Guvernul Dăncilă s-a reunit miercuri, pentru a doua oară de când a primit sediul pentru viitoarea Regie Autonomă Administrația Canalului Navigabil Bega. Nici de această dată nu s-a pus problema înființării regiei care trebuie să dea ultimul aviz pentru ca vaporașele cumpărate de primărie cu 2 milioane de euro, care stau de mai bine de doi ani degeaba, să poată naviga pe Bega.
După ce consilierii locali din Timișoara s-au întâlnit „de îndată”, chiar de două ori, pentru a da un sediu Ministerului Transporturilor, necesar pentru înființarea Regiei Autonome „Administrația Canalului Navigabil Bega”, iar primarul Nicolae Robu a susținut sus și tare că guvernul va da naștere regiei în viitoarea ședință, iată că acest lucru nu s-a întâmplat nici la ședința din 10 mai. Și nici la cea din 16 mai.
Guvernul Dăncilă a discutat totuși, miercuri, în 16 mai, despre alte probleme ale României, cum ar fi acordarea cetățeniei române lui Ribeiro Carlos Henrique sau aprobarea unui acord de colaborare între Ministerul Culturii din România și cel din Cuba, semnat încă din decembrie 2015 în Havana.
Structura despre care vorbim ar trebui înființată sub autoritatea Ministerului Transporturilor și va gestiona navigația pe Bega, se va ocupa de semnalizarea costieră și plutitoare, va efectua măsurători topohidrografice. Bugetul viitoarei regii este, anul acesta, de 20 de milioane de lei, bani luați din fondul de rezervă bugetară la dispoziția guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2018. Proiectul pentru înființarea regiei s-a aflat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Transporturilor până în 4 mai, iar de atunci au fost deja două ședințe de guvern.
Primarul Nicolae Robu spune că nu știe ce s-a întâmplat și de ce nu a ajuns proiectul pe ordinea de zi. Recunoaște că nu a mai vorbit la București despre această problemă.
„Nu am discutat cu nimeni, am avut așteptări că astăzi (n.r. miercuri) intră. Eu când am vorbit cu doamna secretar de stat de la Ministerul Transporturilor, mi-a spus că la ședința următoare o să intre. Nu mai trebuie nimic, mi-au spus că totul este în regulă. Am dat și cartea funciară, am dat absolut tot. O să sun să văd, sunt convins că nu mai trebuie nimic”, a explicat Robu pentru Tion.ro.
Pentru ca noua structură să aibă unde funcționa, Primăria Timișoara a dat și sediu ministerului: o clădire de 105,41 mp aflat pe strada General Magheru nr. 23 din cartierul Plopi.
Vaporașele vor naviga abia după ce vine ultimul aviz și după ce se face semnalizarea pe Bega. În cazul în care nu este pornit transportul public până la 30 iunie, Primăria Timișoara riscă să dea înapoi Uniunii Europenii banii pentru reabilitarea malurilor Begăi: cam 6 milioane de euro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!