Cererea Primăriei Timișoara de finanțare a etapei a treia de retehnologizare a sistemului centralizat de termoficare a fost aprobată de Ministerul Energiei. Astfel, municipalitatea va beneficia de aproape 50 de milioane de euro pentru înlocuirea a 13 kilometri de rețea, dar și câteva lucrări la infrastructura conexă.
„Fără fonduri europene aceste investiții ar fi extrem de dificil de făcut doar din bugetul local. Mă bucur că am reușit să atragem acești bani pentru Timișoara și mulțumesc echipei pentru efort. Cu cele 50 de milioane de euro continuăm modernizarea sistemului de termoficare centralizat.
E vorba de țevi care nu au fost schimbate de decenii. Atât aceste lucrări de schimbare a rețelei, precum și cele de termoizolare a blocurilor sunt un pas important pentru un confort sporit în casele timișorenilor, facturi mai mici, și pierderi mult reduse. Avem tot mai multe familii care ne spun că simt deja diferența în bine. Sunt încrezător în viitorul sistemului de termoficare din Timișoara”, a declarat primarul Dominic Fritz
Ce presupune investiția
Proiectul „Retehnologizarea sistemului centralizat de termoficare din Municipiul Timișoara în vederea conformării la normele de protecția mediului privind emisiile poluante în aer și pentru creșterea eficienței în alimentarea cu căldură urbană etapa III. Lot 1″ are o valoare totală de 368,5 milioane de lei, TVA inclus, din care 248,8 milioane de lei reprezintă valoarea nerambursabilă.
Lucrările vizează „îmbunătățirea semnificativă a serviciilor de termoficare, prin reducerea pierderilor, a numărului de întreruperi și avarii, precum și a costurilor de exploatare și mentenanță”. Vor fi reabilitați 13.439 de metri de rețea termică primară, dar și făcute lucrări la infrastructura conexă în zonele CET Sud – Fratelia, Șagului – Elisabetin, Girocului, Complex Studențesc, Circumvalațiunii, Fabric – Modern și Bucovina.
Documentația privind a treia etapă de retehnologizare fusese aprobată în martie de Consiliul Local Timișoara, iar cererea de finanțare a fost depusă în vară. Anterior, prima etapă de retehnologizare a sistemului a fost finalizată în vara anului 2016, pe vremea administrației Robu. Valoarea totală, la finalizare ei, a fost de 199,9 milioane de lei.
Pentru etapa a II-a, lucrările au început în martie 2021 și s-au întins până anul trecut. Pentru studiul de fezabilitate al celei de-a treia etape, de fapt documentele aprobate acum, procedurile au fost demarate în toamna anului 2022. Lucrările de înlocuire a 29 de kilometri de rețea secundară și primară și modernizarea a 25 de puncte termice din oraș s-a finalizat anul trecut.
Reprezentanții Primăriei Timișoara amintesc că au depus la Ministerul Energiei și cerere de finanțare pentru instalarea unei turbine sau a unor motoare de înaltă eficiență pentru producție de energie termică în sistem de cogenerare. Altfel, ca parte a aceleiași „tranziții spre energia verde”, recent a fost semnat un memorandum cu o companie privată pentru „Proiectul Geotermal”.
Trimite articolul
XProiectul are o sifonare de 50 de milioane de euro
Sunt tevile din aur 24 k?
-
Bla-bla si gogu sigur au centrala pe gaz …..
Si apa calda pe cand??? Dupa o ora de consum apa calda are 27 grade la robinet.