El a afirmat că anul trecut fondul de mediu aflat la dispoziţia ministerului de resort a fost cel mai mare din ultimii 20 de ani, ceea ce a permis demararea sau continuarea unor programe importante, cum este Programul Rabla. Deoarece acest program se bucură de succes în rândul românilor, Guvernul a decis suplimentarea cu 60.000 a numărului de vouchere acordate.
„Programul Rabla, vă anunţ în premieră, îl vom suplimenta cu încă 60.000 de vouchere, pentru că deja s-au epuizat primele 60.000. Deci vom avea şi anul acesta 120.000 de maşini casate”, a spus Borbely.
El a reamintit faptul că Guvernul va permite alocarea de până la patru vouchere celor care doresc să achiziţioneaze o maşină electrică, însă a recunoscut că infrastructura pentru acest tip de vehicule nu este pusă la punct în România.
„Până în 2030, jumătate din maşini trebuie să fie hibrid sau electrice. Până în 2050 trebuie să dispară maşinile convenţionale din oraşele mari. De aceea sprijinim şi cu Programul Rabla pentru maşinile electrice. Am decis în Guvern ca să dăm nu un voucher, ci patru vouchere pentru maşini electrice. Evident trebuie să ai infrastructură. Renault sigur va intra în anul acesta cu aceste maşini electrice şi în România şi va trebui să discutăm problema infrastructurii pentru aceste maşini”, a mai spus Borbely.
Pe de altă parte, ministrul Mediului a anunţat că va începe şi un program de construcţie de piste pentru biciclişti, acestea urmând să fie finanţate în proporţie de 90 de la sută de Guvern şi doar 10 la sută de autorităţile locale. El a avertizat însă că aceste piste nu vor fi „doar o dungă pe asfalt”, ci trotuarul va trebui mărit. De asemenea, el a cerut primarilor să vadă dacă nu pot construit piste de biciclete în zone turistice, cum ar fi pe diguri.
Citiți principiile noastre de moderare aici!