„La PLAI, am trecut întotdeauna peste granițe. Fie că e vorba de stiluri muzicale, de culturi, de limbi diferite, mentalități sau sensibilități, nu ajungem niciodată la capăt de drum. Ediție după ediție, seară după seară, lucruri aparent incompatibile, ne arată că există ceva comun, frumos și foarte puternic, care ne determină să ne întrebăm ce se află mai departe. Duminică, 15 septembrie pe scena PLAI vom continua în acest spirit cu două formații ce unesc sonorități de pe trei continente”, au anunţat, miercuri, organizatorii Plai.
Prima dintre aceste formații este Baza Zula, cu al lor “sound” psihedelic bazat pe saz (instrument turcesc cu corzi) ce îmbină muzica tradițională turcească cu electronica, reggae și dub, la care adaugă dansatoare, costume elaborate, poezie, teatru și desen live, într-un show cu tente ritualice.
Formată în 1996 de Levent Akman (linguri, percuție, mașini, jucării), Murat Ertel (saz și alte instrumente cu coarde, vocal, oscilatoare și theremin) și Cosar Kamçi (darbuka și percutie), Baba Zula este o formație greu de încadrat într-un stil anume.
Naiul amintește de tradiția sufi-islamică, clarinetul este un simbol al muzicii țigănești, sazul electric și o lingura de lemn sunt o busola muzicală spre originile muzicii turcesti pre-islamice sau chiar șamanice, împreună dând naștere coloanei sonore a Istanbulului de azi.
În aceeași seară de 15 septembrie, pe scena festivalului, va urca Nuevo Tango Quintet feat. Marili Machado.
„Pe cei cinci maeştri instrumentişti (Alin Stoianovici – acordeon, Sascha Bota – vioară, Roxana-Yvonne Coşereanu – pian, Ionuţ Dorobanţu – chitară, Johnny Bota – contrabas) ați avut ocazia să-i vedeți în cadrul concertului de lansare a primului material discografic, intitulat “Anivertango”, în decembrie 2012, în sala mare a Teatrului Național Timișoara, ce părea neîncăpătoare”, mai spun organizatorii Plai.
Citiți principiile noastre de moderare aici!