Fațada istorică a Colegiului Tehnic Emanuil Ungureanu se dezvăluie din nou timișorenilor. Lucrările de reabilitare a imobilului au început anul trecut și au ajuns într-un stadiu destul de avansat, urmând să se finalizeze în cursul anului 2023.
„Concomitent cu renovarea acoperișului și fațadelor, se desfășoară și lucrări de amploare în interior. Valoarea contractului de proiectare și execuție este de aproximativ 33 de milioane de lei, 98% din acestea provenind din fonduri europene nerambursabile”, au transmis, marți, reprezentanții Primăriei Timișoara.
Potrivit site-ului oficial al instituției de învățământ, în anul 1879 s-a deschis în oraş o şcoală de arte şi meserii dar cum numărul copiilor care voiau să urmeze cursurile unei astfel de şcoli creştea, în anul 1899 a început construcția unei noi clădiri care avea să adăpostească o şcoală cu un asemenea profil.
Pe baza planurilor întocmite de Albert Vigh, clădirea a fost construită de cunoscutul antreprenor timişorean Eduard Reiter şi a fost terminată un an mai târziu. A fost prima clădire ridicată pe locul fostelor ziduri şi bastioane ale cetăţii din vecinătatea Castelului Huniade, care fuseseră dărâmate cu puţin timp în urmă.
Fosta şcoală orăşenească de meserii, astăzi Colegiul Tehnic „Emanoil Ungureanu”, are o faţadă realizată în stil clasic şi o intrare marcată de trei arcade.
Vă reamintim că, în luna iulie, după ce s-a consultat cu reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Timiș și cu directorii celor două unități de învățământ, Primăria Timișoara a decis mutarea temporară a elevilor de la Ungureanu în spații disponibile la Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară și Liceul Tehnologic Azur.
La Colegiul Tehnic Ungureanu, pe lângă reabilitarea clădirii, urmează achiziționarea de către municipalitate de echipamente IT, materiale didactice moderne şi materiale specifice pentru documentare, pentru creșterea accesului la informaţie şi crearea bazelor pentru utilizarea noilor tehnologii, creşterea accesibilității la serviciile educaţionale.
Trimite articolul
XLa ritmul in care se renoveaza cladirile istorice din oras vor mai trece 44579 de ani pine le termina
Sunt adevărate bijuteri aceste clădiri! ,trebuie recuperate
Musai !!! …da frumusețea uni oraș care a fost si va fi un oras de patrimoni
Ce frumos ar fi dacă acea intrare marcată de cele trei arcade ar fi și folosită, și nu doar ca intrarea profesorilor ca în alte școli.
Poate școlile trebuie să îi învețe pe copii și cum se folosesc clădirile, fără intrări principale închise și aberații ca intrarea profesorilor.