Primăria Timișoara anunță continuarea programului de reabilitare termică a imobilelor. Acum a mai fost semnat un contract, cel pentru reabilitarea termică a imobilului de pe bd. Take Ionescu nr. 39, care include 44 de apartamente.
Contractul pentru execuția acestor lucrări, cu o valoare totală de 1,2 milioane de lei, fără TVA – adică 1,4 milioane de lei (287.000 de euro), cu TVA – a fost semnat cu companiei IVO-TIM BUSINESS.
Termenul de finalizare este de șase luni și jumătate de la semnarea ordinului de începere a lucrărilor.
Teoretic, aceeași licitație mai avea și un al doilea lot, pentru un bloc tot de pe Take Ionescu, de la nr. 57. Procedura pentru acesta a fost, însă, anulată. Pentru primul lot, fuseseră depuse trei oferte, iar pentru celălalt, două.
Lucrările prevăzute
În cadrul acestui proiect, potrivit reprezentanților primăriei, vor fi executate o serie de lucrări esențiale pentru creșterea eficienței energetice, astfel încât apartamentele să păstreze mai bine căldura pe timp de iarnă și să ofere mai multă răcoare vara, fără cheltuieli suplimentare pentru locatari.
Printre altele, lucrările cuprind:
- Izolarea termică a pereților exteriori cu vată minerală bazaltică de 10 cm grosime și polistiren extrudat de 10 cm la soclu.
- Înlocuirea tâmplăriei din lemn și metal cu tâmplărie etanșă din PVC și geamuri duble tratate low-e, precum și înlocuirea ușilor de acces cu uși din PVC cu geam termoizolant.
- Închiderea balcoanelor pentru îmbunătățirea aspectului clădirii și creșterea coeficientului termic.
- Reabilitarea termică a planșeului peste subsol cu polistiren de 8 cm și a planșeului peste ultimul nivel cu polistiren de 16 cm.
„Aceste lucrări vor contribui semnificativ la reducerea consumului de energie și la creșterea confortului în locuințe. La finalul programului de reabilitare termică, peste 3.000 de apartamente vor beneficia de un confort termic similar cu cel al unor blocuri noi. Această inițiativă face parte din eforturile noastre de a moderniza și îmbunătăți condițiile de trai din oraș, având un impact semnificativ asupra eficienței energetice, durabilității clădirilor rezidențiale și siguranței cetățenilor”, precizează reprezentanții primăriei.
Vă reamintim, prin programul de reabilitare termică derulat de Primăria Municipiului Timișoara – început de fosta administrație – sunt cuprinse 68 de blocuri. Proiectele de reabilitare beneficiau de finanțare prin POR 2014 – 2020, însă noua administrație a intervenit asupra lor, modificând soluția tehnică, din cauză că licitațiile lansate pe vremea foste administrații nu atrăgeau oferte. Totuși, pentru că cele mai multe nu au fost finalizate până la termenul de 31 decembrie 2023, s-a pierdut o importantă parte a finanțărilor.
Trecerea acestora pe noile programe ale ADR Vest este ceva mai complicată, fiind condiții suplimentare de eligibilitate, astfel că primăria le continuă – cel puțin până găsește o altă sursă – pe bugetul local. La începutul anului 2024, dintre acestea, 14 erau reabilitate, 37 erau în execuție, iar celelalte, în diverse etape procedurale.
Trimite articolul
XIn ritmul asta, vor finaliza in 2-300 ani. Administratie incompetenta ! La toate capitolele.