Prima piaţă ţărănească volantă, după cum au numit-o autorităţile, a fost deschisă în primăvara acestui an, în luna mai, la iniţiativa consilierilor locali Ştefan Sandu şi Adelina Tîrziu.
Piaţa, care funcţionează în fiecare zi de sâmbătă lângă Casa Tineretului, este destinată desfacerii produselor agroalimentare autohtone. Adică producătorilor locali, care îşi pot expune marfa gratuit acolo: legume, fructe, produse apicole, ceaiuri etc.
Iniţiatorii proiectului propun acum ca piaţa să funcţioneze nu doar sâmbăta, ci şi miercurea, de două ori pe săptămână.
„La solicitarea mai multor timișoreni, dar și producători, am decis ca în prima ședință de consiliu să propunem modificarea orarului de funcționare pentru Piața volantă Timișoara, astfel: în fiecare zi de miercuri între orele 7-20, în fiecare zi de sâmbătă între orele 7-14. Mai ales producătorii au spus că şi-ar dori încă o zi, pentru că pe perioada verii au produse care nu se pot ţine de pe o săptămână pe alta. Şi atunci a apărut ideea asta, ca piaţa să funcţioneze în încă o zi, la mijlocul săptămânii, miercurea, până seara, pentru ca lumea să poată ajunge de la lucru la cumpărături”, a explicat Ştefan Sandu.
A fost totodată lansată propunerea ca astfel de pieţe volante să fie deschise şi în alte cartiere ale oraşului, următoarele fiind Steaua şi Lipovei, chiar dacă iniţial s-a stabilit ca cea de-a doua să funcţioneze în Piaţa Traian, în cartierul Fabric.
„Vom propune că următoarele locații pentru asemenea piețe să fie cartierele Steaua și Lipovei. Practic eu am propus zona Lipovei – Aradului, pentru că acolo este o foarte mare aglomerare urbană, este şi Dumbrăviţa aproape, iar domnul primar a propus zona Steaua pentru că sunt mai mulţi mici producători care au grădini în apropiere, în Freidorf sau Fratelia”, a adăugat Sandu.
În perioada următoare autorităţile ar trebui să identifice două terenuri pentru înfiinţarea noilor pieţe. Pentru Piaţa Traian există alte planuri.
„Am avut o discuţie legată de Piaţa Traian, dar este apropiată de Piaţa Badea Cârţan. Pentru a o transforma într-un punct de interes, ne-am gândit să amenajăm acolo o piaţă pe un alt tipic. De exemplu, în prima sâmbătă din fiecare lună să fie o piaţă de brânză, care să devină renumită şi să vină producători dintr-o zonă mai largă, cu diverse sortimente de brânză, în altă zi să fie o piaţă de produse bio, ceva mai exclusivist poate, să atragem populaţia”, a dezvăluit consilierul.
Alesul i-a încurajat pe cei care îşi vând marfa acolo să se unească într-o asociaţie a producătorilor locali, astfel încât să poată comunica eficient cu organele de control, pentru ca în pieţe să nu aibă acces comercianţii, cei care nu sunt de fapt producători, ci cumpără produse din Piaţa de Gros şi le revând.
„Au fost astfel de cazuri, am solicitat intervenţia Poliţiei Locale. Certificatele de producător se dau de multe ori foarte uşor şi unii dintre cei care le posedă provin din judeţe foarte îndepărtate, sunt greu de verificat. Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească cei ce oferă spre vânzare produse rămân neschimbate: producători locali de legume și fructe. Nu sunt acceptați sub nicio formă revânzători sau cei care nu oferă suficiențe garanții asupra provenienței produselor. Pentru a se evita denaturarea scopului acestei piețe se vor intensifica și controalele. Timişorenii ţin foarte mult ca această piaţă să fie a producătorilor, care oferă produse proaspete şi de altă calitate”, a concluzionat Sandu.
Articole pe aceeași temă:
Timisoara va avea piete taranesti volante in care vor fi interzise produsele de import
La Timisoara se deschide prima piata taraneasca volanta. Pietarii trebuie sa vina… cu tarabele
Citiți principiile noastre de moderare aici!