Primăria Timișoara a semnat miercuri, 27 februarie, un nou contract cu firma Sulfatim, cea care construiește noul corp de clădire de la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu”. Societatea trebuie să proiecteze și să execute lucrările pentru „P.T. + Execuție lucrări suplimentare” la obiectivul „Extindere Corp B, secțiile chirurgie, prematuri și laborator pneumoftiziliologie și reabilitare clădire existentă la Spitalul de Copii «Louis Țurcanu» din Timișoara, str. I. Nemoianu – Dr. L. Gabor, colț cu strada Brăila”. Așadar, pe lângă sistemul de comunicații interioare, trebuie să pregătească pentru avizul ISU și clădirile actuale ale spitalului.
„În primul rând, facem BMS – Bulding Management System, care nu a fost prins în contractul inițial, monitorizarea inteligentă a clădirii. Nu avea un «creier» clădirea aceasta, este un sistem care monitorizează totul, dă și avariile. Partea de rezervor, din câte știu, eu spitalul de copii nu are aviz pentru protecție la incendiu. În proiectul inițial era doar pentru corpul nou, s-a hotărât să facem pentru tot complexul de clădiri”, a declarat Marius Șandru, directorul firmei Sulfatim, pentru tion.ro.
Primarul Timișoarei recunoaște și el că proiectul inițial nu a fost făcut bine și spune că nu a existat o altă variantă decât semnarea unui nou contract.
„Erau o mulțime de lucruri care țin de infrastructura de comunicații interioară și alte lucruri care nu au fost gândite de proiectant la momentul inițial. Dar, dacă noi vrem să facem un spital la standardele actuale, atunci trebuie să includem și acele lucruri. Or, legea nu permite să modifici contractul de achiziție publică pus la licitație cu așa ceva, singura formă legală este să organizezi o nouă licitație”, a spus Robu pentru tion.ro.
Potrivit contractului semnat miercuri, Sulfatim trebuie să realizeze un rezervor de incendiu pentru deservirea întregii incinte a spitalului, să reabiliteze rezervorul existent, să alimenteze cu gaze naturale obiectivul, să realizeze platforma de degivrare rampa acces UPU, să realizeze platformă/lift marfă, să realizeze BMS pentru monitorizarea clădirii C10 și să doteze cu echipamente UPS și baterii de încălzire pentru toate spațiile ventilate. Mai mult, este obligată să ofere asistența tehnică pe toată perioada de derulare a execuției lucrărilor, inclusiv dotarea acestora cu utilaje și echipamente.
Valoarea contractului este destul de mare, de 5 milioane de lei cu TVA, echivalentul a 1 milion de euro. Doar proiectarea costă puțin este 145.000 de lei cu TVA, în timp ce execuția, inclusiv avize, verificări proiecte și asistență tehnică, costă 4,8 milioane de lei.
Durata contractului este de 45 de zile pentru proiectare și 120 de zile, adică Sulfatim ar trebui să realizeze toate lucrările în aproape jumătate de an. Garanția este de cinci ani.
Șandru spune că mai întâi ar trebui pus la punct sistemul BMS, iar apoi ar trebui finalizate lucrările de construcție la noul corp.
„Mai avem vreo 22% din fațadă, interioarele sunt cam făcute la nivel de gips carton. Trebuie să implementăm întâi proiectul acesta, sunt kilometri de cabluri pentru BMS, apoi putem pune tavanele, zugrăvim și gata. Totul depinde de bani, dacă primăria are bani terminăm anul acesta, dacă nu… ”, ne-a mai spus directorul Sulfatim.
Firma Sulfatim lucrează și cu subcontractanți: Profal Industry pentru fațadă și geamuri și Sfinx Construct pentru gips carton.
La Spitalul de Copii, ordinul de începere a lucrărilor a fost semnat încă din mai 2014. Sunt aproape cinci ani de șantier, iar clădirea tot nu e gata. Au fost probleme mari și cu firma constructoare, care a intrat în insolvență, dar și cu proiectul, iar lucrările au fost preluate, în noiembrie 2016, de Sulfatim. Vreme de mai bine de un an nu s-a lucrat nimic acolo. Chiar dacă lucrările vor fi gata anul acesta, nu se știe data de la care clădirea va fi și funcțională, pentru că încă nu s-au găsit banii necesari pentru dotări.
Corpul B al Spitalului de Copii „Louis Țurcanu” ar urma să găzduiască șapte secții ale spitalului. Clădirea amplasată în Piața Regina Maria va avea demisol, parter și șase etaje, conform proiectului, licitația pentru execuție fiind câștigată de firma Prompt, la valoarea de 39,3 milioane de lei fără TVA, adică aproape 47 de milioane de lei cu tot cu TVA, ceea ce înseamnă 10 milioane de euro. Societatea a intrat însă în insolvență, iar lucrările au fost preluate de firma Sulfatim, care s-a angajat să le finalizeze.
Articole pe aceeași temă:
http://www.tion.ro/robu-se-lauda-ca-primaria-timisoara-construieste-un-spital-de-copii-de-cinci-ani/2200964
http://www.tion.ro/noul-corp-de-la-spitalul-de-copii-se-tot-construieste-de-4-ani-iar-sunt-probleme-cu-banii-robu-spune-ca-nu-e-mafalda/2077024
Citiți principiile noastre de moderare aici!