri: „Eu am fost cel care a spus Druckeria să preia echipa”
Cel de-al treilea loc de joacă inaugurat de Robu a costat 30.000 de lei, cu tot cu TVA. S-a pus tartan pe 108 mp, iar suprafața gazonată e de 220 mp. Pe str. Leandrului au fost mutate echipamentele de joacă din Piața Consiliul Europei: două leagăne duble, un leagăn cuib de pasăre Eibe, un complex de tobogane tip Sebeș și trei blaturi din care unul spiral, două albinuțe cu două locuri, cinci echipamente pentru fitness, coșuri de gunoi, două balansoare tip Sebeș, 12 bănci, șase coșuri de gunoi fără scrumieră și două foișoare.
Cum a pășit pe iarbă, Robu i-a întrebat pe cei aflați în parc dacă le place. Într-unul din cele două foișoare a găsit mai mulți copii, care aveau cu ei o boxă portabilă.
„Bună ziua! Vă place aici, în foișor? Nu vă certați cu pensionarii, cu bătrânii? Trebuie să-i respectați, că voi mai puteți și să zburdați pe aici. (…) Bine, să nu se facă gălăgie, că nimeni nu vă trimite dacă nu faceți gălăgie. Eu știu cu foișoarele cum e, că am pus în mai multe locuri, între blocuri și le ridicam pe toate, pentru că se plângeau locatarii că vin tineri și îi deranjează”, le spune Robu.
Discuția escaladează și Robu ajunge să le explice copiilor de 14-15 ani despre echipa lui de suflet, ACS Poli, dar și despre ASU Politehnica.
„Ce știi tu ce e aia ACS și ce e aia ASU sau ce echipă. Ia să te văd, știi cine a înființat echipa ASU de când există?”, întreabă Robu. Copilul răspunde: „Da, Politehnica”, iar primarul ține să-i explice că el era șef la Politehnica atunci când echipa a fost preluată de suporteri.
„Și cine era la Politehnica șef? Eu eram șef la Politehnică! Cei de la Druckeria habar nu au avut că există ASU înființat de ani de zile, dacă vrei să știi istoria echipei cu care ții tu. Asta e istoria adevărată. Când o să aveți și voi suporteri măcar câți există la ACS, atunci putem discuta. Dar voi sunteți 300 acolo, 400, pe Dan Păltinișanu e gol stadionul, d-aia nu ați mai jucat acolo, nu?”, continuă edilul-șef, moment în care unul dintre tinerii din foișor îi spune că la ACS Poli „nu vine nimeni la meciuri”.
„Cum să nu vină nimeni? Lasă că o să vedem acum câți o să fie, când joacă la matineu ACS cu ASU. Nu confunda galeria, care la Druckeria e excelentă, Druckeria știe să facă galerie, cu ce se întâmplă cu suporterii. Suporterii sunt mult mai mulți la ACS, doar s-a văzut pe tot parcursul campionatelor, nu la unul singur. Dar voi sunteți îndroctrinați, voi știți ce vă spun unii, care nici ei nu știu prea multe, în loc să se documenteze mai întâi. E dreptul lor să fie pasionați, dar ar trebui să știe istoria echipei, când a fost înființată, cine au fost fondatorii. Au jucat în campionatul municipal câțiva ani, fără să știe măcar Druckeria că există această echipă, iar în 2012 eu am fost cel care în consiliul local a spus «preluați voi, Druckeria, echipa și vă ocupați de ea, de ASU, că eu, ca președinte al Senatului, o să fiu de acord cu asta, că trebuie aprobare în Senat». Asta e istoria, că uite, ajungi să știi despre echipa cu care ții. Și e dreptul tău să știi. Iar știi care e cea mai Poli dintre toate Poli?”, explică Robu, ca la școală.
Același tânăr îi răspunde în glumă cu o întrebare: „Steaua?”
„ACS, domne!”, conchide Robu, după care se întoarce și mai dă o tură prin locul de joacă.
„Vă place? A ieșit frumos! Bună ziua! Bună ziua! Vă place? (…) Și eu am un nepot de 3 ani, îl cheamă Vlăduț, și o nepoțică mai mare. Și ție îți place? Dar ia zi, îți ridici ochișorii către mine? Aaa, ce ochi frumoși ai, trebuie să-i arăți! (…) Bine, plecăm! La revedere, să vă bucurați! Paaa! Pa pa! Paaaa! Pa pa!”, insistă edilul-șef, care nu uită să le spună bunicilor ce-și supravegheau copiii în locul de joacă să îi lase să se joace și pe cei mai mari, dar să nu facă gălăgie. Iar dacă fac gălăgie, atunci să cheme Poliția Locală.
După o plimbare de mai bine de o oră prin cele trei locuri de joacă, înghesuiți într-un microbuz al primăriei, la întoarcere decidem să-l întrebăm pe edilul-șef de ce simte nevoia să inaugureze și locurile de joacă. Insistăm că este un lucru normal să fie reabilitate locurile de joacă din oraș, dar Nicolae Robu insistă și el să ne explice că oamenii trebuie să vadă că Administrația Robu investește în oraș.
„Nu numai ce este anormal trebuie inaugurat. Se inaugurează obiectivele care considerăm că merită așa ceva. Evident că inaugurarea este făcută în diferite moduri, la marile obiective cu mai multă emfază, la altele mai șters. Aici am venit pur și simplu în rândul oamenilor să arătăm cetățenilor Timișoarei lucruri făcute de dată recentă. Sunt trei locuri de joacă pe care le-am finalizat în ultima vreme. Sunt foarte foarte multe altele pe care le-am făcut fără nicio inaugurare, că nu avem timp de inaugurări. Aici ne-am deplasat pur și simplu, am schimbat două vorbe cu cetățenii și am plecat”, ne explică primarul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!