Epopeea străzilor cu piatră cubică continuă. În toamna anului 2015, consilierii locali au aprobat un studiu de fezabilitate și trecerea la elaborarea proiectului tehnic și a documentației de execuție. Acesta spune că „starea tehnică a acestor străzi este necorespunzătoare desfășurării circulației auto în condiții optime de siguranță și conform”, străzile fiind cu denivelări pronunțate ale suprafeței de rulare, pavele rotunjite, înfundate sau sparte, care devin alunecoase atunci când plouă. Potrivit SF-ului întocmit de firma Proexco SRL, piatra cubică de pe 14 străzi va fi scoasă și va fi înlocuită cu „îmbrăcăminte bituminoasă”. Lucrările sunt estimate să coste 14,5 milioane de lei, cu TVA inclus, și ar trebui să fie gata în termen de nouă luni de la semnarea ordinului de începere.
Tot în acea perioadă, în urmă cu doi ani, oficialii instituției de pe C.D. Loga au trimis muncitorii să ia din piatra cubică de pe str. Ioan Mureșan. Zis și făcut! S-au luat bucăți sănătoase de acolo, dar șantierul a fost întrerupt, municipalitatea fiind dată în judecată de Agenția de Mediu, care a și amendat primăria pentru că nu avea aviz de mediu. Timișorenii care locuiesc pe Ioan Mureșan, între Salcâmilor și Drubeta, au fost lăsați în noroi, pentru că la fiecare ploaie strada lor arată ca după bombardamente.
Deși avem SF de mai bine de doi ani, nu s-a putut interveni nici pe celelalte străzi. Proiectul a fost blocat de două procese. Unul a fost intentat de Asociația Culturală „Salvați Patrimoniul Timișoarei”, Gabriel Tușinean și Victor Popovici. Ei au cerut anularea hotărârii care aproba studiul de fezabilitate, însă au pierdut definitiv la Curtea de Apel. Cel de-al doilea proces a fost intentat de Agenția de Mediu, după ce instituția a trimis o amendă către primărie, pentru că a scos piatra cubică de pe str. Ioan Mureșan fără aviz. Primăria a câștigat la sfârșitul lunii septembrie și acest proces, printr-o sentință definitivă dată de Curtea de Apel Timișoara.
Așadar, reprezentanții primăriei ar putea merge mai departe cu proiectul, însă aparent se va aștepta până la primăvară, ne-a spus primarul. Potrivit acestuia, Agenția de Mediu este obligată de instanță să elibereze avizul.
„Anul acesta nu putem începe lucrările, dar o vom face în primăvara. Acum așteptăm avizul pe SF de la Agenția de Mediu, obligată de instanță să ni-l dea. Imediat apoi lansam proiectarea, licitată deodată cu studiul de fezabilitate. Până la 1 decembrie primim proiectul și apoi lansăm licitația pentru execuție. Execuția o vom face în 2018”, a explicat Nicolae Robu pentru tion.ro.
Vă reamintim, în studiul de fezabilitate au fost cuprinse străzile Argeş (delimitată de Mitropolit Varlaam şi Cluj), Dr. Ioan Mureşan (tronsonul cuprins între Salcâmilor şi Drubeta), Ludwig van Beethoven (între C.D. Loga şi Mihai Eminescu), Mitropolit Varlaam (între Aurel Cândea şi 1 Decembrie), Putna (delimitată de Ion Vidu şi Mitropolit Varlaam), Remus (delimitată de Braşov şi Romulus), Sfânta Rozalia (între Remus şi Mihai Viteazu), Sorin Titel (delimitată de Victor Babeş şi Protopop Gh. Dragomir), Topliţa (delimitată de Calea Circumvalaţiunii şi str. Făgăraş), Virgil Madgearu (între Mihai Viteazu şi Filaret Barbu), Bela Bartok (între Victor Babeş şi Argeş), Filaret Barbu (delimitată de str. Sfânta Rozalia şi Braşov), Arcidava (în jurul Parcului Arcidava, până la străzile Mureş şi Ulpia Traiana) şi Romulus (între Gh. Doja şi Sfânta Rozalia).
Foto: arhiva
[related-post post_id=”1915062″]
[related-post post_id=”1791848″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!